«صبح من» با دانستنی ها: خمیازه کشیدن یک عمل طبیعی است که همه ما بارها آن را تجربه کرده ایم، از یک نوزاد تازه متولد شده گرفته تا پدر بزرگ و مادر بزرگ ها و پیرترین مردم کره زمین و حتی حیوانات هم خمیازه می کشند.
به گزارش صبح من، خمیازه کشیدن بسیار عادی است اما آیا تا به حال به این فکر کرده اید که علت آن چیست و چرا گاهی خمیازه می کشیم؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم در واقع هیچ کس دقیقا نمی داند علت این عمل چیست اما نظریه های مختلفی درباره آن وجود دارد. در ادامه قصد داریم با سه نظریه در مورد خمیازه کشیدن آشنا شویم.
علت خمیازه کشیدن چیست؟
نظریه اول
اولین نظریه این است که ما در مواقعی که خسته شده ایم یا حوصله مان سر رفته نمی توانیم به طور طبیعی و عمیق نفس بکشیم و به دلیل کند و سطحی شدن تنفس، بدن اکسیژن کمتری نسبت به حالت عادی دریافت می کند.
خمیازه کشیدن کمک می کند تا اکسیژن بیشتری به خون رسیده و دی اکسید کربن از بدن خارج شود، به عبارت دیگر خمیازه کشیدن یک واکنش غیر ارادی بدن است تا سطح اکسیژن و دی اکسید کربن خون را کنترل و تنظیم کند.
در نگاه اول به نظر می رسد این نظریه دلیل اصلی خمیازه کشیدن را به درستی توضیح داده اما اگر این طور است پس زمان هایی که بدن ما اکسیژن کافی دریافت می کند نیازی به خمیازه کشیدن نیست و مواقعی که دی اکسید کربن بدن افزایش می یابد باید تعداد خمیازه ها بیشتر شود اما همه ما می دانیم که این طور نیست.
نظریه دوم
دومین نظریه این است که خمیازه کشیدن باعث کشش ریه و بافت های ریوی می شود که انعطاف پذیری عضلات و مفاصل را به دنبال داشته و باعث افزایش ضربان قلب و هوشیاری بیشتر می کند.
نظریه سوم
یک سری افراد نیز بر این باور هستند که خمیازه کشیدن واکنش بدن نسبت به توزیع مجدد ماده روغن مانندی به نام سورفکتانت است که به روان بودن داخلی ریه کمک می کند. طبق این نظریه اگر خمیازه نمی کشیدیم تنفس عمیق بسیار سخت و دشوار می شد.
از همه این ها گذشته، جالب ترین نظریه درباره خمیازه مسری بودن آن است و همه ما می دانیم این نظریه درست است. حتما دیده اید وقتی کسی در یک جمع خمیازه می کشد بقیه افراد نیز ناخودآگاه شروع به خمیازه کشیدن می کنند. جالب تر این که حتی فکر کردن به خمیازه نیز ما را به خمیازه می اندازد.
احتمالا شما هم زمانی که این مقاله را می خوانید چندین بار خمیازه کشیده اید!