«صبح من» با سیاست بین الملل: یحیی سنوار که از سال ۲۰۱۷ رهبری حماس در نوار غزه را برعهده داشته، بیش از ۲۰ سال را در زندان گذراند و آخرین بار در میان حدود هزار فلسطینی که با «گیلعاد شالیط» سرباز ربوده شده اسرائیلی مبادله شده بودند، آزاد شد و حالا بهعنوان جایگزین اسماعیل هنیه توسط حماس انتخاب شده است.
به گزارش مجله خبری «صبح من»، جنبش مقاومت اسلامی حماس امروز _سهشنبه شانزدهم مرداد_ در بیانیهای اعلام کرد که «یحیی سنوار» به عنوان رئیس دفتر سیاسی جدید حماس انتخاب شده است.
یحیی سنوار که از سال ۲۰۱۷ رهبری حماس در نوار غزه را برعهده داشته، بیش از ۲۰ سال را در زندان گذراند و آخرین بار در میان حدود هزار فلسطینی که با «گیلعاد شالیط» سرباز ربوده شده اسرائیلی مبادله شده بودند، آزاد شد و حالا به عنوان جایگزین اسماعیل هنیه توسط حماس انتخاب شده است؛ از او به عنوان «مغز متفکر حمله ۷ اکتبر» یاد میشود که حالا در ۶۲ سالگی به عنوان رهبر جنبش حماس انتخاب شده است.
یحیی سنوار کیست؟
یحیی سنوار سال ۱۹۶۲ در کمپ پناهندگان خان یونس به دنیا آمد؛ خان یونس منطقهای در نوار غزه است که در آن زمان و تا قبل از جنگ ۱۹۶۷ اعراب و اسرائیل تحت حاکمیت مصر قرار داشت. خانواده پدری او در طول دورانی که اعراب به آن «نکبه» یا «نکبت» میگفتند مجبور شده بودند از شهر المجدل خارج شوند و به نوار غزه بروند. صدها هزار نفر از فلسطینیها در دوره «نکبت» از خانههای خود آواره شدند و درحالیکه اغلب خانه، زمین و داراییهایی داشتند، در نهایت زندگی سخت، فقیرانه و پر از محرومیت را در اردوگاههای پناهندگی گذراندند. اسرائیل بعدها نام این شهر را به «اشکلون» تغییر داد.
زمانی که اسرائیل در سال ۱۹۶۷ توانست اعراب را شکست دهد و منطقه نوار غزه را به اشغال خود دربیاورد، سنوار تنها ۵ سال داشت. هم رزمان او میگویند هربار که سنوار میخواهد از اشغالگری اسرائیل صحبت کند به روزهایی بازمیگردد که کودکی سختی را در کمپ پناهندگان میگذراند و خانواده او باید برای زنده نگه داشتن سنوار و خواهران و برادرانش میجنگیدند.
تجربه زیستن در سایه اشغالگری اسرائیلیها باعث شد سنوار که در سالهای بعد نیز زخمهای عمیقی از اسرائیلیها خورد، در دشمنی با (رژیم) اسرائیل پافشاری بیشتری نسبت به برخی همدورهایهای خود داشته باشد.
از انتفاضه تا زندان اسرائیل
سنوار دوره دبیرستان و دانشگاه را در غزه گذراند و در سال ۱۹۸۲ با مدرک لیسانس در رشته ادبیات عربی از دانشگاه غزه فارغالتحصیل شد. به گفته دوستان و نزدیکانش او در دوره دانشجویی مشارکت زیادی در فعالیتهای سیاسی و اعتراضی داشت و با جریانهای ملیگرای فلسطینی و جریانهای اسلامی ارتباط گرفته بود.
در سال ۱۹۸۵ یعنی در دورهای که جنبش حماس تأسیس نشده بود، سنوار نهاد کوچکی به نام «المجد» را تأسیس کرد که هدفی مشخص داشت. این سازمان کوچک تلاش میکرد فلسطینیهایی که با اسرائیل همکاری کرده و اطلاعات جنبشهای فلسطینی را در اختیار اسرائیلیها قرار میدادند، شناسایی کند و در مرحله بعد آنها را هدف قرار دهد.
با تأسیس حماس در سال ۱۹۸۷، المجد در ساختار اطلاعاتی حماس ادغام شد. سنوار جوان در آن زمان با شیخ احمد یاسین یکی از مؤسسان حماس روابط نزدیکی داشت و او را «راهنما» و «دوست» خود مینامید. بسیاری از مورخین میگویند شیخ احمد یاسین تأثیر بسیار زیادی بر سنوار داشت و این تأثیر هنوز هم در تصمیمات و تفکر سنوار قابل مشاهده است. شیخ احمد یاسین در سال ۲۰۰۴ توسط اسرائیل ترور شد.
