«صبح من» با نجوم: خورشید در طول سال از میان سیزده صورت فلکی میگذرد. این صورتهای فلکی عبارتند از: حَمَل (بره)، ثور (گاو)، جوزا (دو پیکر)، سرطان (خرچنگ)، اسد (شیر)، سُنبله (خوشه)، میزان (ترازو)، عقرب (کژدم)، مارگیر، قوس (کمان)، جَدی (بز)، دَلو و حوت (ماهی).
به گزارش مجلهی خبری «صبح من»، مدار ظاهری عبور خورشید از میان این صورتهای فلکی را دایره البروج یا منطقه البروج مینامند.
اگر از زمین به آسمان نگاه کنیم، خورشید هر روز در جای متفاوتی از آسمان نسبت به روز قبل آن قرار دارد. آن دسته از صورتهای فلکی که خورشید مستقیما در جهت آنها واقع میشود، قابل رویت نیستند و در روشنایی روز قرار میگیرند.
گردش ظاهری خورشید از میان دایره البروج.
مثلا در اول ژانویه (۱۱ دی ماه) خورشید در قوس (کمان) و در اول فوریه (۱۲ بهمن) در جَدی (بز) قرار میگیرد. بنابراین، این دو صورت فلکی در شبهای سرد زمستان، قابل رویت نیستند. برعکس در فصل زمستان جوزا (دو پیکر) به راحتی قابل دیدن است زیرا این صورت فلکی در طرف شب کرهی زمین قرار داد.
در ماه جولای (۱۰ تیر تا ۹ مرداد) قضیه کاملا برعکس است. خورشید در جوزا واقع میشود و این صورت دیگر دیده نمیشود در حالی که ستارگان صورت فلکی قوس بر فراز آسمان شب ما، سوسو میزنند.
گفته میشود صورت فکلی قوس، یک صورت فلکی تابستانی است زیرا میتوان آن را به خوبی در تابستان مشاهده کرد در حالی که در زمستان، خورشید در مقابل این صورت قرار گرفته و آن را از نظرها پهان میکند.
در مطلب آینده دربارهی اعتدال بهاری و اعتدال خریفی خواهیم گفت. با ما همراه باشید.