«صبح من» با تربیت کودک: اگرچه هیچ کدام از ما دوست نداریم یک وضعیت اضطراری را برای خود یا فرزندانمان تصور کنیم، اما آموزش دادن به کودک در هنگام رویارویی با چنین شرایطی، میتواند جان برخی افراد را نجات دهد.
به گزارش مجلهی خبری «صبح من»، بهتر است بدانیم، هرگز برای افزایش آگاهی در مورد چگونگی برخورد با موقعیتهای اضطراری، زود نیست.
به گفتهی متخصصان، باید اطمینان حاصل کرد، کودک در هنگام قرار گرفتن در شرایط اضطراری، احساس اضطراب یا ترس نداشته باشد.
آگاهیبخشی به کودک باید از چه زمانی آغاز شود؟
دکتر «امل بورشاک»، مشاور آموزشی خانواده، میگوید: اهمیت آموزش رویارویی با شرایط اضطراری به کودک برای جلوگیری از وقوع هر حادثهای که ممکن است جان او یا دیگران را به کام مرگ بکشاند، بسیار بالاست.
این مشاور خانواده، حدود سن چهار سالگی را که کودک در کار با وسایل گوناگون، مهارت پیدا کرده است، برای شروع آموزش مهارتها، مناسب میداند.
دکتر بورشاک میافزاید: امروزه شاهد ویدئوهای ضبطشدهی زیادی در فضای مجازی هستیم که به اهمیت آموزش کودکان در رویارویی با شرایط اضطراری میپردازد.
وی تأکید میکند: آموزش به کودکان برای برخورد صحیح با شرایط اضطراری، ضروری است.
مکانیسم برخورد اضطراری
این مشاور کودک میگوید: پرسنل اورژانس آموزش دیدهاند تا به هر تماسی که تقاضای کمک دارد، پاسخ دهند؛ حتی اگر این تماس، از سوی یک کودک باشد. اما والدین باید به کودک، اعتماد به نفس داده و در مورد احساساتی شدن در این شرایط، توضیح دهند.
بورشاک میافزاید: برای آموزش کودکان از ویدئوهای ضبطشده و آماده در فضای مجازی استفاده کنید تا کودک بتواند در شرایط اضطراری، با اورژانس تماس گرفته و جملاتی که مناسب است را بیان کند و شرایط را توضیح دهد.
این مشاور کودک بر این باور است که میتوان با کمک داستان و نمایش، سطح آگاهیبخشی و آموزش را بالا برد.
وی میافزاید: خانوادهها در کنار فرزندان میتوانند گروهی برای حل یک مشکل فوری تشکیل دهند و با کمک این کار، مهارتهای رویارویی با شرایط اضطراری را به فرزند خود بیاموزند.
نکاتی برای آموزش کودک برای رویارویی با شرایط اضطراری
دکتر «سلام آشور» میگوید: والدین میتوانند آموزش به فرزندان خود را از سنین پایین شروع کنند و به آنها کمک کنند تا از توانایی لازم برای رویارویی با موقعیتهای دشوار، برخوردار شوند.
برای آموزش کودک در شرایط اضطراری، توصیههای زیر را به کار گیرید:
- با کودک خود در مورد شرایط اضطراری صحبت کنید و به او توضیح دهید که شرایط اضطراری چیست و چگونه ممکن است رخ دهد. در مورد انواع گوناگون شرایط زندگی مانند سیل، آتشسوزی و زلزله با کودک صحبت کنید.
- به کودک توضیح دهید در صورت وقوع حادثه، چه کارهایی انجام دهد. به عنوان مثال به او بیاموزید، از راهنمایی یک بزرگسال مورد اعتماد، کمک بگیرد و یا در مکانی امن بماند. به چیزی دست نزند و کاری که نمیداند را انجام ندهد.
- انجام تمرینات گوناگون برای برخورد با شرایط اضطراری، به کودک شما کمک میکند. به عنوان مثال، بازیای انجام دهید که نحوهی برخورد با آتشسوزی را در آن به کودک آموزش دهید.
- برای فرزند خود الگو باشید. فرزندتان از شما میآموزد که در مواقع اضطراری، چه واکنشی نشان دهد. به او نشان دهید که چگونه آرامش و خونسردی خود را حفظ میکنید.
- با کودک خود صحبت کنید و به او توضیح دهید که واژهی «اورژانس» به چه معناست و انواع گوناگون موقعیتهای اورژانسی چیست. موقعیتهایی مانند تصادف، مجروح شدن و یا رخ دادن جنایت.
- مطمئن شوید فرزند شما میتواند از تلفن استفاده کند. اگر در خانه تلفن ثابت دارید، چگونگی استفاده از آن را به فرزند خود آموزش دهید. بهتر است کودک چگونگی کار با تلفن همراه را بلد باشد.
- به فرزند خود آموزش دهید که با کدام شمارهها تماس بگیرد. محتواهای آنلاین موجود در فضای مجازی که کمک میکند کودکان شمارههای خدمات اورژانسی را به خاطر بسپارند، در این زمینه بسیار کارگشاست.
- برای اینکه اطمینان حاصل کنید کودک شما این مهارتها را آموزش دیده است، با نقشآفرینی و بازی، این مهارتها را با او تمرین کنید.