«صبح من» با سرگرمی: از گذشته تا کنون هنرمندان و انیمیشن سازان ایرانی سعی کردهاند تا کارتونها و برنامه کودکهایی برای کودکان ایرانی تولید کنند که بر پایه فرهنگ کشورمان و علاقمند کردن ریشههای کشور به فرهنگ این مرز و بوم باشد. این آثار یا در قالب برنامههای عروسکی و یا به شکل انیمیشن تولید میشوند.
به گزارش مجله خبری صبح من، انیمیشن ایرانی حدودا از دهه ۸۰ تا کنون بیشتر ساخته میشود و در طی سالهای اخیر نیز سعی شده با الگو گیری از روشهای انیمیشن سازی جهان، آثار با کیفیتتری روانه بازار شود. برخی از این آثار حتی در زمینه بینالمللی نیز توانستهاند تا دیده شوند. در این قسمت با بهترین سریال های انیمیشنی ایرانی آشنا خواهیم شد.
خداوند لک لک ها را دوست دارد
- سالهای پخش: ۱۳۷۶-۱۳۸۰
- کارگردانان: سعیده ذاکری و هما شکیبی
- تعداد قسمتها: ۲۷
خلاصه داستان: در مورد کوچ لکلکها به دهکده و ماجرای دوستی آنها با بچههای ده است
از لیست بهترین برنامه کودک ایرانی جذاب باید به «خداوند لک لکها را دوست دارد»اشاره کنبم که یک برنامه کودک ایرانی به کارگردانی سعیده ذاکری و هما شکیبی است. این سریال بین سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۰ در ۲۷ قسمت ۱۵ دقیقهای از صدا و سیمای ایران پخش شد. مدیریت دوبلاژ آن بر عهده خسرو خسروشاهی بود. این مجموعه بعدها به مناسبت فوت کارگردانش (هما شکیبی) به صورت یک فیلم سینمایی ۸۴ دقیقهای از شبکه پویا پخش شد.
خانه ما
- سالهای پخش: ۱۳۸۲ تا کنون
- کارگردان: بهروز یغماییان
- تعداد قسمتها: ۱۶۵
خلاصه داستان: داستان حول محور یک خانواده چهار نفره میگردد که در هر قسمت شاهد یک اتفاق جدید هستند.
انیمیشن آموزنده اخلاقی ایرانی خانه ما از سال ۱۳۸۲ تا کنون به کارگردانی بهروز یغماییان و نویسندگی مهکامه یغماییان ساخته شده است. این اثر از سال ۱۳۸۲ شروع به پخش کرد و تا کنون چندین سری از آن ساخته شده و مورد توجه قرار گرفته است. این کارتون ابتدا با داستانهای یک خانواده چهار نفره و فرزندانش شروع شد و سپس کم کم شخصیتهای جدید به آن اضافه شدند. خانه ما با استفاده ازرتکنیک عروسکی تک فریم ساخته شده است.
داستان های شاهنامه
- سالهای پخش: ۱۳۸۳
- کارگردان: سید محمود صائمین
- تعداد قسمتها: ۱۳
خلاصه داستان: داستانهایی از شاهنامه فردوسی را با زبان ساده برای کودکان و نوجوانان روایت میکند.
داستانهای شاهنامه عنوان بعدی در لیست انیمیشن ایرانی است که در ۱۳ قسمت ۲۱ دقیقهای پخش شده است. این سریال دو بعدی توسط مرکز پویانمایی صبا در شبکه همدان تولید شده و نویسنده آن نیز عباس دوست قرین است. همچنین مریم غفاری وظیفه بازنویسی آن را بر عهده داشته است.
فرمانروایان مقدس
- سال پخش: ۱۳۸۴
- کارگردان: امیرمحمد دهستانی
- تعداد قسمتها: ۲۳
خلاصه داستان: داستان این انیمیشن حول محور قوم بنی اسرائیل پس از حضرت موسی و پیامبران الهی بعد او میچرخد.
