تاریخ : چهارشنبه, ۱۳ فروردین , ۱۴۰۴ Wednesday, 2 April , 2025
0

همه چیز درباره‌ی تیم فوتبال راه آهن

  • کد خبر : 73485
  • 11 فروردین 1404 - 10:00
همه چیز درباره‌ی تیم فوتبال راه آهن
تیم راه آهن قبل از انحلال، یکی از تیم‎های ریشه‌دار فوتبال ایران بود. لوکوموتیورانان در حضورشان در ادوار مختلف لیگ هموراه لقب گربه سیاه تیم‌های بزرگ را دریافت کرده بودند. برای آشنایی با بیشتر با تیم فوتبال راه آهن، با ما همراه باشید.

«مجله خبری صبح من» در ایام نوروز ویژه‌نامه ورزشی را به منتشر می‌کند که درباره تاریخچه باشگاه‌های فوتبال کشورمان است. در این بخش به سراغ «باشگاه راه‌ آهن» می‌رویم. در سال‌های قبل هم درمورد تیم‌های «پرسپولیس»، «تراکتور» و «پیکان رفته بودیم».

به گزارش مجله خبری «صبح من»، تیم راه آهن یکی از باشگاه‌های ایرانی بود که در سال ۱۳۰۶ در تهران تاسیس شد. این تیم ریشه‌دار ایرانی پس از ۹۲ سال فعالیت در سال ۱۳۹۸ انحلال یافت.

تیم فوتبال راه آهن در سال ۱۳۱۲ در مسابقات قهرمانی باشگاه‌های تهران شرکت کرد و در اولین دیدار رسمی این باشگاه، ۱۱ بر ۰ تیم بازرگان را درهم کوبید. چند سال بعد، با وقوع جنگ جهانی دوم موجب تعطیلی فعالیت تیم راه آهن شد.

اما در دهه پنجاه شمسی یک دوران جدید برای تیم راه آهن رخ داد. با راه‌اندازی جام تخت جمشید، راه آهن یکی از تیم‌های تهرانی بود که در این لیگ قبول شد. این تیم با شروع مجدد فعالیتش به لوکوموتیورانان برجسته شده بود در اولین تجربه حضورش در لیگ، به مقامی بهتر از هفتمی نرسید.

پس از انقلاب، راه آهن در اولین دوره مسابقات رسمی که برگزار شد، نتوانست مقامی کسب کند. در سال ۵۹، در انتخابی جام حذفی تهران، این تیم استقلال و پرسپولیس، پرطرفدارترین تیم‌های ایران را شکست دادند و لقب «گربه سیاه» فوتبال ایران را دریافت کردند. این تیم تهرانی در سال ۱۳۶۲ به مقام نایب قهرمانی جام حذفی تهران دست یافت.

در دورانی که لیگ فوتبال ایران تاسیس شده بود، راه آهن با وجود اینکه در چندین سال در مسابقات باشگاه‌های تهران موفق شده بود، نمی‌توانست در این سطح از رقابت‌ها حضور پیدا کند؛ تا اینکه در سال ۱۳۸۳ با هدایت فیروز کریمی این تیم توانست به لیگ برتر صعود کند و پس از سال‌ها در جمع بزرگان فوتبال ایران قرار گرفت.

این تیم در نخستین فصل حضورش در لیگ برتر به مقام سیزدهم دست یافت که مقام قابل قبولی برای یک تیم تازه لیگ برتری شده، بود. بعد از راه آهن به ثبات لازم رسید و در فصول ۸۴ تا ۹۵ در لیگ برتر عملکرد خوبی داشت. نایب قهرمانی جام حذفی تهران در سال ۶۱ و قهرمانی در جام اتحادیه باشگاه‌های ایران در سال ۸۲ مهم‌ترین افتخارات راه آهن در این سالیان بودند.

در سال ۱۳۸۷ این تیم با تصمیم محمدحسن انصاری‌فرد مدیرعامل وقت به شهرری انتقال یافت. در آزمان زمان به اصرار سازمان تربیت بدنی، هیچ شهری بیش از دو تیم نمی‌توانست داشته باشد و چون تهران دو تیم پرسپولیس و استقلال را داشت، راه آهن، صبا، پیکان و پاس باید به شهرستان دیگری منتقل می‌شدند. با انتقال راه آهن به شهرری این باشگاه ریشه‌دار عملا در تهران ماند.

