«صبح من» با گردشگری: دریاچه های اطراف تهران از جاهای دیدنی تهران به حساب میآیند و افراد بسیاری روزهای آخر هفته خود را در اطراف آنها سپری میکنند. مناطقی بکر و منحصربهفرد که با کمترین مسافت ممکن و گاه تنها با یک ساعت رانندگی یا کوهپیمایی، مقابل چشمان شما قرار میگیرند و از شکوه و زیباییشان شگفتزده خواهید شد.
به گزارش مجله خبری صبح من، در این مقاله با معروفترین و زیباترین دریاچه های اطراف تهران برای قایقسواری، ماهیگیری و شنا و همچنین امکانات رفاهی و تفریحی آنها بیشتر آشنا خواهید شد.
دریاچه قوچ

به دریاچه ۲ استخری هم شــهرت دارد و مجموعه نسبتا بزرگی اســت که در دره قرار گرفته است. کوههای قره آغاج (درخت سیاه) و قله قوچ در قسمت جنوبی جاده فیروزکوه، منطقهای کمال جدا شده از سایر ارتفاعات با شکوه البرز به حساب میآیند و دریاچه قوچ در محدوده این کوهها قرار دارد. حتی در گرمترین روزهای تابســتان هم در اطراف دریاچه، چشم انداز و دورنمای قلل پوشیده از برف البرز تماشایی و خوش منظر است. رنگ دریاچه قوچ به سبز میزند که با وزش باد در پهنای تپه ماهورهای اطراف، موجهای کوچکی بر آن پدید میآید و زیبایی آن را دوچندان میکند.
دریاچه تار و هویر

دریاچه تار و هویر از شمال با رشته کوههای قره داغ (کوه دوبرار) و از جنوب به کوه زرین محاصره شده است و این دریاچهها زیستگاه انواع ماهیهای قزل آلا از جمله خال قرمز، رنگین کمان زرد پــر و مقصد علاقهمندان به ماهیگیری است. اما برای ماهیگیری در این دریاچهها علاوه بر داشتن تجهیزات و لوازم ماهیگیری باید از اداره محیط زیست دماوند مجوز بگیرید، چون ماهیان این دریاچه توسط اداره حفاظت از محیط زیست پرورش داده میشوند. بهترین زمان رفتن به این مکان گردشــگری ماههای تیر و مرداد است، چون در این زمان آب دریاچه مناسب شنا کردن و هوای آن بسیار مطبوع است.
دریاچه امامزاده علی

به نام پشنگ هم از این دریاچه یاد میشود و حاصل رانش کوه و کف آن پر از درختان و گیاهان باقیمانده از قبل از رانش کوه اســت. دریاچه امامزاده علی، زیستگاه انواع ماهی قزل آلا به ویژه ماهی خال قرمز و رنگین کمانی است. با توجه به اینکه این دریاچه اکنون در اختیار باشگاه ماهیگیری امامزاده علی و باشگاه سیســن قرار دارد، اگر قصد ماهیگیری دارید باید با این باشگاهها هماهنگ شوید و هزینه ورودی را بپردازید. با ثبت نام در باشگاه و پرداخت هزینه، انواع تجهیزات ماهیگیری هم در اختیارتان قرار میگیرد.
دریاچه آهنگ

در میان ارتفاعات و مناطق کوهستانی فیروزکوه در استان تهران قرار دارد و با بازدید از آن میتوانید از آرامش و سکوت این دریاچه و نسیم کوهستان لذت ببرید. ضمن اینکه امکان شنا و غواصی در دریاچه و عکاسی از زیباییهای آن وجود دارد. در دریاچه آهنک میتوانید تجربه غواصی و دیدن دنیای زیر آب و دستههای ماهی را داشته باشید و از لحظههای ماجراجویانه لذت ببرید. آب دریاچه برای خوردن مناسب نیست و مزه تلخی دارد که علت آن وجود گوگرد در آب دریاچه است. برای چشیدن آب در دل طبیعت، میتوانید حدود ۲ کیلومتر بالاتر بروید که چشمه آبی زلال به نام بالا چشمه دارد.
دریاچه سد طالقان

