«صبح من» با روانشناسی: در همه افراد بدون شک کمی حسادت طبیعی است. اما اگر این حس عمیق شود و از حد اعتدال بگذرد موجب آزار خود فرد و حتی اطرافیان می شود. حسادت علل مختلفی دارد. بسته به سن، جنسیت و حتی گذشته فرد متفاوت است. به همین دلیل در این بخش، علل آن را بیان می کنیم و در انتها روش های خلاصی از آن را بیان خواهیم کرد.
حسادت چیست؟
به گزارش مجله خبری صبح من، حسادت از هیجانات طبیعی است و زمانی به وجود می آید که شخص احساس کند آنچه دارد کمتر از چیزی است که باید داشته باشد. حسادت از عزت نفس پایین فرد ناشی می شود که باعث می شود خود را با دیگران مقایسه می کند. اگر این حس طبیعی باشد در آن افراد می تواند خود را با شرایط و موقعیت جدید وفق دهد امّا در برخی موارد، میزان این حس شدّت می گیرد و شروع به منحرف کردن فکر فرد می کند و از جنبه محافظتی خارج شده و جنبه مخرّب به خود می گیرد. این نوع حسادت، غیرعادی یا نا به هنجار است و روان پزشکان آن را حسادت بیمارگونه می نامند.

انواع حسادت بیمار گونه
حسادت بیمارگونه به دو شکل است؛ حسادت وسواسی و حسادت توهمی یا روان پریشانه. فردی که حسودی می کند احساس ناآرامی و خشم می کند و از وجود امتیاز، شادکامی، موفقیت و پیشرفت دیگران در حیطه های مالی، تحصیلی، زناشویی، شغلی و دیگر ابعاد زندگی ناراضی است.
بیشتر بخوانید: تست روانشناسی؛ ذهن شما چند ساله است؟
حسادت در انواع مختلفی از روابط ممکن است بروز کند:
- دوستی
- رابطه با جنس مخالف
- رابطه با همجنس
- رابطه بین اولیاء و فرزندان
- رابطه بین خواهر و برادرها
- رابطه بین اعضای خانواده
تفاوت حسادت با غبطه
حس حسادت کاملا با غبطه متفاوت است. حسادت یعنی دوست دارید هم چیز را بیشتر از دیگران داشته باشید، اما غبطه به این معنا است که دوست دارید همانند دیگران موفق باشید.
حسادت در چه کسانی شایع تر است؟
- افرادی که توانمندی های خودشان را دست کم می گیرند.
- افرادی که خودشان را توانا می دانند و به موقعیت والای دیگران غبطه می خورند.
- افراد هم سطح و هم طبقه.
- افرادی که پایگاه اجتماعی نزدیک تر دارند.

دلایل اصلی حسادت
حسادت یکی از احساسات پیچیده انسان ها است. این حس نسبت به نوع تفکر افراد علل مختلفی دارد.
حس ناامنی
ناامنی شایع ترین علت حسادت در اغلب افراد است، اینگونه افراد دچار خود کم بینی هستند که به عزت نفس ضعیف یا پایین آن ها اشاره می کند. به عنوان مثال، اطمینان ندارند که خوب و با ارزش هستند و می توانند افرادی را در طول زمان به خود علاقه مند کند. مهم است توجه داشته باشید که ناامنی معمولا در مردان و زنان مطلق نیست. به عبارت دیگر، یک زن ممکن است باهوش و در کار خود قوی باشد، با این حال این حس در رابطه عاشقانه او ظاهر می شود.
وسواس فکری
برخی افراد وجود دارند که مغز آنها معمولا بیش از حد کار می کند و همیشه نگرانی های جدید می سازد. از آنجا که این سبک تفکر آسیب زا است، گرایش به تفکر زیاد و وسواس فکری در مورد مسائل به ناچار به هر یک از روابط رمانتیک او رسوخ می کند.

شخصیت پارانوئید
همه ی مردان و زنان حسادت دارند، اما این حس آن ها در واقع ناشی از رویکرد کلی پارانوئید در بسیاری از مسائل زندگی است. در حالی که پارانویا در انتهای این طیف شکل اسکیزوفرنی پارانوئید را می گیرد، اکثر افراد بدبین به سمت انتهای این طیف قرار می گیرند.
بیشتر بخوانید: با استرس حرف زدن در جمع چه کار کنیم؟
بسیاری از مردان و زنان دارای برخی ویژگی های پارانوئید هستند، اما به اندازه کافی شدید نیست که بتوان اختلال پارانوئید را به آنها نسبت داد. مردان و زنان با پارانوئید ملایم یا متوسط به سختی به دیگران اعتماد می کنند و اغلب نیت بد خواهانه به انگیزه های دیگران را استنتاج می کنند.
احساس ترس
حسادت از احساس ترس نشأت می گیرد، زمانی که احساس خطر می کنید، دو راه دارید از عامل آن فرار می کنید و یا به مبارزه می پردازید. این مبارزه گاهی به شکل حسادت ورزیدن خود را نشان می دهد. افراد حسود به دلیل اینکه دیگران نسبت به آنان برتری نیاورند به تخریب دیگران پرداخته و زیر پایشان را خالی می کنند.
احساس بی ارزشی و عدم اعتماد به نفس
به خطر افتادن حس ارزشمندی از مهم ترین محرک احساس حسادت در افراد است. وقتی که احساس بی ارزشی می کنید، این حس درون شما به وجود می آید و فکر می کنید با چیزهایی که دیگران دارند، تبدیل به فردی موفق، ارزشمند و دوست داشتنی می شوید.