فرمان روایان مقدس یکی از خاطره انگیز ترین کارتون های ایرانی کودکانه دهه های ۷۰ و ۸۰ است. در آن زمان داستان های پیامبران یکی از موضوعات آموزنده و پر استفاده انیمیشن های ایرانی محسوب میشد. فرمانروایان مقدس کاری از استدیو پویانمایی صبا به نویسندگی رضا تقدسی بود.. داستان درباره دوره شکوه و عظمت پیامبران بعد از حضرت موسی است. ابتدا قصه با پیامبری سموئیل نبی شروع شده و سپس اولین فرمانروای بنی اسرائیل طالوت نشان داده میشود. پس از طالوت حضرت داوود که هم وظیفه فرمانروایی و هم پیامبری را برعهده دارد را میبینیم و در آخر حکومت سلیمان نبی، پرشکوه ترین دوران بنی اسرائیل را نشان میدهد.
قصه ما مثل شد
- سالهای پخش: ۱۳۸۴ و ۱۳۸۶
- کارگردانان: علیرضا کاویان راد و امیر محمد دهستانی
- تعداد قسمت: ۸۴
خلاصه داستان: در هر قسمت از این کارتون به داستانها و حکایتهای قدیمی که پشت هر ضرب المثل وجود دارند پرداخته شده است.
قصه ما مثل شد را میتوانیم از بهترین کارتون های ایرانی دهه ۸۰ بدانیم. این انیمیشن که در دو فصل ۴۲ قسمتی در سالهای ۱۳۸۴ و ۱۳۸۶ منتشر شد، با الهام از کتابهای «قصه ما مثل شد» از محمد میرکیانی ساخته شده بود.
پهلوانان
- سالهای پخش: ۱۳۸۶ – ادامه دارد
- کارگردان: سیاوش زرین آبادی
- تعداد قسمتها: ۷۰
خلاصه داستان: درباره پهلوان پوریای ولی و مبارزهاش در مقابل اسکندرخان است. اسکندرخان داروغه طماع، حریص و جاهطلب شهر است
جوایز مهم: برترین کارگردان مجموعه و سریال در سومین جشنواره بینالمللی تلویزیونی جام جم
«پهلوانان» از انیمیشن های سریالی ایرانی را سیاوش زرین آبادی کارگردانی و مرکز پویانمایی صبا تولید کرده است. علی همت مومیوند، اکبر منان، شهروز ملکآرایی، امیرمحمد صمصامی، بیژن علیمحمدی، ظفر گرایی و حمیدرضا آشتیانیپور از صداپیشگان این سریال دو بعدی هستند. این بهترین پویانمایی ایرانی طی پنج فصل پخش شد که جدیدترین فصل آن شامل ۱۱ قسمت بود که در نوروز ۱۴۰۱ بر روی آنتن رفت.
شکرستان
- سالهای پخش: ۱۳۸۷ تا کنون
- کارگردانان: سعید ضامنی، بابک نظری و عباس جلالی یکتا
- تعداد قسمتها: ۱۳۴
خلاصه داستان: داستان در یک شهر قدیمی و خیالی میگذرد. هر قسمت، داستانی مجزا دارد که براساس داستانها، ضربالمثلها و قصههای قدیمی ایرانی ساخته شدهاند. در این شهر قدیمی، هیچ کس در جایگاه حقیقی خود نیست.
جوایز مهم: بهترین انیمیشن کوتاه در دوازدهمین جشن سینمای ایران، تندیس طلایی بهترین تهیه کننده از دوازدهمین جشن سینمای ایران، بهترین فیلم انیمیشن در فستیوال IIDCYA، بهترین اثر و تندیس طلایی از جشنواره فیلم کودک و نوجوان همدان، بهترین کارگردانی پویانمایی در جشنواره جام جم سال ۱۳۹۰
«شکرستان» یک سریال انیمیشنی به کارگردانی سعید ضامنی، بابک نظری و عباس جلالی یکتاست. این مجموعه که توسط مرکز صبا صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران تولید شده، از سال ۱۳۸۷ در حال پخش است و از انیمیشن های در حال ساخت ایران محسوب میشود. از سری اول سریال شکرستان تاکنون ۱۰۸ قسمت آن به روی آنتن رفته است.
