تاریخ : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳ Friday, 22 November , 2024
0

آشنایی با بهترین روش تربیتی سفارش شده در نهج‌البلاغه

  • کد خبر : 65972
  • 01 آذر 1403 - 18:00
آشنایی با بهترین روش تربیتی سفارش شده در نهج‌البلاغه
در پنجشنبه‌های «صبح من»، پای کلام گهربار مولای متقیان، حضرت علی(ع) می‌نشینیم تا جرعه‌ای از دریای بی‌کران نهج‌البلاغه را بنوشیم. امروز به سراغ این مطلب رفته‌ایم که نهج‌البلاغه روش‌های تربیتی را چگونه معرفی می‌کند.

«صبح من» با دانستنی‌های مذهبی: در پنجشنبه‌های «صبح من»، پای کلام گهربار مولای متقیان، حضرت علی(ع) می‌نشینیم تا جرعه‌ای از دریای بی‌کران نهج‌البلاغه را بنوشیم. امروز به سراغ این مطلب رفته‌ایم که نهج‌البلاغه روش‌های تربیتی را چگونه معرفی می‌کند؟ پاسخ را ببینید.

یکی از نیکوترین و اساسی‌ترین روش‌های تربیت، روش محبت است که بیشترین تناسب را به فطرت آدمی و سرشت انسانی دارد. نیروی محبت در تربیت، نیرویی برانگیزاننده و تحول آفرین است و اگر درست و به اعتدال به کار گرفته شود، تأثیری شگفت در پاکی آدمی و تحقق تربیت کمالی دارد.

هر که را جامه ز عشقی چاک شد *** او ز حرص و عیب کلی پاک شد

با توجه به میزان گسترده تأثیر محبت در تربیت و نقشی که محبت در مشاکلت و مشابهت دارد، اولیای خداوند آن را بهترین بستر تربیت می‌دانستند و آن را محور تربیت قرار می‌دادند، چنانکه امیرمؤمنان علی (علیه السلام) بدان اشارت کرده و فرموده است:

«نَحْنُ شَجَرَهُ النُّبُوَّهِ وَ مَحَطُّ الرِّسَالَهِ وَ مُخْتَلَفُ الْمَلَائِکَهِ وَ مَعَادِنُ الْعِلْمِ وَ یَنَابِیعُ الْحُکْمِ نَاصِرُنَا وَ مُحِبُّنَا یَنْتَظِرُ الرَّحْمَهَ وَ عَدُوُّنَا وَ مُبْغِضُنَا یَنْتَظِرُ السَّطْوَه»؛ ما درخت نبوتیم و فرود آمدنگاه رسالت، و جای آمد و شد فرشتگان، و معدن های دانش و چشمه سارهای بینش. یاور و دوست ما، امید رحمت می‌‏برد، و دشمن و کینه جوی ما، انتظار قهر و خشم خدا.

انسان به هر چه محبت پیدا کند، بدو متمایل می‌‏شود و رنگ و بو و حال و هوای او را می‌گیرد و همسانی صورت می‌پذیرد؛ به بیان امام علی (علیه السلام): «مَن أحبّ شیئاً لَهِجَ بِذکِره»؛ هر که چیزی را دوست بدارد، به یادکرد آن حریص می‌‏شود.

بنابراین روش محبت کارسازترین روش در اصلاح آدمی و متصف کردن متربی به صفات نیکوی انسانی است و در تربیت خردمندانه بیشترین نقش به محبت اختصاص می‌یابد. امیر مؤمنان (علیه السلام) در حکمتی والا فرموده است: «التَوَدُّدُ نِصفُ العَقل»؛ دوستی ورزیدن نیمی از خرد است.

آنچه آدمیان را به هم پیوند می‌دهد و زمینه تربیت مطلوب را فراهم می‌سازد، محبت است و از این رو باید بیش از هر روش دیگر مورد عنایت قرار گیرد. امام علی (علیه السلام) محبت را چنین عاملی معرفی کرده است؛ «المَودّهُ قِرابهٌ مُستَفادهٌ»؛ دوستی ورزیدن با مردم، خویشاوندی ای است که سودمند است.

بی‏‌گمان در تربیت، تا پیوندی انسانی و ارتباطی عاطفی و زمینه دوستی فراهم نشود، نمی‏ توان گامی در جهت اهداف مطلوب برداشت. این امر شاخصه‌ی تربیت انسانی است.

مهر و رقّت وصف انسانی بود *** خشم و شهوت وصف حیوانی بود

اخبار «صبح من» را در بله و ایتا دنبال کنید:
کانال «صبح من» در بله:
https://ble.ir/sobheman
کانال «صبح من» در ایتا:
https://eitaa.com/Sobheman

لینک کوتاه : https://sobheman.com/?p=65972

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.