«صبح من» با دانستنیها: به کرات از مردم شنیدم، پس از آنکه آفتاب غروب کرد نباید منزل را جارو کرد و گرد و غبار خانه خود را گرفت. آیا این مطلب صحت دارد؟
به گزارش مجله خبری «صبح من»، یکی از خرافاتی که سالهاست ذهن ایرانیها را به خود مشغول کرده است، جارو نکردن در هنگام غروب آفتاب است. خرافاتی که انسان هیچگاه دنبال چرایی آن نمیرود و تنها دنباله روی سنت دیرینه خود باقی میماند.
در هیچ جا از منابع اسلامی جارو کردن به هنگام غروب آفتاب منع نشده است. اما سؤال اینجاست که این خرافه چگونه این همه سال ادامه دارد؟ پاسخ به این پرسش تلاش نکردن برای فهمیدن است.
شاید دلیل ایجاد این خرافه برای اهمیت فوقالعاده هنگام غروب آفتاب تا اذان مغرب بوده است تا افراد به عبادت معبود بپردازند و خود را از امور مباح دور کنند. دلیل این خرافه مشخص نیست. تنها چیزی که مسجل است این است که اسلام از جارو در هنگام غروب منع نکرده است و بیشتر به نظافت داشتن فرد مؤمن میپردازد.
احادیثی که از نظافت شب نهی نکردهاند
با جستوجویی که در منابع حدیثی، روایاتی برای نظافت و جارو کردن منزل وارد شده، مطلق است و اختصاصی به روز نداشته و از نظافت در شب نهی نشده است.
الف. امام علی(علیه السلام) در ضمن حدیثی فرمود: آیا شما را ازآنچه موجب روزى میشود خبر دهم؟ گفتند: آرى یا امیر المومنین! حضرت فرمود: جمع کردن میان دو نماز (ظهر و عصر، و مغرب و عشاء)، خواندن دعاهاى وارده و انجام دادن تعقیبات لازمه پس از نماز صبح و عصر، دیدار خویشان و جارو کردن آستانه بیرونى خانه موجب زیادى روزى میشود.[۱]
ب. از امام صادق (علیه السلام) نقل شده است: شستن ظرف و جارو کردن جلوى خانه، روزى را جلب میکند.[۲]

احادیثی که جارو کردن در شب را تأیید میکنند
در مواردی نه تنها از جارو کردن در شب نهی نشده، بلکه مورد تأیید و تشویق نیز قرار گرفته است.
از امام موسى بن جعفر (علیه السلام) نقل شده است: رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود هر کس در روز پنجشنبه شب جمعه، مسجدى را جارو کند و خاک آن را بروبد و بیرون ببرد، حتّى اگر به مقدار سرمه چشم باشد، خداوند گناهان او را میبخشد.[۳]
در این روایت جارو کردن مسجد در شب از جانب پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله) مورد سفارش قرار گرفته است.

احادیثی که از نظافت منزل در روز سخن میگویند
البته در ارتباط با نظافت منزل در روز، از پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله) روایتی نقل است که میفرماید: “زبالهها را شب در خانههای خود نگه ندارید و آنرا روز به بیرون از خانه منتقل کنید؛ زیرا زباله جایگاه شیطان است.[۳]
این روایت، با آنکه بر نظافت در روز تأکید میکند اما معنایش آن نیست که اگر به هر دلیلی این نظافت در روز انجام نشد، شبهنگام بدان اقدام نشده و نظافت به فردای آن روز موکول شود زیرا این روایت ناظر بر عجله در دفع زبالهها دارد و اینکه زبالههایی که کانون انواع میکروبها و محل پرورش حشرات و عوامل بیماری زاست؛ نباید هیچگاه در منزل نگهداری شود.
عدم توجه به نظافت منزل یک از عوامل کاهش روزی به حساب میآید
یکی از عوامل کاهنده رزق و روزی عدم توجه به نظافت است. در بعضی خانهها دیر هنگام نظافت صورت میگیرد. به طوری که گوشه اتاقها تار عنکبوت دیده میشود و یا بعضی اشخاص به نظافت خود توجه نمیکنند.

پینوشتها:
[۱]. صدوق، خصال، ج ۲، ص ۵۰۵، قم، جامعه مدرسین، چاپ اول، ۱۳۶۲ش.
[۲]. همان، ج۱، ص ۵۴٫
[۳]. شیخ صدوق، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، من لا یحضره الفقیه، ج ۴، ص ۵، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، ۱۴۱۳ق.
اخبار «صبح من» را در بله و ایتا دنبال کنید:
کانال «صبح من» در بله:
https://ble.ir/sobheman
کانال «صبح من» در ایتا:
https://eitaa.com/Sobheman