دریاچه سد طالقان از معروفترین دریاچه های اطراف تهران است که در میان کوههای رشتهکوه البرز قرار دارد. منطقهای ییلاقی و کوهستانی که با مناظر چشمنواز، یخچالهای طبیعی، آبشارهای خروشان و چشمهسارهای فراوان، بهعنوان یکی از جذابترین مناطق گردشگری استان تهران شناخته میشود. رودخانه شاهرود از کوههای استان مازندران سرچشمه میگیرد و در مسیر خود از دره طالقان میگذرد. سد طالقان، یکی از بزرگترین و مهمترین سدهای کشور روی این رودخانه احداث شده و دریاچه سد طالقان، حاصل جمع شدن آب این رود در پشت سد است.
روستاهای زیبای اطراف، آثار تاریخی، آب و هوای دلپذیر و طبیعت سرسبز منطقه، نواحی اطراف دریاچه سد طالقان را به یکی از محبوبترین نقاط گردشگری نزدیک به پایتخت بدل کرد. شرایط آب و هوایی، باعث رویش چمنزارهای سر سبزی در اطراف سد طالقان شده که همین امر فضای مناسبی را برای یک آخر هفته دلچسب و کمپ یا پیکنیک در اختیار مردم میگذارد.
چادر زدن در کنار دریاچه و تماشای طلوع و غروب خورشید، از جمله تجربههای بهیادماندنی سفرهای تابستانی به طالقان است. چشمانداز پاییز دریاچه نیز در ترکیب با رنگهای گرم طبیعت، بسیار تماشایی و رویایی به نظر میرسد.
دریاچه ۱۰ کیلومتری طالقان، علاوه بر هدیه اوقاتی خوش به طبیعت دوستان، میتواند محل مناسبی برای ماهیگیران باشد. این دریاچه زیستگاه انواع ماهی چون قزلآلای رنگینکمان، ماهی کپور و زردپر است.
دریاچه سد امیرکبیر

دریاچه سد امیرکبیر در فاصله ۴۰ کیلومتری تهران و شمال شهر کرج و در کنار جاده زیبای چالوس قرار دارد؛ بسیاری این دریاچه را بهترین دریاچه اطراف تهران برای ماهیگیری میدانند. مسافرانی که از تهران راهی شمال کشور هستند، قطعا در میانه راه آن را دیدهاند و شاید دقایقی را نیز در اطراف این دریاچه زیبا گذرانده باشند. این دریاچه بیشترین آب مصرفی تهران را تامین میکند و زمینهای کشاورزی اطراف کرج نیز از آب آن بهرهمند میشوند.
سد کرج در فاصله سالهای ۱۳۳۶ تا ۱۳۴۰ خورشیدی ساخته شد و اولین سد چندمنظوره ایران لقب گرفت. سدی که علاوه بر تامین آب و برق مورد نیاز، فرصتی نیز برای تفریح و ماهیگیری در اختیار شهروندان میگذارد. بسیاری از اهالی تهران و مناطق اطراف برای گذراندن یک روز تعطیل بهیادماندنی به طبیعت اطراف دریاچه پناه میبرند. هوای اطراف دریاچه کرج بهخصوص در فصل تابستان، بسیار خنک و مطبوع است و رطوبت ملایمی در طول صبح دارد.
در گذشته علاوه بر پیکنیک، مردم میتوانستند با شنا، قایقسواری و جت اسکی در دریاچه خود را سرگرم کنند؛ اما امروزه بهدلیل جلوگیری از آلودگی آب و پیشگیری از خطرات احتمالی، امکان انجام این تفریحات وجود ندارد؛ بنابراین، تنها میتوان در کنار دریاچه امیرکبیر کمپ کرد و از منظره زیبا و هوای دلپذیر آن لذت برد.
دریاچه سد کرج از جمله مراکز طبیعی و مهم پرورش ماهی نیز به شمار میآید. انواع ماهی چون قزلآلای رنگینکمان، قزلآلای خال قرمز، ماهی سیاه، ماهی سفید، کپور ماهی، عسلک ماهی و عروس ماهی در آب دریاچه یافت میشود؛ از این جهت، بسیاری از افراد علاقهمند به ماهیگیری، لحظات جذابی را در حوالی دریاچه سپری خواهند کرد.
دریاچه لزور

