صبح من: هورمونها مواد شیمیایی هستند که توسط غدد درونریز، در خون ترشح شده و بر بخشهای مختلف بدن، تاثیر میگذارند. هورمونها در فرایندهایی مثل رشد و نمو، سوخت و ساز، توانایی تولید مثل، توانایی مقاربتهای جنسی و … تأثیر بسزایی دارند.
به گزارش «صبح من» به نقل از supermama، ترشح هورمونها به عوامل زیادی بستگی دارد؛ داروهایی که مصرف میکنیم، رژیم غذایی، دورههای ماهیانه، وزن و … .
برخی از خانمها از پریودهای نامنظم، درد سینه، افزایش وزن غیرطبیعی و یا حتی لاغری شدید شکایت دارند. گاهی پس از بررسی پزشکی مشخص میشود این علایم به دلیل عدم تعادل هورمونی است.
عدم تعادل هورمونی چیست و چه تأثیری بر سلامت بدن دارد؟
علایم اختلال هورمونی در زنان هنگامی پدیدار میشود که هورمونها به مقدار کم یا زیاد، در خون ترشح شوند. از آنجا که این هورمونها نقشی اساسی در بدن ایفا میکنند، عدم تعادل آنها، موجب اختلالاتی در بدن میشوند که به آن خواهیم پرداخت.
افزایش مداوم وزن
اگر وزن شما حتی با رعایت رژیم غذایی سالم و ورزش، دایما افزایش مییابد، احتمالا شما به انسولین مقاوم هستید. در این وضعیت، پاسخ سلولهای بدن به هورمون انسولین، کمتر از میزان طبیعی است که باعث افزایش سطح قند خون به دلیل کاهش سوخت و ساز و کم کاری تیروئید میشود. البته بهتر است برای انجام بررسیهای بیشتر در این زمینه، به پزشک مراجعه کنید.
بیخوابی یا اختلالات خواب
اختلال در هورمونها ممکن است باعث بیخوابی بشوند. این امر از اختلال عملکرد غدد تیروئید و یا هورمونهای پرژوسترون ترشخ شده از تخمدان ممکن است رخ دهد. برای مقابله با این بی خوابی، ترجیحا پیش از خواب، تمرینهای یوگا انجام دهید، از غذاهای حاوی آنتی اکسیدان مانند سیب، هویج و سیب زمینی استفاده کنید. در طول روز از مایعات کافی استفاده کنید. پیش از خواب از دمنوشهایی حاوی بابونه و نعنا استفاده کنید و یا یک لیوان شیر گرم بنوشید.
تعریق بیش از حد
اگر زیاد عرق میکنید و یا احساس گرگرفتگی میکنید، امکان دارد دچار اختلال هورمونی باشید. اگر سطح استروژن در خون شما پایین باشد، شما به ویژه در هنگام خواب، دچار تعریق فراوان خواهید شد. اگر با انجام آزمایش، این امر به شما اثبات شد، از مواد غذایی حاوی استروژن مانند شنبلیله یا شیرسویا استفاده کنید و آب فراوان بنوشید.
از دست دادن میل جنسی
یکی از بارزترین نشانههای عدم تعادل هورمونی، از دست دادن میل جنسی است. عدم تعادل هورمونهای جنسی به ویژه استروژن و کم کاری تیروئید، میتواند عامل مهمی در این امر باشد. شما میتوانید از میوههایی مانند انجیر، آووکادو، موز و شکلات استفاده کنید. سعی کنید استرس و بیخوابی را از خود دور کنید زیرا این موارد، بر تمایلات جنسی، اثر دارند.
خستگی و تنبلی
آیا حتی با فعالیتهای عادی که نیاز به انرژی زیادی ندارند، احساس خستگی میکنید؟ آیا به دلیل ناتوانی یا عدم تمرکز روی کار، از کارها خسته میشوید؟ یکی از دلایل آن، عدم تعادل هورمونی است. سعی کنید از آرد سفید در رژیم غذایی خود استفاده نکنید. زیرا حساسیت به گلوتن موجود در آرد، موجب بروز این علایم میشود. برخی فعالیتهای ورزشی ساده برای تحریک گردش خون بدن نیز در رفع این موارد، موثر است.
پرخوری
میل زیاد به غذا خوردن حتی پس از سیری، ممکن است از علام تعادل هورمونی در زنان باشد. یکی از مهمترین دلایل این امر، عدم تعادل هورمونهای تیروئید و یا غدد فوق کلیوی است. سعی کنید از شیرینیها و مواد غذایی حاوی آرد و نیز لبنیات دوری کنید تا اشتهای خود را کنترل کنید. آب فراوان بنوشید به ویژه پیش از غذا خوردن و سعی کنید از غذاهای سرشار از فیبر که به شما احساس سیری کاذب میدهند، استفاده کنید.
دورههای ماهیانهی نامنظم
فاصلهی بین هر سیکل ماهیانه بین ۲۱ تا ۳۵ روز است و تأخیر یا عدم قاعدگی بیش از دو ماه و تکرار آن، نشانهی اختلال سطح استروژن و پروژسترون است. در کنار مشورت با پزشک، سعی کنید خود را از استرس و بیخوابی رها کنید. وزن خود را حفظ کنید و سعی کنید دمنوش زنجبیل را به رژیم غذایی خود بیفزایید.