«صبح من» با دانستنیهای پزشکی: کبد یکی از حیاتیترین اعضای بدن است که نقش مهمی در سمزدایی، متابولیسم و تولید پروتئینهای ضروری ایفا میکند. اما زمانی که این عضو دچار آسیبهای مزمن شود، ممکن است به سیروز کبدی یا نارسایی کبد منجر گردد. سیروز یک بیماری پیشرونده و خطرناک است که در اثر تخریب بافت سالم کبد و جایگزینی آن با بافت فیبروز ایجاد میشود.
به گزارش مجلهی خبری «صبح من»، در گفتوگوی اختصاصی با دکتر سیدمجتبی نکوقدم، متخصص داخلی و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، به بررسی علل، عوارض و راهکارهای پیشگیری از این بیماری شایع پرداختیم.
بیشتر بخوانید:
- آشنایی با علایم هشداردهنده بیماری کبد چرب
- چهار تغییر پوستی که نشان میدهد کبد بیماری دارید
- با خوردن این مواد غذایی، کبد خود را در چند روز پاکسازی کنید
دکتر نکوقدم در ابتدا توضیح داد که سیروز کبدی میتواند ناشی از عوامل متعددی باشد: «علتهای بسیار متنوعی برای سیروز کبدی وجود دارد، از جمله کبد چرب غیرالکلی، هپاتیتهای ویروسی، بیماریهای ژنتیکی کبد، مسمومیتهای مزمن و مصرف طولانیمدت برخی داروها. در نهایت، تمام این عوامل به یک نقطه مشترک ختم میشوند: از دست رفتن عملکرد طبیعی کبد. این اختلال باعث کاهش پروتئینهای خون، اختلال در سیستم انعقادی و افزایش خطر خونریزی به ویژه در عروق گوارشی میشود.»

وی با تأکید بر شیوع روزافزون کبد چرب غیرالکلی به عنوان مهمترین عامل سیروز در ایران افزود: «متأسفانه امروزه شایعترین علت نارسایی کبد در کشور ما، کبد چرب غیرالکلی است که عمدتاً ناشی از بیحرکتی، چاقی و افزایش چربی خون است. در رتبههای بعدی، کبد چرب الکلی (که خوشبختانه در ایران کمتر از جوامع غربی شیوع دارد) و هپاتیتهای ویروسی مزمن قرار میگیرند.»
در پایان، دکتر نکوقدم به راههای پیشگیری اشاره کرد و گفت: «خوشبختانه با رعایت سبک زندگی سالم، کنترل وزن، فعالیت بدنی منظم و پرهیز از مصرف الکل میتوان از ابتلا به سیروز ناشی از کبد چرب جلوگیری کرد. آگاهیبخشی و تشخیص بهموقع نیز نقش کلیدی در کاهش عوارض این بیماری دارد.»
در پایان باید گفت، با توجه به افزایش نگرانکننده موارد کبد چرب در سالهای اخیر، توجه به توصیههای متخصصان و اصلاح عادات روزمره میتواند گام بزرگی در حفظ سلامت کبد و پیشگیری از عوارض جبرانناپذیر آن باشد.
💠 کانال «صبح من» در بله 💠 کانال «صبح من» در ایتا 💠 کانال «صبح من» در واتساپ