«صبح من» با نجوم: چهار سیارهی خارجی منظومهی شمسی، بزرگترین سیارههای این منظومه هستند و بیشتر از گاز و مایع تشکیل شدهاند؛ مشتری، زحل، اورانوس و نپتون سیارههایی سرد و دور از زمین هستند.
به گزارش مجلهی خبری «صبح من»، هر کدام از این سیارهها یک حلقه به دور خود و تعداد زیادی قمر دارند. وقتی به این سیارهها نگاه کنیم، در بخش بالایی، جوّ رنگی آنها را میبینیم که از گاز تشکیل شده است. به همین دلیل، برخی این سیارهها را «غولپیکرهای گازی» نامیدهاند.
خصوصیات سیارهها
چگالی و دمای مادهای که سیارهها از آن تشکیل شدهاند، با عمق، افزایش مییابد. این تغییر بر شکل ظاهری مواد نیز تأثیر میگذارد. برای مثال، مشتری، هستهای سنگی دارد که اطراف آن را هیدروژن گرفته است. در جوّ مشتری، گاز تبدیل به مایع میشود و در مرکز سیاره شبیه فلز مذاب است.
مشتری
مشتری، بزرگترین و سنگینترین سیارهی منظومهی شمسی است. حرکت وضعی این سیاره که فقط یک ساعت طول میکشد و سریعترین حرکت وضعی در بین سیارههای منظومهی شمسی است. جرم این سیاره به تنهایی حدود ۲٫۵ برابر جرم کل هفت سیارهی دیگر منظومهی شمسی است.
مشتری به قدری بزرگ است که ۱۱ کرهی زمین در عرض آن و ۱۳۰۰ کرهی زمین در داخل آن جا میگیرد. حرکت انتقالی مشتری، ۱۲ سال طول میکشد.
هوای توفانی
تمام سیارههای غولپیکر، سیستم آب و هوایی دارند اما این سیستم در مشتری از همه بیشتر دیده میشود. حرکت وضعی سریع این سیاره، بادها را به سمت نوارهای قرمز، قهوهای و سفیدی میکشد که موازی خط استوا هستند. لکههایی که بر روی مشتری مشاهده میشود، توفانهای عظیم هستند.
زحل
هیچ یک از سیارههای غولپیکر، کرهی کامل نیستند. این سیارهها بیشتر شبیه توپهایی هستند که از بالا و پایین آنها را فشار دادهایم و در ناحیهی خط استوای خود، پهنتر از بخش دو قطب هستند.
زحل، بیش از دیگر سیارهها این حالت را دارد. این سیاره، کمچگالیترین سیاره نیز هست برای همین اگر ممکن بود آن را درون آب قرار دهیم، روی آب شناور میماند.
حلقهی زحل از هزاران قطعه یخ تشکیل شده که به دور سیاره میچرخند. حرکت انتقالی زحل، ۲۹ سال طول میکشد.
در بخش بعدی نجوم «صبح من» به معرفی مختصر اورانوس و نپتون خواهیم پرداخت.
بخشهای پیشین:
- آشنایی با خانوادهی پرجمعیت زمین؛ منظومهی شمسی و سیارههای آن
- آشنایی با خانوادهی پرجمعیت زمین؛ منظومهی شمسی و سیارههای آن ۲
- خانهی ما، «زمین»، دارای چه ویژگیهایی است؟ (بخش اول)
- خانهی ما، «زمین»، دارای چه ویژگیهایی است؟ (بخش دوم)
- با ماه، بهترین همراه زمین آشنا شوید (بخش اول)
- با ماه، بهترین همراه زمین آشنا شوید (بخش دوم)
- دنیای سوزان منظومهی شمسی؛ این شما و این هم «عطارد»!
- دنیای سوزان منظومهی شمسی؛ «زهره» زیبا و شرور!
- تعطیلات روی مریخ ـ بخش نخست
- تعطیلات روی مریخ ـ بخش دوم
گردآوری و تنظیم: مجلهی خبری «صبح من»
اخبار «صبح من» را در بله و ایتا دنبال کنید:
کانال «صبح من» در بله:
https://ble.ir/sobheman
کانال «صبح من» در ایتا:
https://eitaa.com/Sobheman