این تیم به عنوان اولین باشگاه ورزشی در ایران در سال ۹۰ در بورس ایران با قیمت ۱۲ میلیارد تومان عرضه شد؛ اما فروشش با شکست مواجه شد. در پی عدم فروش این تیم، باشگاه راه آهن قیمت این تیم را به ۴٫۱ میلیارد برای خصوصی سازی کاهش داد. شرکت هواپیمایی فراز قشم و گروهی از شرکت‌های وابسته به شرکت هلدینگ توسعه سورینت قشم که مالک آن بابک زنجانی بود در سال ۹۱ مالکیت این تیم را بر عهده گرفتند. پس از دستگیری بابک زنجانی، این باشگاه مانند سایر اموال آن در اختیار دادستانی قرار گرفت و سرانجام به هلدینگ یزدان کیان‌آرا واگذار شد و نام این تیم به راه آهن یزدان تغییر کرد.

این تیم در سال ۹۶ از لیگ آزادگان به لیگ دسته دو ایران سقوط کرده بود، در سال ۹۷ پس از عدم شرکت در دو مسابقه لیگ دسته دوم کنار گذاشته و به مرحله اول لیگ دسته سوم سقوط کرد و بخاطر عدم حضور از مسابقات کنار گذاشته و در سال ۹۸ در ۹۲ سالگی باشگاه انحلال یافت.

این تیم تغییر نام‌های زیادی داشته و از جمله آنها می‌توان به بنگاه راه آهن، راه آهن (۲ بار)، راه آهن سراسری، راه آهن شهرری، راه آهن سورینت، راه آهن تریستال و راه آهن یزدان اشاره کرد.

تا زمانی که تیم راه آهن تحت تملک راه قرار داشت، لوگوی این تیم در پس زمینه زرد بود. با خرید این تیم توسط فراز قشم لوگوی این شرکت جای لوگوی این تیم را گرفت. اما بازهم رنگ زرد آن به رنگ قرمز تغییر یافت و با احیای این تیم دوباره رنگ لوگوی این تیم به رنگ اصلی‌اش یعنی زرد رنگ بازگشت.

این تیم در تاریخ خود بازیکنان خارجی چندانی نداشت و تنها ۲۳ بازیکن با ملت غیرایرانی برای این تیم به میدان رفتند. این بازیکنان عبارتند از: سرمد حسین، گئورگ کاسپاروف، هملت مخیتاریان، سزار پلگرین، امیر اوبوکا، آلوارو پینتوس، صالح سدیر، عیسی ترائوره، محمد زینو، محمود آمنه، مسلم مبارک، رودریگو، سیسیرو، اندرسون گومز دی لیما، محمدعلی غرضول، ایگور کاسترو، دیوید ویکروم، والری آلکسانیان، مارکو، ایگو ننزیچ، مارتین موتومبا، سباستین اسراندوال و آنتونی سولومو.

بازیکنان برجسته این تیم عبارتند از: نادر فریادشیران، امیر عابدزاده، مجتبی محرمی، مهدی فنونی‌زاده، رضا وطنخواه، بیوک وطنخواه، ابراهیم آشتیانی، رضا حسن‌زاده، رامین رضاییان، مرتضی فنونی‌زاده، اکبر کارگرجم، امیر قلعه‌نویی، امید عالیشاه، بهتاش فریبا، کمال کامیابی‌نیا، عیسی ترائوره، رضا خالقی‌فر، علی علیپور، پیروز قربانی، حامد فلاح‌زاده، مجتبی شیری، فرشاد پیوس و ناصر محمدخانی.

مربیان برجسته این تیم عبارتند از: حمید استیلی، ایوان کونوف، مهدی پاشازاده، مهدی تارتار، علی دایی، حمید درخشان، فیروز کریمی، اکبر میثاقیان و یوانیس توپالیدیس.

ورزشگاه خانگی این تیم تا سال ۱۳۸۷ ورزشگاه راه آهن (اکبتان یا آپادانا سابق) بود.

جام حذفی
نایب قهرمان: ۸۸–۱۳۸۷

لیگ دسته اول
نایب قهرمان – ۱۳۸۳

لیگ دسته دوم
قهرمان لیگ دسته دوم ۱۳۵۵

لیگ دسته دوم تهران
قهرمان ۱۳۴۴

جام حذفی تهران
نایب قهرمان – ۱۳۶۲

بیشتر بخوانید:

همه‌چیز درباره‌ی تیم فوتبال پیکان

همه‌چیز درباره‌ی تیم فوتبال تراکتور

گردآوری و تنظیم: مجله خبری صبح من

اخبار «صبح من» را در بله و ایتا دنبال کنید:
کانال «صبح من» در بله:
https://ble.ir/sobheman
کانال «صبح من» در ایتا:
https://eitaa.com/Sobheman

لینک کوتاه : https://sobheman.com/?p=73485
  • نویسنده : امیرعلی شعبانی
  • منبع : ویکی پدیا - صبح من
  • 8 بازدید

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.