«صبح من» با دارو: ویتامین ب۱ ۳۰۰ دوز بالای مکمل ب۱ یا تیامین است. این ویتامین در دو دوز ۱۵۰ و ۳۰۰ میلی گرم عرضه میشوند. ویتامین ب۱ یا تیامین یکی از هشت ویتامینهای گروه ب است که محلول در آب بوده و در بدن ذخیره نمیشود. تیامین وارد شده به بدن در طول مدت ۱۴ روز از بدن تخلیه میشود. این ویتامین علاوه بر افزایش تولید انرژی به بهبود دیابت، بیماریهای قلبی و سیستم عصبی نیز کمک میکند. در ادامه این مقاله به معرفی بیشتر این مکمل میپردازیم.
ویتامین ب۱ ۳۰۰ چیست؟
به گزارش مجله خبری صبح من، ویتامین ب۱ ۳۰۰ یک مکمل غذایی بوده و اغلب به شکل قرص در بازار عرضه میشود. از آنجایی که این مکمل رژیمی دوز بالاتری از ویتامین تیامین را به بدن میرساند، میتواند برای افرادی که دچار کمبود این ویتامین هستند، سودمند واقع شود. ویتامین ب۱ یا تیامین معمولا به یکی از دو صورت زیر در مکملها استفاده میشود: تیامین هیدروکلراید و تیامین مونونیترات. هردو ترکیب به فرم محلول در آب اند، اما تیامین هیدروکلراید برخلاف تیامین مونونیترات به راحتی توسط بدن جذب میشود. معمولا نوع ترکیب به کار رفته در قرص ویتامین ب۱ ۳۰۰ نیز از نوع تیامین هیدروکلراید است.
یکی از رایجترین علل استفاده از قرص ویتامین ب۱ ۳۰۰ خاصیت انرژی زایی آن است که در متابولیسم کربوهیدرات و تولید گلوکز در بدن موثر است. با این حال، سایر مزایای آن نباید نادیده گرفته شود. از جمله نقش قابل توجه تیامین در حفظ سلامت قلب و سیستم عصبی، به طوری که کمبود این ویتامین میتواند منجر به ایجاد بیماری بریبری شود.
بیشتر بخوانید: مصرف ویتامین دی در افراد به چه عواملی بستگی دارد؟
خواص ویتامین ب۱ ۳۰۰
افزایش تولید انرژی
به طور کلی ویتامینهای گروه ب به عنوان کوآنزیم در متابولیسم تولید انرژی از طریق تبدیل کربوهیدرات غذا به گلوکز (انرژی) نقش دارند و موجب افزایش سرعت عملکرد آنزیمهای موثر در این روند میشوند. تیامین در عملکرد تمام سلولهای زنده بدن نقش دارد و عملکرد آنها را بهتر میکنند و از این طریق کیفیت زندگی را بهبود میبخشد.
عملکرد بهتر سیستم عصبی
تیامین یک کوفاکتور ضروری در متابولیسم گلوکز در همه سلولهای زنده بدن است یا به عبارتی دیگر تمام سلولهای بدن برای عملکرد و تولید انرژی به تیامین نیاز دارند، بهخصوص سلولهای عصبی. کمبود دریافت تیامین در دراز مدت منجر به نقص در عملکرد سلولهای عصبی و ایجاد بیماریهای مرتبط از جمله بریبری(Beriberi) و سندرم ورنیکه کورساکف (Wernicke-Korsakoff Syndrome) میشود. در ادامه به این دو بیماری دقیقتر میپردازیم.
بری بری
کمبود طولانی مدت تیامین در بدن خصوصا به فرم پیروفسفات منجر به بروز اختلال بری بری میشود. این بیماری در افرادی رایج است که از آرد و برنج سفید و ماهی زیادی استفاده میکنند و دچار کمبود تیامین میشوند. تیامین بیشتر در سبوس برنج وجود دارد. جهت بهبود علائم بری بری و درمان آن معمولا پزشکان دوز بالای ویتامین ب۱ را به بیمار تجویز کرده و مرتباَ فرد را پایش میکنند تا از جذب تیامین توسط بدن اطمینان حاصل کنند.