در میان قلههای بلند البرز میانی و در ۲۰۰ کیلومتری شمال شرق تهران، به طبیعتی بکر و چشمنواز خواهید رسید که شباهت بسیاری به طبیعت چهارمحال و بختیاری دارد. روستای لزور در شهرستان فیروزکوه، در مرز میان استانهای تهران و مازندران واقع شده و از بزرگترین روستاهای استان تهران به حساب میآید.
دریاچه لزور که به دریاچه سیاهرود و معجز چشمه (یکی از چشمههای نزدیک سد) نیز شهرت دارد، پشت سد لزور شکل گرفته و به یکی از قطبهای گردشگری شهرستان فیروزکوه بدل شده است. بهدلیل کوهستانی بودن منطقه، آبوهوای روستا و دریاچه نیز همواره ملایم و در شبهای تابستان، بسیار خنک و همراه باد است.
چنانچه دریاچه لزور را برای کمپ انتخاب کردید، حتما یک چادر، کیسه خواب گرم و لباس مناسب (حتی در نیمه فصل تابستان) همراه داشته باشید تا از لذت یک شب زیبا و تماشای آسمان پر ستاره دریاچه بینصیب نمانید. بنا بر شواهد موجود، کهکشان راه شیری نیز به وضوح در این منطقه کوهستانی مرتفع قابلمشاهده است و اگر دقیقتر شوید، شهابسنگها را نیز خواهید دید. از سوی دیگر، بهدلیل پوشش گیاهی اطراف دریاچه، یافتن سایهسار مناسب کار سادهای نیست و در روزهای تابستان که هوا گرم و آفتاب سوزان میشود، نیاز به یک سایهبان خواهید داشت.
تابستان بهترین فصل گردش در اطراف دریاچه لزور است؛ چراکه هوای مطبوع بهار، همچنان خنکای زمستان را دارد و شبهای آن بسیار سرد است. با این حال، طبیعت بکر و سرسبز لزور در چهار فصل سال (حتی در سرمای زمستان) زیباییهای خاص خود را دارد.
علاوه بر عکاسی، پیادهروی، کوهنوردی، دوچرخهسواری کوهستانی، شنا و قایقسواری در دریاچه، علاقهمندان بسیاری در سفر به لزور به سراغ ماهیگیری میروند و دقایق آرامشبخشی را در کنار دریاچه به خود هدیه میدهند.
دریاچه سد لتیان

سد لتیان روی رودخانه جاجرود در جنوب شهر لواسان قرار دارد و از جمله منابع تامینکننده آب آشامیدنی تهران به حساب میآید. این سد که پیش از انقلاب «فرحناز» نام داشت در فاصله سالهای ۱۳۴۲ تا ۱۳۴۶ خورشیدی احداث شد. ساخت این سد بر رود جاجرود، بهشکلگیری دریاچهای انجامید و روستای کوچک لتیان را با خود به زیر آب برد.
فاصله دریاچه سد لتیان تا تهران حدود ۴۰ کیلومتر تخمین زده میشود و از این جهت، تنها کافی است حدود یک ساعت در مسیر باشید تا از هوای آلوده پایتخت دور شده و در محیطی پاک و آرام، دقایق دلپذیری را سپری کنید.
علاوه بر آب و هوای دلچسب و منظره تپههای سرسبز لتیان، در جنوب این سد، پارک جنگلی لتیان قرار گرفته تا لذت از فضای زیبا و هوای مطبوع این منطقه را دوچندان کند. پیکنیک و ییلاق در روزهای گرم سال، دوچرخهسواری، قایقسواری و اسکی روی آب از جمله تفریحاتی به شمار میآید که در حوالی دریاچه سد لتیان در انتظار ورزشکاران و طبیعتدوستان است. ماهیگیری با کسب مجوز، دیگر سرگرمی این دریاچه زیبا محسوب میشود. ماهی سفید رودخانهای، اسلک، کپور کراس و ماهی زردپر، از جمله ماهیهای موجود در دریاچه سد لتیان هستند.
دریاچه واریان

