مجلهی خبری «صبح من»: ما در سیارهی بیهمتایی زندگی میکنیم. آب و گونههای متنوع زندگی در زمین، در هیچ جای دیگر منظومهی شمسی، یافت نمیشود. زمین با ۱۲۷۶۵ کیلومتر پهنا، بزرگترین سیارهی سنگی است. در گذر زمان، اقیانوسها و جو زمین شکل گرفتند . در همین حال نیز فرسایش، خشکیها را تغییر شکل داده است. سیارهی ما، سومین سیارهی نزدیک به خورشید است. زمین سالی یک بار به دور خورشید میچرخد و ضمن حرکت به دور خورشید، هر ۲۳/۹ ساعت نیز به دور خود میگردد.
درون زمین
سیارهی ما کرهای است که بخش اعظم آن از سنگ و فلز ساخته شده است و به چند لایه تقسیم میشود. پس از تشکیل زمین، فلز مذاب سنگین فرو رفت و هسته را تشکیل داد و با سرد شدن، تا حدی منجمد شد. در بالای پوشش صخرهای، قشری سنگی قرار دارد که اقیانوس ها و سطح زمین را حفاظت میکند.
شکل پوستهی زمین
اقیانوسهای وسیع، قطبهای شمال و جنوب، پنج قاره با نواحی کوهستانی و سطح، بر روی زمین قابل مشاهده است. نواحی سبز، نشاندهندهی جنگل و چمنزار اس و نواحی زرد – قهوهای، نشاندهندهی کویر.
تغییرات سطح زمین
سطح زمین از زمان تولد آن در ۴/۶ میلیارد سال پیش، همواره در حال تغییر است. بخار موجود در جو زمین، در سالهای اولیهی زندگیاش، تبدیل به قطرات آب شد و به زمین فرو ریخت. به این ترتیب، اقیانوسها تشکیل شدند. زمین همواره تحت تأثیر نیروهای طبیعت و اعمال انسان است.
فرسایش خاک
باد، آب، بخ و تغییرات دمایی، زمین را تغییر میدهند. رودخانهها و یخچالهای طبیعی، درههایی پدید میآورند. امواج اقیانوس، خط ساحلی را از بین میبرد و بادها، سنگها و صخرهها را میسایند وشکل آنها را تغییر میدهند.
تأثیر انسانی
بیش از نیمی از جمعیت ۸ میلیاردی زمین، در شهرها زندگی میکنند که کمتر از ۵% از خشکیهای زمین را شامل میشود. طی ده هزار سال گذشته، انسان حدود ۲۵% درصد از جنگلهای زمین را تخریب کرده تا زمین زراعی درست کند.
حرکت صفحهها
پوستهی زمین، به هفت صفحهی بزرگ متحرک و تعدادی صفحهی کوچکتر تقسیم شده. در مرز صفحات، کوهها یا آتشفشانها پدیدار میشوند و زلزله رخ میدهد.
در این بخش، با برخی از ویژگیهای سیارهی ما، آشنا شدیم. در مطلب هفتهی آینده، بیشتر دربارهی زمین خواهیم دانست. همراه ما بمانید!
بخش پیشین:
- آشنایی با خانوادهی پرجمعیت زمین؛ منظومهی شمسی و سیارههای آن
- آشنایی با خانوادهی پرجمعیت زمین؛ منظومهی شمسی و سیارههای آن ۲