تاریخ : جمعه, ۱۸ آبان , ۱۴۰۳ Friday, 8 November , 2024
0

سیاره‌های غول‌پیکر؛ این بخش: مشتری و زحل

  • کد خبر : 64847
  • 16 آبان 1403 - 16:00
سیاره‌های غول‌پیکر؛ این بخش: مشتری و زحل
چهار سیاره‌ی خارجی منظومه‌ی شمسی، بزرگترین سیاره‌های این منظومه هستند و بیشتر از گاز و مایع تشکیل شده‌اند؛ مشتری، زحل، اورانوس و نپتون سیاره‌هایی سرد و دور از زمین هستند.

«صبح من» با نجوم: چهار سیاره‌ی خارجی منظومه‌ی شمسی، بزرگترین سیاره‌های این منظومه هستند و بیشتر از گاز و مایع تشکیل شده‌اند؛ مشتری، زحل، اورانوس و نپتون سیاره‌هایی سرد و دور از زمین هستند.

به گزارش مجله‌ی خبری «صبح من»، هر کدام از این سیاره‌ها یک حلقه به دور خود و تعداد زیادی قمر دارند. وقتی به این سیاره‌ها نگاه کنیم، در بخش بالایی، جوّ رنگی آنها را می‌بینیم که از گاز تشکیل شده است. به همین دلیل، برخی این سیاره‌ها را «غول‌پیکرهای گازی» نامیده‌اند.

سیاره های غول پیکر

خصوصیات سیاره‌ها

چگالی و دمای ماده‌ای که سیاره‌ها از آن تشکیل شده‌اند، با عمق، افزایش می‌یابد. این تغییر بر شکل ظاهری مواد نیز تأثیر می‌گذارد. برای مثال، مشتری، هسته‌ای سنگی دارد که اطراف آن را هیدروژن گرفته است. در جوّ مشتری، گاز تبدیل به مایع می‌شود و در مرکز سیاره شبیه فلز مذاب است.

مشتری

مشتری، بزرگ‌ترین و سنگین‌ترین سیاره‌ی منظومه‌ی شمسی است. حرکت وضعی این سیاره که فقط یک ساعت طول می‌کشد و سریع‌ترین حرکت وضعی در بین سیاره‌های منظومه‌ی شمسی است. جرم این سیاره به تنهایی حدود ۲٫۵ برابر جرم کل هفت‌ سیاره‌ی دیگر منظومه‌ی شمسی است.

مشتری به قدری بزرگ است که ۱۱ کره‌ی زمین در عرض آن و ۱۳۰۰ کره‌ی زمین در داخل آن جا می‌گیرد. حرکت انتقالی مشتری، ۱۲ سال طول می‌کشد.

سیاره مشتری

هوای توفانی

تمام سیاره‌های غول‌پیکر، سیستم آب و هوایی دارند اما این سیستم در مشتری از همه بیشتر دیده می‌شود. حرکت وضعی سریع این سیاره، بادها را به سمت نوارهای قرمز، قهوه‌ای و سفیدی می‌کشد که موازی خط استوا هستند. لکه‌هایی که بر روی مشتری مشاهده می‌شود، توفان‌های عظیم هستند.

زحل

هیچ یک از سیاره‌های غول‌پیکر، کره‌ی کامل نیستند. این سیاره‌ها بیشتر شبیه توپ‌هایی هستند که از بالا و پایین آنها را فشار داده‌ایم و در ناحیه‌ی خط استوای خود، پهن‌تر از بخش دو قطب هستند.

زحل

زحل، بیش از دیگر سیاره‌ها این حالت را دارد. این سیاره‌، کم‌چگالی‌ترین سیاره نیز هست برای همین اگر ممکن بود آن را درون آب قرار دهیم، روی آب شناور می‌ماند.

حلقه‌ی زحل از هزاران قطعه یخ تشکیل شده که به دور سیاره می‌چرخند. حرکت انتقالی زحل، ۲۹ سال طول می‌کشد.

در بخش بعدی نجوم «صبح من» به معرفی مختصر اورانوس و نپتون خواهیم پرداخت.

گردآوری و تنظیم: مجله‌ی خبری «صبح من»

اخبار «صبح من» را در بله و ایتا دنبال کنید:
کانال «صبح من» در بله:
https://ble.ir/sobheman
کانال «صبح من» در ایتا:
https://eitaa.com/Sobheman

لینک کوتاه : https://sobheman.com/?p=64847
  • نویسنده : کارول استات
  • منبع : بهترین راهنمای ستارگان و فضا
  • 5 بازدید
  • بدون دیدگاه

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.