تاریخ : پنجشنبه, ۱۴ فروردین , ۱۴۰۴ Thursday, 3 April , 2025
0

«خستگی دیجیتال» چیست و چه علائمی دارد؟

  • کد خبر : 68254
  • 06 دی 1403 - 16:00
«خستگی دیجیتال» چیست و چه علائمی دارد؟
ما اکنون تمام روز خود را جلوی صفحه نمایش می‌گذرانیم، با رایانه، تلفن همراه و اپلیکیشن‌ها کار می‌کنیم و برای سرگرمی، به مرور شبکه‌های اجتماعی و تماشای برنامه‌های مورد علاقه خود می‌پردازیم. این مسأله پیامدهایی دارد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم.

«صبح من» با مطالب پزشکی: اتکا به فناوری مدرن منجر به تغییرات عمده‌ای در عادات روزمره مردم و افزایش استفاده و رویکرد به فناوری دیجیتال شده است. پیامدهای این امر در علم پزشکی، ایجاد اصطلاحی به نام «خستگی دیجیتال» است که به ویژه پس از دوران کرونا، افزایش یافته است.

به گزارش مجله‌ی خبری «صبح من»، خستگی دیجیتال، نوعی خستگی ذهنی است که پس از گذراندن طولانی مدت در مقابل نمایشگرها و استفاده بیش از حد از ابزارهای دیجیتالی مانند اپلیکیشن‌های موبایل، برنامه‌های چت، برنامه‌های ارتباطی ویدئو کنفرانس، بررسی مداوم ایمیل و دریافت اعلان‌ها و به طور کلی افزایش ساعات قرار گرفتن در معرض نمایشگرها به وجود می‌آید.

خستگی دیجیتال پس از همه‌گیری کرونا به یک اصطلاح رایج تبدیل شد. این مسأله به ویژه پس از انجام دورکاری‌ها و برقراری جلسات از راه دور، بیشتر افزایش یافت. از سوی دیگر، سرگرمی‌های دنیای مجازی، افراد را بیشتر به سمت خود جذب کرد.

ما اکنون تمام روز خود را جلوی صفحه نمایش می‌گذرانیم، با رایانه، تلفن همراه و اپلیکیشن‌ها کار می‌کنیم و برای سرگرمی، به مرور شبکه‌های اجتماعی و تماشای برنامه‌های مورد علاقه خود می‌پردازیم.

اما علائم خستگی دیجیتال چیست؟

علائمی وجود دارد که نشان‌دهنده خستگی دیجیتال است، از جمله:

  • احساس خستگی از جلسات و رویدادهای مجازی.
  • احساس درد یا خارش در چشم.
  • سردرد یا میگرن.
  • درد عضلات به خصوص در گردن، شانه و پشت.
  • افزایش حساسیت به نور.
  • مشکل در تمرکز، و حواس پرتی.
  • احساس ناامیدی و خستگی به دلیل ماهیت تکراری روز.
  • احساس بی‌حالی.
  • رفتار خشونت‌آمیز یا عصبی.

دلایل خستگی دیجیتال

خستگی دیجیتال به صرف ساعت‌های طولانی استفاده از برنامه‌ها یا کار در جلوی صفحه نمایش محدود نمی‌شود، بلکه چندین عامل منجر به افزایش احساس خستگی در ما می‌شود، از جمله موارد زیر:

تعاملات مجازی و مغز

انسان موجودی اجتماعی است که مغزش به طور غریزی به دنبال سیگنال‌های غیرکلامی مانند زبان بدن در حین برقراری ارتباط با دیگران است، اما در طول جلسات مجازی این سیگنال‌ها ناپدید می‌شوند. به همین دلیل، تمرکز او را برای جستجوی آنها افزایش می‌دهد. در نتیجه، تحریک مغز بیشتر و تنش فرد افزایش می‌یابد و در نتیجه او را در معرض استرس قرار می‌دهد.

نور آبی و چشم

صفحه نمایش‌های کامپیوتر، گوشی‌های هوشمند و تلویزیون‌ها از دلایل قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور آبی هستند که به فشار چشم دیجیتال منجر می‌شود که منجر به خستگی چشم، ناراحتی، خشکی چشم، سردرد و میگرن، تاری دید، درد گردن و شانه، انقباض چشم و قرمزی چشم می‌شود.

همچنین، گذراندن زمان زیادی در داخل خانه یا محل کار منجر به نزدیک‌بینی بالا، تمرکز بر روی اشیای نزدیک، مانند صفحه نمایش و گوشی‌های هوشمند می‌شود.