روایتهایی که از این دوره از زندگی سنوار وجود دارد میگوید او در فعالیتهای مربوط به انتفاضه اول بسیار فعال بود. در اعتراضات شرکت میکرد، در عملیاتهای اطلاعاتی حماس شرکت میکرد و یک لحظه از تلاش در این مسیر دست بر نمیداشت. یحیی سنوار که پیشتر یک بار در سال ۱۹۸۲ در دوره دانشجویی از سوی اسرائیلیها بازداشت شده بود، در سال ۱۹۸۸ یک بار دیگر بازداشت شد. او چند هفتهای در بازداشت بود و پس از آزادی به فعالیتهای خود ادامه داد. چند ماه بعد اسرائیلیها یک بار دیگر سنوار را بازداشت کردند اما این بار او به اتهام قتل ۴ فلسطینی، از سوی دادگاهی در اسرائیل به حبس ابد محکوم شد و به زندان افتاد.
بر اساس دادههایی که در منابع رسمی حماس وجود دارد، یکی دیگر از فعالیتهای عمده سنوار در دوره پیش از بازداشت آخر، استخدام نیرو برای سرویس اطلاعاتی حماس بود.
میشل کوبی، بازجوی اسرائیلی شینبت (سرویس اطلاعات داخلی اسرائیل) که مدعی است بیش از ۱۵۰ ساعت در زندان از یحیی سنوار بازجویی کرده، درباره او به روزنامه واشنگتنپست گفته است: «من مردی را دیدم که بسیار باهوش بود و به هر کاری که انجام داده بود، عمیقاً باور داشت.»
کوبی در مصاحبهای دیگر میگوید: «اولین پاسخ و واکنش سنوار به این حکم، آغاز یادگیری زبان عبری بود. او تمام کتابهایی که درباره شخصیتهای تأثیرگذار اسرائیل و جنبش صهیونیست نظیر مناخیم بگین، ولادیمیر ژابوتینسکی و اسحاق رابین نوشته شده بود، خواند. میتوانم بگویم او در زندان از پایین تا بالای ما را یاد گرفت.»
شخصیت سنوار بهگونهای بود که روزنامه فایننشالتایمز سال ۲۰۲۳ بخشی از یک گزارش سرویسهای اطلاعاتی اسرائیل درباره شخصیت سنوار را که در دوره زندانی بودن او نوشته شد، منتشر کرد. در این گزارش آمده است: «او مقتدر و با نفوذ است. در زندان مورد قبول اکثر زندانیان است. استقامات بسیار بالایی دارد، توانایی حیلهگری، دستکاری روانی و حفظ راز حتی در زندان را داراست و میتواند جمعیت زیادی را رهبری کند.»
سرهنگ بتی لاهات، مسئول بازنشسته اطلاعات زندانهای اسرائیل در مصاحبهای پیرامون رفتارهای سنوار در زندان گفته است: «او از وقتهای آزادش برای یادگیری تا حد توان استفاده میکرد. او تلاش میکرد تا درباره اسرائیل و ذهنیت اسرائیلیها بیشتر و بیشتر یاد بگیرد. او وقتش را صرف شناخت دشمنش کرد. هر روز روزنامههای اسرائیلی را میخواند و خیلی روان هم به عبری صحبت میکرد.»
یک بازجوی دیگر شینبت که از او با نام «یاری» نام برده شده، سنوار را فردی «نترس» توصیف کرده که در مدت زندان تماماً به جمعآوری اطلاعات مشغول بود. روزنامه واشنگتنپست نوشته است که «در زمان انتفاضه دوم، او رهبر زندانیان وابسته به حماس در زندان بود و اعتصابهای گستردهای را به راه انداخت تا بتواند به برخی خواستههایش در زندان برسد و شرایط را برای اسرائیل سخت کند.»
یک زندانی در برابر ۱۰۰۰ زندانی
یحیی سنوار به ۴ بار حبس ابد محکوم شده بود و روی کاغذ آزادی او ممکن به نظر نمیرسید اما مجموعهای از تحولات و یک عملیات حماس که به اسیر شدن یک سرباز اسرائیلی منجر شد، همه چیز را تغییر داد.
۲۵ ژوئن ۲۰۰۶، نیروهای حماس در عملیاتی که محمد سنوار، از فرماندهان نظامی حماس و برادر کوچکتر یحیی سنوار در آن نقش داشت، گیلاد شالیت، یک سرباز اسرائیلی را اسیر و به داخل نوار غزه منتقل کردند. شالیت برای ۵ سال در نوار غزه زندانی بود و سرانجام طی توافق تبادل زندانیان میان دولت وقت (رژیم) اسرائیل به نخستوزیری بنیامین نتانیاهو و حماس در سال ۲۰۱۱ در ازای آزادی ۱۰۲۷ زندانی فلسطینی آزاد شد.
