«صبح من» با دانستنی ها: شاید برای شماهم پیش آمده با دیدن یک اثر هنری همچون یک تابلوی نقاشی، شنیدن موسیقی و یا دیدن یک فیلم تحت تاثیر قرار بگیرید. ذات هنر غلیان احساسات درونی انسان است. در واقع هنرمند از احساسات درونی خود الهام گرفته و بر دیگران تاثیر میگذارد. از نگاه ارسطو هنر در هفت دسته جای میگیرد. در این مقاله سعی داریم تا هنر و انواع آن را به شما معرفی کنیم.
هنر چیست؟
واژهٔ هنر در زبان سانسکریت، ترکیبی از دو کلمه سو به معنی نیک و نر یا نره به معنای زن و مرد است. در زبان اوستایی حروف “سین”به*”ها” تبدیل شده و واژه هونر ایجاد گشته است که در زبان پهلوی یا فارسی میانه به شکل امروزی (هنر) درآمده است که به معنای انسان کامل و فرزانه است.
هنر آفرینش انسان است. به توان ، اثر و کاری که از تصور و آفرینش انسان شکل یافته است، هنر می گویند. امر هنری الزاما با زیبایی همراه نیست یا زیبایی شناسی یکتایی ندارد ولی همواره با خلاقیت انسان همراه است.
همچنین در تعریف هنر آمده است: هنر یا تِکنِس (به یونانی: Τέχνες) مجموعهای از آثار یا فرآیندهای ساخت انسان است که برای اثرگذاری بر احساسات و هوش انسانی یا بهمنظور انتقال یک معنا یا مفهوم، خلق میشود. همچنین میتوان گفت هنر توانایی و مهارت خلق زیبایی است.
هنرهای هفت گانه
هنر اول: موسیقی
انسانها در مناطق گرم و سرد و نیزار زندگی میکردند، هنگامیکه بادی میوزید از بالای نیها صدای خوشایندی میشنیدند و بدین ترتیب متوجه استفاده از نیها بدین منظور شدند. به همین صورت بشر در آن دوران برای نخستین بار از نی، آلت موسیقی ساخت.
طبق اسناد تاریخی سازهای موسیقی در تمدن های اولیه مشاهده شد. بنابراین میتوان این چنین گفت این هنر سابقه ای به قدمت تاریخ تمدن دارد.
موسقی در واقع هنر ترکیب صدا و سکوت، زیر و بم، ریتم و کلام است که نشانی از احساسات درونی دارد.
نوازندگی، خوانندگی و آهنگسازی جزئی از این هنر والا هستند و هرکدام بخش های مختلفی را به خود اختصاص میدهد.
هنر دوم: حرکات نمایشی
اصطلاح «هنرهای نمایشی» برای اولین بار در سال ۱۷۱۱ در زبان انگلیسی برای مجموعهای از هنرهای دیداری متکی به بازیگر مورد استفاده قرار گرفت.
هنرهای نمایشی شامل: انواع شعبدهبازی و تردستی، آوازخوانی، نمایشهای سیرک (بندبازی، معرکه گیری، کار با حیوانات و نمایشهای پهلوانی) و سایر هنرهای مشابه است.
شروع این هنر را میتوان به قرن ۶ قبل از میلاد نسبت داد، نمایشهای تراژدی و شادینامه که ریشه در آئینهای مذهبی یونان باستان داشتند را میتوان شروع این هنر دانست و بعدها در روم باستان مبارزات گلادیاتورها در تئاترهای روم شکل دیگری به این هنر داد. اما امروز این هنر به شکل رقص، اپرا و سیرک درآمده است.
هنر سوم: هنرهای ترسیمی
هنرهای تجسمی که به آن گاهی هنرهای بصری یا دیداری نیز گفته میشود آن گروه از هنرهای مبتنی بر طرح است که مشخصا حس بینایی مخاطب را تحت تاثیر قرار میدهند. هنرهایی هچون؛ نقاشی، خوشنویسی، مجسمهسازی، طراحی، عکاسی، گرافیک، طراحی صنعتی، معماری و طراحی داخلی و همچنین هنرهای مشتق از آنها از این دسته اند.
