«صبح من» با دانستنیهای مذهبی: اعتکاف از جمله اعمال مستحبی و دارای فضیلت بسیار زیاد است. به توقف حداقل ۳ روز در مسجد به قصد عبادت به همراه رعایت شرایط لازم را اعتکاف گویند. اعتکاف در اصطلاح فقهی نوعی عبادت است که انسان سه روز یا بیشتر در مسجد مقیم میشود و هر سه روز را روزه گرفته و به عبادت و راز و نیاز با خدا میپردازد. اما چرا روزهای ۱۳ و ۱۴ و ۱۵ ماه رجب برای اعتکاف انتخاب شدهاند؟
به گزارش مجلهی خبری «صبح من»، کسی به درستی نمیداند که این عبادت، از چه زمانی آغاز و کیفیت اجزا و شرایط آن در بدو شکلگیری چه چیزهایی بوده است. اما در مورد ایّامالبیض روایاتی وارد شده است از جمله:
پیامبر(ص)فرمود: «هنگامی که حضرت آدم، خدا را نافرمانی کرد، او را از عرش خود دور ساخت. او گریست و جبرئیل آدم را به زمین آورد، در حالی که سیاه شده بود. ندایی از آسمان شنید که روزه بگیر. آدم در آن روز که سیزدهم ماه بود روزه گرفت و بدن او سفید شد. به این جهت، این سه روز از هر ماه را ایّامالبیض مینامند. سپس منادی ندا داد: ای آدم! این سه روز را برای تو و فرزندانت قرار دادیم. هر کس این سه روز در هر ماه را روزه بگیرد، مانند این است که تمام عمرش را روزه گرفته است .»
مرحوم صدوق (ره ) میگوید: «علت اینکه این سه روز از هر ماه را ایّامالبیض مینامند، این است که شبهای این ایام روشن است.»
بنابراین ایام البیض به ۱۳ و ۱۴ و ۱۵ هر ماه گویند و روزه گرفتن در این سه روز فضیلت دارد. فضیلت روزه این سه روز در ماه رجب بیشتر است. در این زمینه روایت ام داوود از امام صادق (ع) را نقل میکنیم.
ام داوود (فاطمه دختر عبداللّه بن ابراهیم) در فراق فرزندش داوود که توسط حکام بنی عباس دستگیر شده بود و مدتها در زندان و سختی و از مادرش دور بود، روزی خدمت امام صادق (ع) رسید. امام به او فرمود: چه خبر از داوود داری؟ ام داوود گفت: دیگر از او ناامید شده و خبری از او ندارم. خیلی علاقه دارم او را ببینم. شما دعا بفرمایید او نجات یابد.
حضرت فرمود: ماه رجب فرا رسیده است. ماهی مبارک و محترم است و دعا در آن مستجاب است. روز ۱۳و ۱۴و ۱۵که ایّام البیض است، روزه بگیر و در روز پانزدهم غسل کن و… (اعمال مفصّلی به نام اعمال ام داوود، در مفاتیح الجنان در اعمال ماه رجب ذکر شده است.)
ام داوود میگوید: آن اعمال را انجام دادم و داوود از زندان آزاد شد و خدمت امام صادق رسید.
روزه گرفتن و اعتکاف در ۱۳و ۱۴و ۱۵هر ماه، از فضیلت خاصی برخوردار است و در ماه رجب شاید فضیلت بیشتری داشته باشد. و اگر چه سیزدهم رجب (ابتدای ایام البیض) مصادف با ولادت حضرت علی علیه السلام است؛ ولی ایام البیض و آداب مربوط به آن، مرتبط با ولادت ایشان نیست.
مطالب پیشین:
- «ام داوود» کیست و اعمال امداوود در نیمه رجب چیست؟
- تأثیرات بیشمار نماز؛ از کاهش اضطراب تا پیشگیری از افسردگی
- (اینفوگرافیک) غذای حلال چیست و چگونه باید آن را تشخیص داد؟
- «لا اکراه فی الدین» به چه معناست؟
- (اینفوگرافیک) شرایط داد و ستد درست از دیدگاه اسلام
- منظور قرآن از «لباس تقوا» چیست؟
- کدام پیامبر در بیتالمقدس اعتکاف کرد؟
کانال «صبح من» در بله:
https://ble.ir/sobheman
کانال «صبح من» در ایتا:
https://eitaa.com/Sobheman
«صبح من» در واتساپ:
https://chat.whatsapp.com/JPOHOIJyTZxGWNSEODLvVq