این سریال انیمیشن ایرانی با روش کات اوت یا بریده مقوا ساخته شده است و طرفداران زیادی دارد. راوی این مجموعه مرتضی احمدی بود. اما پس از درگذشت آقای احمدی، شهاب حسینی به عنوان راوی به این مجموعه تلویزیونی پیوست. در روایت داستانهای این سریال تلاش شده که مخاطبان بعد از خندیدن به طنز داستانها، عمیقا به فکر فرو روند. این کارتون ایرانی جذاب چند سال است که در نوروز نیز پخش میشود.
مهارت های زندگی
- سالهای پخش: ۱۳۹۳ تا کنون
- کارگردان: فرخ یکدانه
- تعداد قسمتها: ۵۲۶
خلاصه داستان: مهسا و دانا با پدر و مادر و مادربزرگشان زندگی میکنند. آنها در هر قسمت چیزهای جدیدی یاد میگیرند و با مسائل اخلاقی مختلفی آشنایی پیدا میکنند.
یکی از کارتون های ایرانی کودکانه که بسیار مناسب آموزش برای کودکان به شمار میآید، مهارتهای زندگی است. این انیمیشن در قالب فصلهای مختلف از سال ۱۳۹۳ پخش میشود و کارگردانی آن را فرخ یکدانه انجام میدهد. برای کودکان و خردسالان دیدن مهارتهای زندگی بسیار ضروری است. زیرا با تماشای آن میتوانند یاد بگیرند که به اخلاقیات پایبند باشند و عادات خوب را جایگزین عادات ناپسند کند. این کارتون شماتت نمیکند بلکه فرهنگسازی انجام میدهد.
دیرین دیرین
- سالهای پخش: ۱۳۹۴-۱۳۹۹
- کارگردان: علی درخشی
- تعداد قسمتها: ۵۰
خلاصه داستان: این انیمیشن در هر قسمت به نقد مسائل اجتماعی و اقتصادی میپردازد.
دیرین دیرین به کارگردانی و تصویرگری علی درخشی و گویندنگی محمدرضا علیمردانی نخستین بار در نوروز ۱۳۹۴ پخش شد. ابتدا کار هدف خاصی نداشت فقط یک پویانمایی ساده بود که به نقد جامعه میپرداخت. اما این بهترین کارتون ایرانی کم کم مورد استقبال قرار گرفت و به سریال تبدیل شد. سریال دیرین دیرین طی یک فصل و پنجاه قسمت در سال ۹۹ منتشر شد. در ۱۹ مرداد ۱۴۰۱ علی درخشی و محمدرضا علیمردانی از این پروژه بیرون رفتند و دیگر قسمت جدیدی از دیرین دیرین پخش نخواهد شد.
بچه های ساختمان گل ها
- سالهای پخش: ۱۳۹۵
- کارگردان: حسین صفارزادگان
- تعداد قسمتها: ۹۱
خلاصه داستان: درباره دختری به نام حسناست که پدرش در روز تولد او برایش یک جوجه غاز میخرد.
«بچههای ساختمان گلها» یک سریال انیمیشنی به کارگردانی حسین صفارزادگان است. این پویانمایی ایرانی توسط سازمان هنری رسانهای اوج در ۹۱ قسمت ۱۴ دقیقهای تولید شده است. پروژه ساخت این عنوان از بهترین برنامه های کودک ایرانی در دی ماه سال ۱۳۹۴ آغاز شد و در مرداد ماه سال ۱۳۹۵ پایان یافت. سریال بچههای ساختمان گلها، از شبکه پویا پخش میشد.