بیشتر بخوانید: اختلال احتکار در علم روانشناسی چیست؟
پیامدهای حسادت
تفکرات اولیه و ناپخته در آدمی و از بین بردن حس بی ارزشی، باعث می شود او دست به هر کاری بزند؛ تظاهر کند، دروغ بگوید، دورویی کند، دیگران را فریب بدهد، آن ها را طرد کند و یا برایشان دردسر درست کند؛ تمام این موارد محصولات حسادت هستند.
چطور متوجه شوید فردی حسود است یا خیر؟
حسادت می تواند به روش های مختلفی خود را نشان بدهد.
- بی توجهی نسبت به فرد مقابل را از خود نشان دهد.
- سعی می کند شما را به زمین بزند و به دیگران بگوید که وقت خود را با شما نگذرانند.
- بدون هیچ دلیلی از صحبت کردن با شما گریزان است.
۱۰ راهکار موثر برای درمان حسادت
۱- این حس را بپذیرید
اولین قدم برای درمان حسادت این است که اولا بپذیرید شما به آن دچار شدید و باید برای رهایی از آن تلاش کنید. از انکار کردن دست بکشید و وجود این حس را بپذیرید.
۲- یک لیست تهیه کنید
برای درمان این حس از تمامی مواردی که این اواخر برای شما ایجاد حسادت کرده است یک لیست تهیه کنید. سعی کنید برای آنها علت پیدا کنید. سپس برای علت ها عامل خارجی و داخلی تعیین کنید. اگر عامل داخلی باعث ایجاد حسادت بود سعی کنید آن را برطرف کنید.
۳- اعتماد به نفس خود را افزایش دهید
یکی از موثرترین راه ها برای درمان حسادت بالا بردن عزت نفس و اعتماد به نفس است.
۴- علت شکست را به خود نسبت دهید
اگر شکست در یک مورد علت حسادت شما به دیگران است، به جای حسادت ورزیدن ، علت شکست را در خود پیدا کنید و سعی در برطرف سازی آن داشته باشید.

۵- افراد عامل را از خود دور کنید
برای درمان این حس اگر افرادی با تفاوت گذاری و یا مقایسه در شما حسادت ایجاد می کنند، سعی کنید نسبت به آن بی تفاوت باشید یا با آن ها صبحت کنید که از رفتار خود دست بکشند. اگر این مورد ممکن نبود انهارا حذف کنید یا تا جای ممکن از آنها فاصله بگیرید.
۶- رابطه یک امر دو طرفه است؛ این مورد را فراموش نکنید
قرار نیست توجه فرد مورد علاقه شما به امر دیگری، اورا از شما سلب کند. برای درمان این حس افکار منفی را کنار بگذارید. به جای اسیب زدن به رابطه از طریق حسادت، وقت خود را صرف امور سازنده کنید.
بیشتر بخوانید: مهمانگریزی، از علل تا روشهای درمانی
۷- تصورات مثبت از خود را تقویت کنید
بر نقاط قوت خود تاکید کنید و برای حذف نقاط منفی خود تلاش کنید.
۸- کیفیت زندگی کردن خود را بالا ببرید
به فعالیت های مثبت بپردازید و سطح زندگی خود را نه برای دیگران، برای لذت بردن خود از زندگی افزایش دهید. در این صورت نگاه شما از زندگی دیگران به زندگی خودتان معطوف می شود و درمان حسادت صورت می گیرد.
۹- به جای حسادت، رقابت کنید
به جای اینکه با احساسات منفی خود را محصور کنید، به رقابت بپردازید و با تلاش زیاد و سالم ، خود را به جایگاه درست و حقیقی خود برسانید.
۱۰- به مشاوره بپردازید
اگر احساس می کنید که این رفتار، به یک عادت برای شما تبدیل شده است، با یک متخصص مشورت کنید و از راهکار های او بهره ببرید. مشاوره می تواند تاثیر بسزایی در درمان حسادت باشد.
گردآوری و تنظیم: مجله خبری صبح من
کانال «صبح من» در بله:
https://ble.ir/sobheman
کانال «صبح من» در ایتا:
https://eitaa.com/Sobheman
«صبح من» در واتساپ:
http://B2n.ir/p37574