واریان روستایی در آن سوی سد کرج یا سد امیرکبیر است که در فاصله ی تقریبی ۲۵ کیلومتری از جاده اصلی کرج – چالوس قرار دارد. این روستا لقب تنها روستای آبی کشور را یدک میکشد؛ چراکه دسترسی به این روستای بکر و زیبا، تنها از طریق قایق امکانپذیر است و باید از دریاچه سد کرج عبور کرد تا به روستای رسید. این موضوع، آن را به یکی از مرموزترین روستاهای ایران تبدیل کرده است. برای رفتن به این روستا و تماشای دریاچه و کمپ در کنار آن، نیاز به مجوز و هماهنگی دارید؛ به این معنی که یا باید مهمان یکی از اهالی باشید یا خود ملکی در روستا داشته باشید؛ در غیر این صورت، از طریق تورهای گردشگری میتوانید اقدام کرده و از امکانات هتل واریان استفاده کنید.
روستای واریان در دل کوه قرار گرفته و با آب و هوای خنک، مناظری سرسبز، رودها و آبشارهای خروشان، جویبارهای فصلی، دشتهایی مملو از گیاهان دارویی و دریاچهای خاص و زیبا، به یکی از بینظیرترین دیدنیهای اطراف تهران و کرج تبدیل شده است.
افراد بسیاری برای تفریح و گردش یا کمپینگ و استفاده از آرامش شب و خنکای دریاچه، خود را به واریان میرسانند. کوهنوردان، ورزشکاران و علاقهمندان به تفریحات آبی نیز میتوانند از امکانات شنا، قایقرانی و اسکی روی آب دریاچه بهره ببرند. برخی از افراد نیز در آب دریاچه واریان بهدنبال صید ماهی هستند و لحظات خود را در کنار محیط زیبای دریاچه به این سرگرمی اختصاص میدهند.
دریاچه گاجره

آدریاچه گاجره از آبگیرهای زیبای استان تهران به شمار میآید که در نزدیکی پیست دیزین قرار گرفته و آب آن از ذوب برفهای قله سیچال تامین میشود که از سمت غرب و با تشکیل نهر کوچکی به آن می ریزد. در واقع، دسترسی به دریاچه گاجره از طریق پیادهروی در کوههای دیزین، در شمال گاجره امکانپذیر است.
قطر تقریبی این دریاچه یا آبگیر کوهستانی و تقریبا دایرهای شکل را حدود ۳۰ متر تخمین میزنند. دریاچه گاجره در ارتفاع ۳,۶۶۲ متر در جنوب قله سی چال (دیزین) قرار دارد و وجود سرمای بسیار، بهاری دیرهنگام را برای این منطقه به ارمغان میآورد؛ بنابراین، دریاچه نیز در زمستان بهطور کامل یخ میزند و در فصل گرم تابستان خشک میشود. از این جهت، بهترین زمان بازدید از این مکان بکر و زیبای طبیعی، میانه تا اواخر فصل بهار خواهد بود.
طبیعت چشمنواز اطراف دریاچه در نیمه اول سال، سرسبز و تماشایی میشود و زیبایی دریاچه گاجره را دو چندان میکند. علاوه بر بهار، تابستان این ناحیه نیز با وجود گرمای هوا و کم شدن تدریجی آب دریاچه، جلوههای منحصربهفردی از طبیعت را در اختیار گردشگران خواهد گذاشت.
دریاچه خنلو

قله و دریاچه خنلو (Kholeno) از جاذبههای تماشایی منطقه البرز مرکزی به حساب میآید که در ارتفاع ۳,۸۰۰ متری قرار دارد و اهالی تهران یا کرج برای تعطیلات آخر هفته خود، آن را انتخاب میکنند.
دریاچه مرتفع خنلو با اینکه از دریاچه های معروف و شناخته شده نیست، از زیباترین مناطق کوهستانی برای کمپینگ محسوب میشود. آب این دریاچه کوچک از برف چالهای طبیعی تامین میشود که در ارتفاعات البرز به وجود میآید.
عمق دریاچه خنلو زیاد نیست؛ اما در فصل بهار و با آب شدن برفهای کوه و ارتفاعات اطراف، آب دریاچه نیز بهطور چشمگیری افزایش مییابد. آبی بسیار زلال و سرد که وجودش، این منطقه را نیز به یکی از خنکترین پناهگاهها و مکانهای استان تهران برای فصول گرم سال بدل ساخته است؛ ازاینرو، بهترین زمان سفر و کمپینگ در کنار دریاچه خنلو را اواخر بهار یا فصل تابستان میدانند که آب و هوا در بهترین حالت خود برای صعود به ارتفاعات قرار دارد. آب دریاچه نیز در تیرماه به بالاترین میزان خود میرسد و چشمانداز طبیعت سرسبز اطراف خنلو نیز با زیبایی مضاعفی جلوه خواهد کرد.
مسیر دسترسی به دریاچه و یخچال طبیعی خنلو بهدلیل پیادهروی طولانی، کوهنوردی و عبور از رودخانه، برای افراد کهنسال، کودکان یا کسانی که به هر دلیلی با محدودیت جسمانی روبهرو هستند، مناسب نیست. در غیر این صورت، با زمان تقریبی ۶ ساعت کوهنوردی میتوان به قله و دریاچه خنلو رسید و از شکوه و زیبایی بلندترین قله ارتفاعات البرز مرکزی پس از دماوند و آزاد کوه، در کنار خنکای آب دریاچه لذت برد.
دریاچه سد نمرود

