«صبح من» با سلامت: رانندگان بسیاری احتمالا کمردرد رانندگی را تجربه کردهاند. کافی است برای مسافت و زمان طولانی پشت فرمان بنشینید تا وقتی از ماشین پیاده میشوید، کمرتان به طرز عجیبی درد بگیرد. شاید به همین دلیل برخی افراد ترجیح میدهند به جای آنکه برای ساعتهای زیادی پشت فرمان بنشینند، با وسایل حمل و نقل عمومی مسافرت کنند. کمر درد رانندگی، در اثر فشار به ستون فقرات هنگام رانندگی ایجاد میشود اما با روشهای سادهای میتوان از آن پیشگیری کرد.
کمر درد رانندگی چیست؟
کمردرد، یکی از شایعترین بیماریهای ستون فقرات است. این بیماری به دلایل مختلفی بروز میکند اما بیشترین کمر دردها از کشیدگی و گرفتگی ماهیچهها ناشی میشود. به این کمر دردها، کمر درد مکانیکی گفته میشود.
انجام غلط بسیاری از کارهای روزمره، میتواند دردهای ستون فقرات را تشدید کند. رانندگی هم از همین دست است.
کمردردهای مکانیکی از آسیب به مفاصل، عضلات و دیسکهای بینمهرهای ستون فقرات خبر میدهد. نشستن بیش از اندازه پشت فرمان، زاویه غلط صندلی و… میتواند باعث بروز کمر درد رانندگی شود.
چرا رانندگان دچار کمردرد می شوند؟
معمولا بیشترین نقطهای از کمر که هنگام رانندگی درگیر میشود، دنبالچه و پاها هستند. نشستن مداوم و رانندگیهای طولانی، لرزش خودرو و دستاندازهای زیاد، بلند کردن ساک و چمدان سنگین، پنچرگیری، هل دادن ماشین و… همگی باعث بروز گرفتگی کمر در رانندگی میشود. اشتباهات رانندگی نیز این بیماری را تشدید میکنند.
رانندگان تاکسیهای تلفنی و آنلاین، تاکسیهای شهری و بین شهری و اتوبوسها، معمولا بیش از افراد دیگر در معرض کمر درد رانندگی هستند.
البته تنها رانندگان دچار این بیماری نمیشوند و سرنشینان نیز در مسیرهای طولانی امکان دچار شدن به آن را دارند. نشستن برای زمان طولانی در خودرو، فشار بسیاری به ستون فقرات وارد میکند و سرنشینان و رانندگان را در معرض دیسک کمر و دیگر مشکلات ستون فقرات قرار میدهد.
روشهای پیشگیری و مراقبت از کمردرد رانندگی
گرچه کمردرد رانندگی یکی از شایعترین مشکلات رانندگان است اما با توجه به راهکارهایی میتوان از ابتلا به این بیماری پیشگیری کرد و به جای رانندگی همراه با درد، از مسیر لذت برد.
یکی از شایعترین علل کمردرد رانندگی، طرز نشستن نادرست روی صندلی ماشین است. اینگونه کمردردها معمولا به پاها نیز منتقل میشود. کافی است برای چندین ساعت و بدون وقفه روی صندلی ماشین بنشینید تا متوجه شوید از چه حرف میزنیم.
شاید درست نشستن روی صندلی در روزهای اول برایتان سخت باشد اما سعی کنید این کار را ادامه دهید تا ملکه ذهنتان شود و به آن عادت کنید.
اما درست نشستن روی صندلی چگونه است؟ ارگونومی خودرو به شما این اجازه را میدهد تا بدنتان را در بهترین حالت قرار دهید. حتما روی صندلی صاف بنشینید و از لم دادن بپرهیزید. بهتر است پشت کمرتان یک بالش کوچک قرار دهید تا بدنتان کمکم با این گونه نشستن، وفق پیدا کند.
صندلی را طوری تنظیم کنید که به راحتی پایتان به پدالها برسد و نیازی نباشد برای فشار دادنشان خود را کشیده و کمرتان از صندلی جدا شود. حتما باید شانههایتان به صندلی چسبیده باشد و آرنجهایتان به راحتی بتوانند برای حرکت دادن فرمان جابهجا شوند. ارتفاع صندلی هم باید طوری باشد که به راحتی بیرون را ببینید.
تغییر وضعیت برای جلوگیری از کمردرد
بهتر است برای مدت زیادی در یک وضعیت رانندگی نکنید. حالت نشستن خود را کمی تغییر دهید. بعد از چندین ساعت رانندگی حتما از ماشین پیاده شوید. کمی بدن خود را بکشید و ورزشهای کششی ابتدایی را انجام دهید. مچها، شانه و عضلات گردن را ورزش بدهید و بعد پشت فرمان بنشینید.
حتی برخی از این حرکتهای کششی را میتوانید هنگام رانندگی هم انجام دهید. بهتر است فرمان خودرو را سفت نگیرید تا گردن و دستهایتان فشار زیادی را تحمل نکنند.
تنظیم فرمان ماشین
جایگاه قرارگیری مناسب فرمان خودرو نسبت به بدن هر فرد متفاوت است اما رعایت آن میتواند آسیبهای احتمالی به کمر راننده را به شدت کاهش بدهد. بهتر است دستها را در موقعیت ساعت ۲ و ۱۰ یا ۳ و ۹ قرار دهید. در این وضعیتها فشار کمتری به قسمت بالایی کمر وارد میشود.
تنظیم صحیح بالش صندلی
بالشهای صندلی، به نظر برخی رانندهها چندان هم ضروری نیست اما اگر این بالشها در جای درست خود قرار بگیرد، راننده میتواند سر خود را به آن تکیه دهد تا از خستگی جلوگیری کند.
