«صبح من» با مطالب جالب: در جریان کاوشهایی که در سالهای اخیر در قلعههای باستانی «مسادا» (Masada) در جنوب فلسطین انجام شده است، یک برگه از جنس کاغذ پاپیروس مربوط به سال ۷۲ بعد از میلاد یافت شده که بر روی آن پرداختیهای یک سرباز رومی ثبت شده است.
به گزارش «صبح من»؛ مسادا مجموعهای از استحکامات کوهستانی مشرف بر بحرالمیت است که بر اساس نوشتههای تاریخی توسط هرود پادشاه یهودیه ساخته شده است. گفته شده که در جریان شورش یهودیان علیه امپراطوری روم در حدود سال ۷۰ بعد از میلاد، آنها در این استحکامات پناه گرفتند و تا چهار سال بعد از سقوط بیتالمقدس در آنجا به مقاومت ادامه دادند.
این برگۀ پرداخت یکی از سه فیش حقوقی است که تا به حال در سراسر قلمرو امپراطوری روم یافت شدهاند. این برگه متعلق به یکی از سربازانی است که در جریان جنگ اول یهودیان و روم حضور داشته است. نوشتۀ روی برگه به زبان لاتینی است.
با وجود آسیب زیادی که این برگه در طی زمان دیده و تقریبا به صورت قطعه قطعه درآمده است، اما همچنان اطلاعات ارزشمندی را در خصوص نحوۀ ادارۀ نیروهای نظامی و جایگاه سربازان در امپراطوری روم میتوان از آن به دست آورد.
این سند جزئیات حقوق یک سرباز کمکی رومی به اسم گایوس مسیوس را در طی دو دورۀ پرداخت شرح میدهد (در طی هر سال سه موعد پرداخت وجود داشته است)؛ از جملۀ این جزئیات اشاره به کسوراتی است که به دلایل مختلف صورت گرفتهاند. سربازان رومی ساز و برگهای نظامی اولیه و ضروری را از ارتش دریافت میکردند، اما اگر خواستار ارتقای ساز و برگ خودشان بودند باید هزینۀ آن را خودشان میپرداختند.
در این سند فهرست مبالغی ذکر شده که در ازای دریافت چکمه، روپوش کتان و علوفۀ جو برای اسب، از حقوق این سرباز کسر شده است. نکتۀ جالب توجه این است که میزان مجموع کسورات تقریبا از اصل حقوق سرباز نیز بیشتر است!
به همین جهت محققان فکر میکنند ممکن است یکی از انگیزههای باقی ماندن سربازان در ارتش، امیواری به غارت و استفاده از غنایمی بوده است که در جنگ به دست میآمدند. هر چند که صرفا بر اساس یک فیش حقوقی نمیتوان به صورت قطعی به نتیجهگیریهای خیلی کلی رسید.