در واقع این دسته از هنر را میتوان جز هنرهای دوبعدی دانست، به عبارت دیگر هنری است که بر روی یک صفحه دوبعدی همچون صفحهف تابلو و یا دیوار خلق میشود.
هنر چهارم: هنرهای تجسمی
هنرهای تجسمی که با عنوان هنرهای بصری یاد میشوند، هنرهای مبتنی بر حس بینایی مانند نقاشی، مجسمهسازی، طراحی، طراحی محصول، چاپ دستی، عکاسی، گرافیک، طراحی صنعتی، سرامیک، صنایع دستی (نه هنرهای سنتی)، ویدئو، فیلمسازی، معماری و طراحی داخلی است. اما برخی از این دسته از فعالیت های هنری در دسته های دیگر جای میگرند بنابراین میتوان این چنین گفت هنر چهارم بسیار گسترده است. همچنین هنرهای تجسمی شامل گروه دیگری با عنوان هنرهای کاربردی مانند طراحی صنعتی، طراحی گرافیک، طراحی مد، طراحی داخلی و هنر تزئینی میشود.
هنر پنجم: ادبیات
هنر پنجم را میتوان معرف فرهنگ، آرمان ها و تفکرات یک جامعه دانست. به طور کلی ادبیات عبارت است از آنگونه سخنانی که از حدّ سخنان عادی، برتر و والاتر بوده است و مردم، آن سخنان را در میان خود، ضبط و نقل کردهاند و از خواندن و شنیدن آنها دگرگون گشته و احساس غم، شادی یا لذّت کردهاند.
در معنای لغوی کارشناسان حوزه ادبی جهان، ادبیات را “دانش فرهنگی” ترجمه کرده اند. هنرهایی همچون نویسندگی، شعر، داستان، سفرنامه، فیلمنامه و بسیاری از مشتقات دیگر در این زمینه از هنر را می توان جزئی از هنر ادبیاتی نامید.
هنر ششم: هنرهای نمایشی
هنرهای نمایشی شکلی از هنر است که برخلاف سایر هنرها، هنرمند در آن با استفاده از بدن و فیزیکِ خود در وهلهٔ نخست و سپس بهرهگیری از امکانات دیگر به خلق هنر خود میپردازد. هنر دوم (رقص و حرکات نمایشی) و هنر ششم (تئاتر و هنرهای نمایشی) شباهتهایی به هم دارند و در عین حال با هم متفاوت هستند.
هنرهای نمایشی شامل: تئاتر اپرا، (اجرای زنده و عروسکی)، داستانگویی، تعزیه خوانی و سایر هنرهای مشابه است.
هنر هفتم: سینما
سینما در اصل واژهای است یونانی به معنای حرکت، اما در اصطلاح، سینما، هنر و فنی است که به کمک یک سری تصاویر متحرک، پیامی را به مخاطب خود که همان تماشا گر است منتقل میکند. گالری لیلیت در این بخش به هنر هفتم یعنی سینما میپردازد.
در واقع سینما تلفیق صنعت، فن و تکنیک است. امروزه این هنر وسیله ای برای دستیابی به اهداف کشورها استفاده میشود.
حرف آخر
دسته بندی هنر را نمیتوان این چنین برداشت کرد که این هنرها از هم جدا و متفاوت هستندو تخیل، احساسات و افکار مولفه های مشترک خالق هنرمندان در دسته های مختلف هستند. وقتی هنرمند اثری را خلق می کند هرکس که در مقابل آن قرار می گیرد با توجه به تفکرات و احساسات خود می تواند برداشت متفاوتی از آثار هنری داشته باشد، بنابراین میتوان هنر را چند بعد دانست که به تعداد افراد جهان از آن برداشت های متفاوت داشت.