این بالشتک به خوبی میتواند از گردن و ستون فقرات راننده محافظت کند و از خسته شدن بیش از اندازه آن پیشگیری کند.
کنترل لرزش ماشین
همیشه کمردرد رانندگی به نحوه نشستن شما بستگی ندارد. لرزش بیش از اندازه ماشین هم میتواند باعث ایجاد کمردرد رانندگی شود. حتما معاینه فنی و سرویس دوره ای خودرو را جدی بگیرید تا لرزش ماشین به پایینترین حد ممکن برسد. در صورتی که ماشینتان مجهز به کروز کنترل است، در راههای طولانی از آن استفاده کنید. تنظیم کمک فنرها هم میتواند به کاهش لرزش ماشین کمک کند.
انجام حرکات کششی در مواقعی که قصد آغاز رانندگی را دارید، ضروری است. کمی بدنتان را بکشید تا خون در بدنتان به جریان بیفتد.
تنظیم فاصله صندلی تا پدال
صندلی خودرو را در فاصلهای قرار بدهید که پاهایتان به راحتی به پدال خودرو برسد. فاصله زیاد پدال تا صندلی سبب ایجاد کمردرد رانندگی میشود. چون شما باید برای فشار دادن پدالهای گاز، ترمز و کلاچ، بیش از اندازه پاهایتان را بکشید و ستون فقراتتان را تحت فشار بگذارید.
انجام حرکات کششی در حین حرکت
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، هنگام رانندگی هم میتوانید برخی حرکات کششی را انجام دهید. مثلا گردنتان را حرکت دهید یا دستانتان را بکشید تا خون در آنها به جریان بیفتد و فشاری که تحمل میکنند، کاهش یابد.
استفاده از کمپرس سرد و گرم در ماشین
بهتر است پیش از آغاز سفر با ماشین شخصی، کمپرس سرد و گرم را تهیه کنید تا در مواقع گرفتگی عضلات، بتوانید با استفاده از آنها، گرفتگی را رفع و درد ایجاد شده در اثر مدت زمان زیاد رانندگی را رفع کنید.
درمان کمر درد رانندگی
- وقتی هنگام رانندگی، احساس کمردرد کردید، خودرو را متوقف کنید. پیاده شوید و کمی حرکت کنید.
- اگر کمردرد دارید، بهتر است برای سفرهای طولانی با خودرو، یک بالشتکهای نشیمن مناسب استفاده کنید تا در دستاندازها از انتقال ضربه به ستون فقراتتان جلوگیری کند.
- میتوانید برای پشت کمرتان از پشتیهای طبی کمک بگیرید تا ستون فقراتتان هم تحت فشار نباشد و گودی کمر به خوبی پر شود. این پشتیها، فشار وارد شده به عضلات، رباطها و مفاصل را کاهش میدهد.
- پشتی سر صندلی را تنظیم کنید تا دقیقا سرتان روی آن قرار بگیرد و از فشار روی ستون فقرات کاسته شود.
بهترین وضعیت نشستن هنگام رانندگی چیست؟
- کاملا به صندلی خودرو تکیه دهید. در این وضعیت رانها باید کاملا روی بخش نشیمن صندلی قرار بگیرد و پشت زانوها تا لبه صندلی، حدودا ۲ انگشت فاصله داشته باشد.
- صندلی را طوری تنظیم کنید تا هنگام نشستن و فشردن پدالها، زانوهایتان کمی خم باشند. لگن و زانوها نیز باید همراستا باشند.
- فرمان باید بهگونهای تنظیم شود که با آرنج خمشده، بتوانید فرمان را به راحتی به حرکت در آورید. زاویه مناسب دستها برای قرار گیری روی فرمان، وضعیت ساعت ۲ و ۱۰ یا ۳ و ۹ است.
- از رانندگی با یک دست بپرهیزید چون ستون فقرات شما میچرخد و آسیب میبیند.
- بهتر است برای دنده عقب رفتن، به جای چرخاندن بیش از اندازه گردن برای دیدن پشت سر، از دوربین عقب خودرو استفاده کنید.
معرفی کمربند پلاتینر
کمربند پلاتینر، یکی از محصولات تسکین درد و گرفتگیهای عضلانی است. این کمربندها از تکنولوژی اولتراسوندتراپی، مادون قرمز و الکتروتراپی برای تسکین درد کمک میگیرند. این کمربندها گردش خون را بالا میبرند و در نتیجه منجر به کاهش کمردرد میشود.
تاثیر ورزش در کنترل گرفتگی کمر در رانندگی
ورزش کردن منظم و روزانه، باعث تقویت عضلات بدن میشود. ورزشهایی مثل شنا، یوگا، پیادهروی سریع و… ورزشهای مناسبی برای کاهش تنشهای عضلانی خصوصا در ناحیه ستون فقرات است. البته حرکات اصلاحی کمر و ستون فقرات نیز میتوانند دردهای ناشی از کمردردهای رانندگی را کاهش دهند.
کلام آخر
رانندگی دراز مدت و طولانی آسیب بسیار زیادی به ستون فقرات وارد میکنند و سبب بروز کمردرد هنگام رانندگی میشود. برای جلوگیری از مزمن شدن این بیماری حتما باید اقدامات پیشگیرانهای را مدنظر قرار داد. اما در صورتی که شما مدتها است از کمردرد رنج میبرید، میتوانید رانندگی با خودرو اتوماتیک را انتخاب کنید تا با کمتر فشار دادن پدالها، کمردردتان به کمردرد رانندگی تبدیل نشود.