تندر
- سالهای پخش: ۱۳۹۷
- کارگردان: محسن شکرطلب
- تعداد قسمتها: ۱۰۰
خلاصه داستان: داستان سریال تندر درباره دو دوست به نامهای تندر (یوزپلنگی زیبا) و تندک (خرگوشی چابک) است. آنها دوست جدیدی به نام لاکی (لاکپشتی پیر) پیدا میکنند و تصمیم میگیرند در سفری با او همراه شوند
بهترین کارتون ایرانی سریالی «تندر» از آثار ساخته شده توسط محسن شکرطلب است که در سال ۱۳۹۶ در ۱۰۰ قسمت منتشر شده است. مرکز پویانمایی صبا این سریال را در ۱۰۰ قسمت ۲۰ دقیقهای تولید کرده است. این سریال از شبکه نهال و برای گروه سنی کودک پخش شده است. این عنوان را میتوانیم از بهترین برنامه های کودک ایرانی در سال ۱۳۹۷ بدانیم.
آرمن
- سالهای پخش: ۱۳۹۹ تا کنون
- کارگردان: محمد رضا حسابی، حسین صفارزادگان
- تعداد قسمتها: ۳۹
خلاصه داستان: داستان درباره آرمن و بیگو است که یک مچ بند جادویی پیدا میکنند. آنها که از قدرت های مچ بند خبر ندارند ابتدا سعی در دور کردن آن را از خود دارند اما وقتی به قدرت آن پی میبرند تلاش میکنند تا سیاره خود را با کمک مچ بند ایمن نگه دارند.
شبکه نهال در سال ۱۳۹۹ یک سری برنامه کودک جدید ایرانی را برای پخش آماده کرد. یکی از این آثار، بهترین کارتون ایرانی آرمن بود. آرمن یک انیمیشن علمی – تخیلی و ساخته شده با تکنیک کات اوت است. آرمن قدم جدیدی برای ساخت کارتون های ابرقهرمانی در ایران بود. پیشنهاد میکنیم تماشای این عنوان از بهترین برنامه های کودک ایرانی را از دست ندهید.
جوانمردان
- سالهای پخش: ۱۴۰۰ تاکنون
- کارگردان: علی احمدی
- تعداد قسمتها: ۶۵
خلاصه داستان: داستان درباره گروه جوانمردان است که در زمانه ای که سرداران دست از دفاع از کشور کشیدهاند. در این زمان گروههای مردمی ای تشکیل میشوند تا برعلیه ظلم مبارزه کنند.
در فهرست انیمیشن های ایرانی نام جوانمردان را قرار میدهیم. این اثر به کارگردانی علی احمدی است که در اصل از سال ۱۳۹۷ در مرحله تولید قرار گرفت و از اواخر سال ۱۴۰۰ شروع به پخش کرد و هنوز هم گاهی برخی از قسمتهای آن از شبکه امید پخش میشود. این اثر از انیمیشن های ایرانی جدید مورد استقبال است.
ببعی
- سالهای پخش: ۱۳۹۶ تا کنون
- کارگردان: حسین صفارزادگان
- تعداد قسمتها: ۲۰۸
خلاصه داستان: ببعی و ببعو دو خواهر گوسفند هستند که همراه پدر و مادرشان زندگی میکنند. در هر قسمت از این پویانمایی آنها مسائل مختلف آموزشی را یاد میگیرند.