نشستن برای مدت طولانی

بدن انسان طوری طراحی نشده است که در تمام طول روز بنشیند، اما در واقعیت چیزی که در حال رخ دادن است این است که تعداد ساعات نشستن افزایش یافته است، به ویژه برای کسانی که در خانه کار می‌کنند. آنها علاوه بر کار، در اماکن عمومی نسبت به قبل کمتر حضور دارند.

هنگامی که برای مدت طولانی می‌نشینیم، خم‌کننده‌های ران، همسترینگ و مفاصل سفت می‌شوند که منجر به کمردرد می‌شود که بر راه رفتن و تعادل تأثیر می‌گذارد، همچنین اندورفین و سایر فواید ناشی از ورزش یا حرکت را از دست می‌دهیم.

چگونه از شر خستگی دیجیتال خلاص شویم؟

در دنیای امروز، رهایی از استفاده طولانی مدت از رایانه و تلفن‌های هوشمند در حین کار یا اوقات فراغت، دشوار شده است. با این حال، راه‌حل‌هایی وجود دارد که به شما کمک می‌کند تا زندگی سالم خود را دوباره به دست آورید و تعداد ساعات استفاده از صفحه نمایش را کاهش دهید، که شامل موارد زیر است:

فهرستی از کارها تهیه کنید: خستگی دیجیتال منجر به حواس پرتی و عدم تمرکز می‌شود، بنابراین توصیه می‌شود فهرستی از کارها تهیه کنید و آنها را یکی پس از دیگری انجام دهید تا احساس خستگی و حواس پرتی نکنید.

کاهش نور آبی: بیشتر دستگاه‌های دیجیتال تنظیماتی را برای تنظیم یا روشن کردن فیلترهای نور آبی ارائه می‌کنند، که می‌تواند باعث کاهش استرس در زمان استفاده شود.

وضعیت نشستن مناسب: از قوز کردن در مقابل صفحه نمایش کامپیوتر و وضعیت نشستن نامناسب خودداری کنید و صفحه نمایش خود را در فاصله ۲۰ تا ۴۰ اینچی از خود قرار دهید، به طوری که بالای صفحه در سطح چشم شما قرار گیرد.

وقفه‌هایی در نگاه کردن صفحه به صفحه نمایش: باید مراقب باشید که در حین کار چند دقیقه از صفحه نمایش فاصله بگیرید.

بیرون رفتن از محل: قرار گرفتن در معرض هوای تازه به چشم و ذهن شما فرصتی برای شارژ مجدد می‌دهد، بنابراین باید روزانه بیرون بروید و در معرض نور خورشید باشید.

یک میان وعده سالم بخورید: خوردن میان وعده‌های سالم در طول روز مانند آجیل، شکلات تلخ یا ماست انرژی و فعالیت شما را حفظ می‌کند و استرس را کاهش می‌دهد، اما حتما وعده غذایی خود را دور از صفحه نمایش میل کنید.

دوربین را خاموش کنید: در جلسات کاری روزانه نیازی به روشن شدن دوربین نیست و ترجیحاً فقط در صورت نیاز از آن استفاده کنید.

یادداشت‌های دست نویس: یادداشت‌های خود را در محل کار با دست خط، با استفاده از قلم و کاغذ یادداشت کنید تا استفاده از وسایل دیجیتال را آسان کنید.

ساعات کاری خود را تنظیم کنید: ساعات کاری شما باید مشخص باشد، به خصوص زمانی که از راه دور کار می‌کنید، زیرا کار اضافه کاری یا اواخر عصر آسان است، که منجر به افزایش خستگی دیجیتال می‌شود.

بعد از کار: بعد از کار باید به دنبال فعالیت‌های مختلف دور از صفحه نمایش باشید، مانند ملاقات با دوستان، آشپزی، پیاده روی یا تمرین برخی از فعالیت‌ها مانند بازی‌های هوشمندانه یا سرگرمی‌ها.

در پایان باید گفت، خستگی دیجیتال به یکی از ویژگی‌های عصر مدرن تبدیل شده است و ناشی از افزایش ساعات استفاده از برنامه‌ها و وسایل الکترونیکی برای کار یا سرگرمی و قرار گرفتن مداوم در معرض اعلان‌ها از منابع مختلف است.

ترجمه و تنظیم: مجله‌ی خبری «صبح من» ـ استفاده از مطلب تنها با ذکر منبع مجاز است.

اخبار «صبح من» را در بله و ایتا دنبال کنید:
کانال «صبح من» در بله:
https://ble.ir/sobheman
کانال «صبح من» در ایتا:
https://eitaa.com/Sobheman

لینک کوتاه : https://sobheman.com/?p=68254
  • منبع : hiragate
  • 81 بازدید

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.