ارشدترین و مشهورترین زندانی که در آن زمان از زندانهای (رژیم) اسرائیل رهایی یافت، یحیی سنوار بود که به نوار غزه بازگشت.
بالا رفتن از نردبان قدرت
سنوار که با تجربه زیاد از مواجهه با اسرائیلیها و با دانش زیاد زبانی و سیاسی از اسرائیل به غزه بازمیگشت در زمان آزادی ۴۹ سال سن داشت و آماده بود که خیلی زود به ردههای ارشد رهبری حماس برسد.
او در زمان بازگشت محبوبیت زیادی میان مردم غزه داشت و خیلی زود توانست پلههای ترقی را در درون ساختار حماس طی کند و به ردههای ارشد فرماندهی و رهبری سیاسی در این گروه برسد.
سنوار در یکی از اولین سخنرانیها پس از آزادی از زندانهای (رژیم) اسرائیل خواستار اقدامات فوری حماس برای آزادی باقی زندانیان فلسطینی در بند اسرائیل شد: «آزادسازی زندانیان و شیوههایی که برای این امر میتوان استفاده کرد باید خیلی زود به یک برنامه عملی برای حماس تبدیل شود.»
او که سالها زندانی بود و از رنج زندانیان آگاهی داشت به این مسئله متعهد ماند و بعدها نیز از جمله در ۷ اکتبر از اسیر کردن اسرائیلیها برای مبادله آنها با زندانیان فلسطینی بهعنوان یک راه برای آزادسازی فلسطینیها استفاده کرد.
برخی تحلیلگران که سالها فعالیتهای حماس را دنبال کردهاند معتقدند با اضافه شدن سنوار به ردههای بالای ساختار سیاسی حماس، این گروه تغییرات زیادی داشت و فاصله میان فرماندهان نظامی و فرماندهان سیاسی بسیار کمتر از قبل شد.
۶ سال پس از آزادی، سنوار در سال ۲۰۱۷ با تصدی مقام رئیس دفتر سیاسی حماس در نوار غزه به ارشدترین مقام حماس در غزه تبدیل شد و بر اساس یک مصاحبه او با الجزیره، وعده داد که نوار غزه سیاست «مقاومت صلحآمیز و مردمی» را در پیش خواهد گرفت. او در سال ۲۰۲۱، برای یک دوره ۴ ساله دیگر بهعنوان رئیس دفتر سیاسی حماس در غزه انتخاب شد و دستکم تا سال ۲۰۲۴ در این مقام باقی ماند.
سنوار در طی سالهای رهبری حماس در غزه یکی از منتقدین جدی محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین به شمار میرفت و بارها به انتقاد از عباس پرداخت.
او در یکی از مهمترین سخنرانیهایش در سال ۲۰۲۳، در مراسم سیوپنجمین سالگرد تأسیس حماس جملاتی بسیار کلیدی بر زبان آورد. سنوار تأکید کرد: «ما باید به مقاومت در کرانه باختری شانسی برای شعلهور شدن بدهیم.»
او همچنین پیشبینی کرد در سال ۲۰۲۳ و پس از روی کار آمدن یکی از راستگرایانهترین دولتهای تاریخ (رژیم) اسرائیل، «تقابلی علنی» با رژیم اسرائیل در راه باشد. در همین سخنرانی بود که سنوار یک پیام مهم برای اسرائیلیها داشت: «به سراغ شما خواهیم آمد.»
روزی که اسماعیل هنیه، یحیی سنوار را به رهبر انقلاب معرفی کرد
در روزهای اخیر برای اولین بار در قالب مستند کوتاه «مهمان خیابان فلسطین» تصاویری از حضور یحیی سنوار پس از آزادی سال ۲۰۱۱ در دیدار با رهبر انقلاب و روایت اسماعیل هنیه از حکم ۴۳۰ ساله زندان توسط صهیونیستها برای او منتشر شد.
بیشتر بخوانید:
- رسانههای عبری: اسرائیل در انتظار حمله فلج شده است
- بازتاب جهانی اهتزاز پرچم انتقام در مسجد جمکران
- اعتراف کارشناس BBC به ناتوانی رژیم صهیونیستی مقابل ایران
- محافظ شهیدِ «اسماعیل هنیه» که بود؟
اخبار «صبح من» را در بله و ایتا دنبال کنید:
کانال «صبح من» در بله:
https://ble.ir/sobheman
کانال «صبح من» در ایتا:
https://eitaa.com/Sobheman