سد نمرود از سدهای زیبای کشور است که در نزدیکی شهر ارجمند و در فاصله حدود ۲۳ کیلومتری از شهرستان فیروزکوه قرار دارد. موقعیت دقیق دریاچه و سد نمرود، در جاده فرعی ارجمند است. برای دسترسی به این منطقه از تهران بهسمت شهر فیروزکوه حرکت کنید. پس از گذر از تابلوی هرانده، در فاصله پنج کیلومتر مانده به فیروزکوه از دوربرگردان به طرف مخالف جاده (بهسمت تهران) بروید و از اولین خروجی به جاده فرعی ارجمند وارد شوید. پس از ورود به فرعی ارجمند حدود ۱۲ کیلومتر پیش بروید تا دریاچه نمرود و سد آن در سمت چپ جاده پدیدار شود.
فیروزکوه و مناطق اطراف دریاچه سد نمرود در بهار و تابستان هوای خنک و مطبوعی دارد و حتی در دمای ۳۴ درجه سانتیگراد نیز خبری از آفتاب آزاردهنده نیست؛ اما بهترین زمان بازدید از دریاچه سد نمرود، از نیمه اردیبهشت تا نیمه شهریور ماه است. در این ماهها سرسبزی طبیعت بسیار چشمنواز است. اگر بهقصد ماهیگیری به دریاچه سد نمرود سفر میکنید، بهترین زمان فصل پاییز خواهد بود. در این فصل، طبیعت لباس رنگارنگ خود را بر تن دارد. فصل زمستان فصل مناسبی برای بازدید از دریاچه سد نمرود نیست؛ چراکه این منطقه کوهستانی است و زمستانهای طولانی و بسیار سردی دارد.
در محدوده سد نمرود، تفریحات متنوعی برای گردشگران وجود دارد که از آنها میتوان به عکاسی، پیکنیک، ماهیگیری و… اشاره کرد.
دریاچه چیتگر (شهدای خلیج فارس)

دریاچه چیتگر بزرگترین دریاچه مصنوعی ایران و از دریاچه های مصنوعی تهران به مساحت ۱۳۰ هکتار است که در شمال پارک جنگلی چیتگر قرار دارد. آب این دریاچه از رودخانه کن تامین میشود و آبگیری آن در فصول پرآبی رودخانه از ابتدای دیماه تا پایان فروردین انجام میگیرد. هدف اولیه از ساخت این دریاچه کاهش آلودگی هوا در منطقه شمال غرب تهران بود؛ اما در ادامه و با افزودن امکانات رفاهی و تفریحی، دریاچه خلیج فارس به یکی از بهترین مقاصد گردشگری تهران تبدیل شد.
پیست دوچرخه سواری اطراف دریاچه، سافاری وحشت، پیست پرش در آسمان، چرخ و فلک، ماشین برقی، سینما هرم و موارد مشابه، بخشی از تفریحات موجود در اطراف دریاچه را شامل میشود. آلاچیقهایی نیز پیرامون دریاچه وجود دارد که برای نشستن و پیکنیک خانوادهها مورد استفاده قرار میگیرد. در کافهها و رستورانهای اطراف نیز میتوان میانوعده یا وعدههای غذایی دلپذیری را صرف کرد. قایقسواری در دریاچه و ماهیگیری در اسکله ماهیگیری چیتگر، از دیگر تفریحات محبوب معروفترین دریاچه مصنوعی تهران است.
دریاچه پارک آزادگان

