«صبح من» با دانستنیهای پزشکی: جالب است بدانید نقشهی مغز یک خانم قبل و بعد از بارداری متفاوت است.
به گزارش مجلهی خبری «صبح من» به نقل از «ایبیسی نیوز»، لیز کراستیل، عصبشناس، هنگام بارداری فرصتی منحصربهفرد به دست آورد تا ببیند مغز او در این دوران چه تغییری کرده است و یافتههایش را در پژوهشی جدید منتشر کرد که اولین نقشهی دقیق مغز یک زن در دوره بارداری را ارائه میدهد.
پژوهشگران دریافتهاند که بارداری و مادر شدن تقریبا بر تمام بخشهای مغز اثر میگذارد. گرچه این پژوهش روی یک نفر انجام شده اما آغازگر یک پروژه بزرگ بینالمللی با هدف اسکن مغز صدها زن است که میتواند سرنخهایی درباره اختلالهایی مانند افسردگی پس از زایمان بدهد.
کاستیل، یکی از نویسندگان این مقاله که در نشریه «نیچر نوروساینس» منتشر شده است، گفت: در این پژوهش ۲۶ اسکن قبل، در طول و پس از بارداری انجام شد. بر اساس یافتههای این پژوهش، بیش از ۸۰ درصد نواحی مورد مطالعه دچار کاهش ماده خاکستری شدند، محلی که فرایند تفکر صورت میگیرد.
این میزان کاهش به طور متوسط ۴ درصد از مغز است ـ تقریبا مشابه میزان کاهشی که در دوره بلوغ رخ میدهد ـ و پس از بارداری فقط اندکی به حالت عادی بازگشت. اما در سهماه اول و دوم بارداری میزان یکپارچگی ماده سفید مغز افزایش یافت؛ که معیاری برای سلامت و کیفیت پیوستگی میان نواحی مغز است.
این تغییر بلافاصله پس از زایمان به سطح طبیعی بازگشت. گرچه کاهش ماده خاکستری ممکن است نامطلوب به نظر برسد، پژوهشگران گفته اند اینطور نیست و احتمالا به تنظیم دقیق شبکههای بههمپیوسته سلولهای عصبی موسوم به «مدارهای عصبی» مرتبط است تا برای مرحله جدیدی از زندگی آماده شود.
یافتهها نشان میدهد که تغییرات قابلتوجهی در نواحی مرتبط با اجتماعی شدن و پردازش احساسات رخ میدهد که برخی از آنها تا دو سال پس از زایمان همچنان مشهود بودند.
اخبار «صبح من» را در بله و ایتا دنبال کنید:
کانال «صبح من» در بله:
https://ble.ir/sobheman
کانال «صبح من» در ایتا:
https://eitaa.com/Sobheman