از انیمیشن های ایرانی معروف باید به ببعی اشاره کنیم که با نام ببعی و ببعو نیز معروف است. این اثر از کارتون های ایرانی جدید به کارگردانی حسین صفارزادگان و نویسندگی شیوا حاجیانی و مهدی مداحی گیوی ساخته شده است. ببعی برای گروه سنی کودک و نوجوان ساخته شد و توانست پربینندهترین انیمیشن شبکه پویا شود. این اثر چنان مورد توجه قرار گرفت که قرار شد یک دنباله سینمایی نیز داشته باشد. کارتون سینمایی جدید ایرانی ببعی: آرزوی پرواز نیز قرار است از روی این سریال ساخته شود. علاوه بر آن مجموعه کتابهای ببعی و لوازم جانبی آن نیز در ایران تولید شدهاند.
سلام بر ابراهیم
- سالهای پخش: ۱۴۰۱ تا کنون
- کارگردان: اسماعیل یوسفی
- تعداد قسمتها: ۱۰۴
خلاصه داستان: داستان حول محور زندگی شهید ابراهیم هادی در دوران جنگ ایران و عراق از شروع زندگی تا شهادت میگردد.
شهید ابراهیم هادی از جمله شهدایی است که افراد معتقد باور دارند جز کسانی محسوب میشود که میتوان از او حاجت گرفت. این شهید در دوران جنگ ایران و عراق علاوه بر اینکه ورزشکار بود، به عنوان یک نیروی ساده در جبهه فعالیت میکرد و هرگز به خود مغرور نشد. او دوست داشت تا به صورت گمنام فعالیت کند و این گمنامی تا سالهای پس از شهادتش نیز ادامه داشت تا اینکه در دهه ۹۰ آوازه رشادتهای او پر شد. اسماعیل یوسفی در سلام بر ابراهیم برای گروه کودکان و نوجوانان زندگینامه این شهید را به نمایش گذاشته تا با معرفی شخصیت او درسهای بزرگی به این گروه سنی دهد. این انیمیشن ایرانی ۸ فصل ۱۳ قسمته خواهد داشت.
آنی و مانی
- سالهای پخش: ۱۳۹۹
- کارگردان: محمد افشار نژاد
- تعداد قسمتها: ۲۶
خلاصه داستان: آنی و مانی در هر قسمت ماجراجوییهای مختلفی را تجربه میکنند.
این انیمیشن ایرانی سریالی توسط محمد افشار نژاد کارگردانی شده و ناصر جاهدنیا، حسین خداداد بیگی، اردشیر منظم، شوکت حجت، نرگس فولادوند و علی همت مومیوند بازیگران این اثر هستند. در این کارتون آنی و مانی خواهر و برادری که عاشق ماجراجویی و آشنایی با چیزهای جدید هستند، ما را با سفرهای خود همراه میکنند. آنی و مانی در کنار پدر و مادر و اطرافیان خود چیزهای زیادی را درباره مسائل مختلف یاد میگیرند.
پسر دلفینی
- سالهای پخش: ۱۴۰۲-۱۴۰۳
- کارگردان: رضا فصاحت
- تعداد قسمتها: ۲۶
خلاصه داستان: داستان پسر دلفینی است که به همراه موجودات دریایی با اختاپوس شرور مبارزه میکند.
سریال پسر دلفینی به کارگردانی رضا فصاحت ساخته شد و در واقع یک اسپین آف از شخصیتهای سریال پسر دلفینی محسوب میشود. در هر قسمت این انیمیشن شاهد ماجراهایی برای پسر دلفینی و موجودات دریایی هستیم. شخصیت منفی این انیمیشن یعنی اختاپوس سعی در آلوده کردن محیط دریا دارد. سریال پسر دلفینی از پلتفرم فیلیمو پخش شد و حامد عزیزی سرپرست گویندگان آن بود. ناهید امیریان، جواد پزشکیان، مهدی امینی، محمدرضا صولتی، تورج نصر و ارسلان جولایی از صداپیشگان این کارتون سریالی هستند.
اخبار «صبح من» را در بله و ایتا دنبال کنید:
کانال «صبح من» در بله:
https://ble.ir/sobheman
کانال «صبح من» در ایتا:
https://eitaa.com/Sobheman