«صبح من» با تاریخچهی خودرو: همانگونه که میدانید، تراکتور، وسیلهای است که صنعت کشاورزی را متحول کرد. اما وجود تراکتورای امروزی، مدیون چه کسی است و چگونه این صنعت، متحول شد؟
به گزارش مجلهی خبری «صبح من»، در حال حاضر نام تراکتور و جان دیر (John Deere) مترادف یکدیگر هستند و همین امر، ارزش نمادین برند جان دیر را نشان میدهد. همین نام صنعت تراکتورسازی را شکل داد و باعث شد تراکتور بیش از ۱۸۰ سال به یکی از ماشینآلات محبوب کشاورزان تبدیل شد؛ اما کمپانی موردبحث بدون حضور فردی با نام جان دیر وجود نداشت.
در مقاله پیش روی میخواهیم تاریخچه زندگی فردی را بیان کنیم که برای همیشه صنعت تولید تراکتور را متحول کرد.
با اینکه تراکتورها معمولاً با فرهنگ کشاورزی برخی کشورها همچون آمریکا ارتباط نزدیکی دارند اما بریتانیا اولین کشوری بود که ماشین مشابه تراکتور را ساخت. در سال ۱۷۹۸، یک موتور بخار ثابت که ماشین خرمنکوب را به حرکت درمیآورد در ولز اختراع شد اما در دهه ۴۰ قرن نوزدهم میلادی موتورهای بخار پرتابل توسط اسبها کشیده میشدند؛ اما در آمریکا، جان فرولیش پیمانکار فعال در حوزه کشاورزی ماشین خرمنکوب بخار را در سال ۱۸۹۲ معرفی کرد و پس از مدتی کوتاه شاسی و چرخ را به آن افزود تا بتواند موتور بنزینی هم داشته باشد.
همین ماشین کشاورزی جدید آغاز کننده راهی بود که منجر به تأسیس شرکت واترلو در سال ۱۸۹۳ شد. متأسفانه اولین نمونههای فروخته شده از خرمنکوب فرولیش مستحکم نبودند و به کارخانه بازگردانده شدند. اینجا بود که جان دیر وارد میدان شد.
جان دیر امروزه به خاطر تولید تراکتورهای سطح بالا و پیشرفته شناخته میشود اما خود آقای دیر تا قبل از رسیدن به چنین موفقیتی با چالشهای زیادی روبرو بود. او سال ۱۸۰۴ در روتلند ورمونت به دنیا آمد و پس از غرق شدن پدرش در دریا توسط مادرش بزرگ شد. او در طول زندگی خود علاقه زیادی به آهنگری داشت و در سن ۱۷ سالگی مغازه آهنگری خود را در ایلینویز و زمانی که اقتصاد نیو انگلند در ۱۸۳۶ از هم پاشید تأسیس کرد. او رابطه نزدیکی با کشاورزان داشت و با مشکلات آنها آشنا بود. جان دیر از همانجا فهمید کشاورزان با گاوآهنهای خود مشکل دارند چراکه خاک به انتهای گاوآهنها میچسبد و آنها مجبور هستند بهطور دائم خاک را پاک کنند.
همین امر باعث شد آقای دیر یک گاوآهن فولادی بسازد و برخی افراد میگویند جان دیر در طراحی و ساخت این وسیله از یک تیغه اره شکسته کمک گرفته است. با وجود اینکه گاوآهن فولادی جان دیر در یک مغازه ساده تولید شده بود اما در مدتزمانی کوتاه به موفقیت عظیمی دست یافت و او در یک سال توانست ۱۰۰۰ نمونه از آنها را بفروشد. جالب اینکه دیر بین سالهای ۱۸۵۲ تا ۱۸۵۸ به تنهایی کمپانی خود را مدیریت میکرد اما پس از آن بود که پسرش چارلز دیر کارها را در اختیار گرفت. آقای دیر که همچنان به کار کردن علاقه داشت ریاست بانک ملی مولین در ایلینویز را به دست گرفت و حتی زمانی شهردار همان شهر نیز بود. چارلز پس از مرگ پدرش بهطور کامل کسبوکار او را گسترش داد و تا سال ۱۸۷۷، کمپانی دیر در هر روز ۵۰۰ گاوآهن را تولید میکرد.
جان دیر در حال حاضر به عنوان پرفروشترین برند تولید کننده تراکتور در آمریکا و جهان به شمار میرود. از سال ۱۸۳۷ تاکنون، جان دیر تقریباً ۷۰۰ مدل تراکتور را طراحی و فروخته است. شرکت او همچنین سبد محصولات اسنوموبیل و دوچرخه را نیز در اختیار دارد و اگرچه این محصولات به اندازه تراکتورها مشهور نیستند اما تا سال ۱۹۹۸، سوددهی جان دیر را به ۱ میلیارد دلار رسانده بودند. در واقع برای اولین بار بود که یک برند سازنده تجهیزات کشاورزی توانسته بود به چنین سودی برسد.
در حال حاضر شرکت جان دیر بیش از ۵۰ درصد بازار تراکتورهای بزرگ آمریکا را در اختیار دارد و با اینکه فروش تراکتور در کل با افت در سال ۲۰۲۴ مواجه بوده اما شرکت موردبحث همچنان در صنعت ماشینآلات کشاورزی حرف اول را میزند و بسیاری از رقبا را شکست داده است. چندی پیش شایعاتی درباره احتمال تولید وانت پیکاپ توسط جان دیر منتشر شده بود اما به نظر میرسد این شرکت همچنان روی تولید و عرضه تراکتورها و تجهیزات کشاورزی تمرکز دارد.