«صبح من» با دانستنیهای پزشکی: بینایی کودکان از لحظهی تولد، رشد میکند اما در چهار ماه نخست زندگی، این امر، به سرعت گسترش مییابد.
به گزارش مجلهی خبری «صبح من»، در ادامه، مروری سریع بر مراحل رشد بینایی کودک داریم.
چه زمانی کودک شروع به دیدن میکند؟
نوزادان از بدو تولد، شروع به دیدن میکنند زیرا رشد بینایی آنها از زمان تولد آغاز میشود اما به دلیل بینایی ضعیفی که دارند، نمیتوانند به خوبی تمرکز کنند. ممکن است نوزاد، نتواند به شما نگاه کند یا بر روی صورت شما، تمرکز کند. هرچند میتواند نور و شکل را درک کند و حرکت را تشخیص دهد. پس از رشد بینایی کودک، این امر بهبود مییابد.

مهارتهای بینایی، در دوران بارداری آغاز میشود و با رشد کودک، تکامل مییابد.
مراحل رشد بینایی هفته به هفته نوزاد
هفته نخست زندگی: در این هفته نوزاد میتواند اشیایی را که ۸ تا ۱۲ اینچ از صورت او فاصله دارند، ببیند. این فاصله، تقریبا از صورت کودک تا صورت شما در هنگام شیر دادن است. او معمولا تنها برای چند ثانیه نگاه میکند و رنگها را سیاه و سفید و کمی خاکستری میبیند.
هفته دوم زندگی: نوزاد ممکن است چهرهی پدر و مادر را تشخیص داده و برای چند ثانیه تمرکز کند اما محدودهی دید او، تغییری نمیکند و همچنان فاصلههای دور را نمیبیند.
هفته سوم زندگی: در این زمان کودک ممکن است چهرهی شما را تشخیص دهد اما دامنهی دید او همچنان ۸ تا ۱۲ اینچ است با این تفاوت که ممکن است برای مدت طولانیتری نگاه و تمرکز کند. نوزاد در این مرحله میتواند نگاه خود را تا ده ثانیه بیشتر بر روی افراد، متمرکز کند.
هفته چهارم زندگی: نوزاد ممکن است در حین حرکت به سمت جلو و عقب، شروع به نگاه کردن به افراد و اشیای پیرامون خود کند. او این کار را با چرخاندن کامل سر انجام میدهد.

مراحل رشد بینایی ماهانه کودک
به یاد داشته باشید که سرعت رشد هر کودک، مختص به اوست. از آنجایی که مراحل رشد نوزادان با یکدیگر متفاوت است ممکن است آنچه در ادامه میآید، برای همه، یکسان نباشد.
یک ماهگی:
- چشمها و سر را به سمت منبع نور، حرکت میدهد.
- افراد و اشیاء را به صورت افقی دنبال میکند.
- با پدر و مادر ارتباط چشمی برقرار میکند.
دو تا سه ماهگی
- افراد و اشیاء را به صورت عمودی و دایرهای ردیابی میکند.
- شروع به تشخیص چهرهها میکند.
- حرکت چشم از حرکت سر، مستقل میشود.
- حساسیت به نور، افزایش مییابد.
- حواس او با دیدن چیزهای جالب، پرت میشود.
- تماس چشمی را برای مدت طولانیتری حفظ میکند.
سه تا شش ماهگی
- شروع به مشاهده و تشخیص دست و پا میکند.
- متوجه افتادن اسباب بازیها میشود.
- نگاه خود را از راست به چپ و از چپ به راست، جابجا میکند.
- به تدریج دامنهی دید نوزاد، افزایش مییابد.
- چشمها را مستقل از حرکت سر، حرکت میدهد.
هفت تا ده ماهگی
- به تصاویر علاقه نشان میدهد.
- با یادگیری خزیدن، هماهنگی دست و چشم، بهبود مییابد.
۱۱ تا ۱۲ ماهگی
- افراد را میشناسد.
- بازی مخفی کردن اشیاء را دوست دارد.
- به دیدن طولانیتر اشیاء و افراد، علاقه دارد.

چه زمانی دید نوزاد، واضح میشود؟
بینایی نوزاد از بدو تولد آغاز میشود اما در طول هفتهها و ماهها، تکامل مییابد. مهارتهای بصری در سنین نوپا و پیش دبستانی، به رشد، ادامه میدهد به طوری که در سن ۳ تا ۵ سالگی، کودک بینایی طبیعی دارد و میتواند مانند یک بزرگسال، تصاویر را واضح ببیند در سن ۱۰ سالگی، سیستم بینایی، کاملا رشد میکند.
چگونه بینایی کودک را آزمایش کنیم؟
مشکلات بینایی میتوانند رشد و تکامل کودک را به تأخیر بیندازند پس لازم است هرچه زودتر، مشکلات را پیدا کنید تا بتوانید برای رشد و یادگیری درست کودک، از آن بهره ببرید. از آنجا که کودکان، در سنین پایینتر قدرت آموزش بیشتری دارند، بینایی مهمترین حواسی است که باید به آن پرداخته شود.
اگر کودک شما احساس کند چیزی اشتباه است، ممکن است به شما نگوید زیرا متوجه نمیشود که مشکلی وجود دارد. بنابراین بهتر است کودک را به صورت دورهای به چشمپزشکی ببرید تا اگر مشکلی وجود دارد، زودتر تشخیص داده و درمان شود.