بیشتر بخوانید: عوارض مصرف بیش از اندازه ویتامین های گروه ب
سندرم ورنیکه-کورساکف
این سندروم یک بیماری مغزی شدید است که به دلیل کمبود طولانی مدت تیامین در بدن ایجاد میشود. از آنجایی تیامین در عملکرد سلولهای عصبی بدن نقش موثری دارد، در طی این بیماری با عدم دریافت کافی این ویتامین سلولهای عصبی کوچکتر شده و عملکرد سیستم عصبی مرکزی و محیطی به شدت کاهش پیدا میکند. سندروم ورنیکه-کورساکف در بین افرادی که مصرف بیش از حد الکل در طولانی مدت را دارند، رایجتر است، چراکه الکل مانع جذب تیامین در بدن میشود.
بهبود حافظه و عملکرد مغز
تیامین در فرآیندهای عصبی شیمیایی مختلف، مانند سنتز انتقال دهندههای عصبی (به عنوان مثال، استیل کولین) و حفظ عملکرد غشای عصبی نقش دارد. این ویتامین محلول در آب به عنوان یک کوفاکتور در واکنشهای آنزیمی ضروری برای متابولیسم انرژی در نورونها عمل میکند. علاوه بر این، نشان داده شده است که کمبود تیامین منجر به تخریب عصبی، به ویژه نورونهای کولینرژیک میشود که نشان میدهد تیامین برای بقا و عملکرد آنها بسیار مهم است.
بیشتر بخوانید: این افراد به آمپول ویتامین B۱۲ نیاز دارند
مطالعات گسترده بر روی اثرات تیامین بر سلولهای عصبی نشان داده که تیامین اثرات خود را از طریق مسیرهای متابولیکی و تعامل با سیستم های انتقال دهنده عصبی موجود اعمال میکند. مصرف تیامین موجب بهبود حافظه و کارکرد مغز میشود و در بروز بیماری آلزایمر جلوگیری میکند.
پیشگیری از افسردگی
در سالهای اخیر توجه زیادی سمت بهبود علائم افسردگی از طریق دریافتهای غذایی و ریز مغذیها جلب شده. برخی از مطالعات نشان داده اند که کمبود تیامین در بدن اثراتی از افسردگی را در فرد نشان میدهد، اما در این زمینه نیاز به بررسیهای بیشتری است.
کاهش علائم دیابت
متابولیسم گلوکز در بدن به وجود تیامین وابسته است و تیامین نقش موثری در عملکرد هورمون های درون ریز پانکراس دارد. در شرایط کمبود تیامین، متابولیسم گلوکز از مسیر های جایگزین انجام میشود که منجر به ایجاد شرایط هایپرگلایسمی شده و علائم دیابت را در افراد دیابتی شدیدتر میکند. بنابراین نیاز روزانه افراد دیابتی به تیامین بیشتر از افراد عادی است. مطالعات نشان داده است که مصرف ویتامین ب۱ به مدت ۶ هفته سطح خون و انسولین را بهبود میدهد. این مطلب که آیا سطح تیامین درافراد دیابتی پایین است یا خیر؟ هنوز نیاز به مطالعه بیشتر دارد.
ویتامین ب۱ ۳۰۰ برای ریزش مو
این ویتامین حاوی اثرات قابل توجهی روی سلامت ریشه و ساقه مو است. تیامین موجب کاهش انقباضات دیواره عروق میشود و رگهای خونی گشاد شده و طی آن اکسیژن و مواد مغذی بیشتری به فولیکول مو رسیده و آن را تقویت میکند که این فرایند علاوه بر کاهش ریزش مو، موجب بهبود رشد آن نیز میشود. شکنندگی مو نیز یکی دیگر از مشکلات رایج مو است که در اثر بروز استرس اکسیداتیو رخ میدهد، ویتامین ب۱ با خاصیت آنتی اکسیدانی خود موجب افزایش ضخامت و درخشندگی ساقه مو میشود.
ویتامین ب۱ ۳۰۰ برای پوست
ویتامین ب۱ دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و از بروز استرس اکسیداتیو در پوست به دلیل مواجهه با نور آفتاب و مواد آلوده و ایجاد لکه، چروک و خطوط بر روی پوست جلوگیری میکند. گفته میشود که تیامین برای تحریکات و قرمزی پوست در اثر جوش یا خشکی پوست هم میتواند مفید باشد.
بیشتر بخوانید: کمبود کدام ویتامینها موجب درد مفاصل میشود؟
ویتامین ب۱ ۳۰۰ برای لاغری
نه تنها کمبود ویتامین ب۱، بلکه کمبود بسیاری از ویتامین و مینرالها تعادل بدن را بهم ریخته و منجر به ایجاد تغییراتی در تعادل هورمونی یا فرایند متابولیکی بدن میشود. ویتامین ب۱ با تصحیح فرایند متابولیسم انرژی باعث میشود که چاقی فرد تا حدودی بهبود یافته و به سمت وزن متعادل برود. از این رو، مصرف این قرص تنها با این هدف، منطقی به نظر نمیرسد. اگر به دنبال کاهش وزن هستید، مهم است که به رعایت رژیم غذایی سالم، ورزش و تغییر سبک زندگی پایبند باشید.