پارک آزادگان منطقه مشیریه تهران با ۱۱۲,۰۰۰ هکتار وسعت در انتهای جنوب شرقی تهران واقع شده و بزرگترین بوستان شهری ایران لقب گرفته است. منطقهای که در گذشته به شخصی موسوم به «امیرسلیمانی» پسر عضدالملک رئیس ایل قاجار اختصاص داشت و این اراضی را نیز تحت عنوان سلیمانیه میشناختند. عمارت «کوشک امیرسلیمانی» نیز به این فرد تعلق داشت که این ساختمان قدیمی، اکنون در بوستان آزادگان قرار دارد.
دریاچهای مصنوعی به وسعت ۵,۰۰۰ متر در این بوستان به چشم میخورد که به آبنماهایی به طول یک کیلومتر آن را مجهز کردهاند. آبنماهای موزیکالی که با حرکت نور و موسیقی، جلوههای زیبایی را به نمایش میگذارند. جزیره احداثی در داخل دریاچه و اسکله قایقرانی این دریاچه، از جمله تفریحات آبی دریاچه مصنوعی آزادگان به حساب میآید. زمین فوتبال، پیست دو میدانی، زمینهای چند منظوره ورزشی و فضاهای بازی نوجوانان و کودکان، از دیگر امکانات تفریحی ورزشی است که در اطراف این دریاچه مصنوعی میتوان به سراغ آن رفت.
دریاچه فشافویه

دریاچه مصنوعی فشافویه از دیگر مقاصد آبی دیدنی در استان تهران است که در بخش فشافویه شهرستان ری و در نزدیکی فرودگاه بینالمللی امام خمینی قرار دارد. برخی از افراد، سرگرمیهای این دریاچه هفت هکتاری را با تمام امکانات تفریحی موجود در سواحل کیش و قشم یا سواحل کشورهای خارجی همسایه مقایسه میکنند.
فشافویه از یک سو با کوه محصور شده که این امر، مکان تفریحی جذابی را برای تفریحات دریایی و پیکنیک آخر هفته برای شهروندان فراهم میکند. علاوه بر آن، بازیها و ورزشهای بسیاری نیز چون پینت بال، تیرو کمان، سوارکاری، تراپ و اتومبیلرانی در این منطقه در انتظار علاقهمندان است. ورزشها و تفریحات آبی دریاچه فشافویه نیز شامل جت اسکی، شاتل، قایق موتوری، پدل برد، اسکی روی آب، کیبل اسکی و زیپ لاین میشود.
برای دسترسی به دریاچه فشافویه و امکانات ورزشی و تفریحی آن نیاز به پرداخت هزینه ورودی ۴۵,۰۰۰ تومانی (امکان تغییر قیمت وجود دارد) یا همراه داشتن کارت عضویت دارید و برای استفاده از تفریحات گوناگون آن نیز باید بلیط تهیه کنید.
تفریحات این دریاچه در تمام فصول سال در اختیار علاقهمندان قرار دارد؛ اما برای استفاده از سرگرمیهای آبی آن باید تا قبل از آبانماه اقدام کنید. یقینا در فصول سرد سال، امکان ورزشهای آبی را بهدلیل سرد بودن آب دریاچه از دست خواهید داد و باید به سراغ دیگر تفریحات مجموعه چون تیراندازی یا پینتبال بروید. جمعهها و روزهای تعطیل رسمی نیز دسترسی به دریاچه برای عموم مردم امکانپذیر نیست و برای دریافت خدمات خصوصی، باید از قبل هماهنگ کنید.
پرسشهای متداول
بهترین دریاچه های اطراف تهران برای قایقسواری، ماهیگیری و شنا کدامند؟
دریاچه تار، دریاچه سد لار، دریاچه لزور، دریاچه سد طالقان، دریاچه سد نمرود
دریاچه های اطراف تهران برای ماهیگیری کدامند؟
لتیان، طالقان، لزور، تار و هویر، سد کرج
دریاچه های اطراف تهران برای کمپینگ کدامند؟
واریان، گاجره، قوچ، خلنو
گردآوری و تنظیم: مجله خبری صبح من