همچنین در افراد چاق مصرف ویتامین ب ۳۰۰۱ در پیشگیری از ابتلا به سندروم متابولیک میتواند مفید باشد. چرا که، سندروم متابولیک معمولا در افراد چاق به علت وجود رادیکالهای آزاد در غذا و اکسیداسیون مواد در بدن بروز پیدا میکند که این مکمل غذایی میتواند شرایط بدن را مساعدتر سازد. مطالعات در رابطه با اثرات مکمل ویتامین ب۱ ۳۰۰ بر روی وزن کامل نیست و نتایج متفاوت زیادی گزارش شده است.
برای کاهش وزن و لاغری، لازم است بسته به نیاز از محصولات تخصصی که با مکانیسمهای متعددی همچون چربی سوزی، افزایش متابولیسم، کاهش اشتها و کاهش جذب کربوهیدراتها و چربی اثرات خود را اعمال میکنند، استفاده کنید. در این زمینه میتوانید از محصولات کاهش وزن موجود در داروکده دیدن نمایید.
علائم کمبود ویتامین ب۱ ۳۰۰
معمولا کمبود ویتامین ب۱ در بدن افراد سالم نادر است و تجویز قرص ویتامین ب۱ ۳۰۰ برای کسانی مناسب است که نیاز به دوز درمانی تیامین دارند و یا تحت شرایط زیر دچار کمبود تیامین هستند:
اعتیاد به الکل، دیابتی (نوع ۱ و۲)، افراد مسن، مبتلایان به ایدز و کسانی که تحت جراحی چاقی قرار گرفتهاند.
از علائم اولیه کمبود ویتامین ب۱ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خستگی
- آشفتگی و اضطراب
- ناراحتی شکمی
- حالت تهوع
- استفراغ
- اختلالات خواب
اگر کمبود ویتامین ب۱ درمان نشود، در طولانی مدت اثرات مزمن بهجا میگذارد، مثل:
- احساس خارش و سوزش در بازوها و پاها
- آتروفی عضلانی
- فلج جزئی چشم
- از دست دادن حافظه
- گیجی
- درد قفسه سینه
- تاکی کاردی
- ادم ریوی
بیشتر بخوانید: کدام ویتامینها برای پیشگیری از یبوست، مناسبند؟
عوارض قرص ویتامین ب۱ ۳۰۰
علیرغم نیاز بدن به ریز مغذیها ممکن است گاهی اوقات مصرف آنها یک یا چند عارضه جانبی ناخواسته داشته باشد که در صورت بروز این عوارض، بهتر است مداخلات پزشکی انجام شود. بروز عوارض جانبی با مصرف مکمل ب۱ ۳۰۰ نادر است، اما میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرفه
- دشواری در بلع
- کهیر
- خارش پوستی
- تورم پوست
- سختی در تنفس
- بیقراری
- تعریق
- تهوع
ممکن است عوارضی غیر از موارد فوق نیز در افراد دیده شود که توصیه میشود، حتما در صورت بروز آن با پزشک خود مشورت کنید.
زمان مصرف ویتامین ب۱ ۳۰۰
از آنجایی که ویتامینهای گروه ب موجب افزایش انرژی بدن میشوند، بهترین زمان مصرف ویتامین ب۱ ۳۰۰ هنگام صبح است. نحوه مصرف ویتامین ب۱ ۳۰۰ به گونه ای است که بهتر است برای کاهش عوارض گوارشی احتمالی، آن را با معده پر استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: مصرف «ویتامینها»؛ خوب یا بد؟!
تداخل دارویی ویتامین ب۱ ۳۰۰
تاکنون هیچ تداخل بالینی جدی در رابطه با ویتامین ب۱ ۳۰۰ گزارش نشده است. اما توصیه میشود در صورت استفاده از دیورتیک های موثر بر لوپ همچون فورزماید به طور مستمر، مکمل ب۱ ۳۰۰ را تحت نظر پزشک استفاده کنید.
اخبار «صبح من» را در بله و ایتا دنبال کنید:
کانال «صبح من» در بله:
https://ble.ir/sobheman
کانال «صبح من» در ایتا:
https://eitaa.com/Sobheman