غار باستانی کَرَفتو حدود ۲ هزار سال پیش توسط ساکنان این سرزمین به زیبایی کنده کاری شده و اکنون به عنوان قدیمیترین آپارتمان دست ساز دنیا در فهرست آثار جهانی یونسکو پذیرش شده است.
به گزارش «صبح من»؛ غار آهکی کرفتو تا دوران سوم زمینشناسی یعنی مزوزوئیک، در زیر آب قرار داشته و در اواخر این دوران از آب خارج شده است. از درون این غار، کتیبهای به خط یونانی به دست آمده است که نشان میدهد احتمالا کرفتو مدتی مورد سکونت سلوکیان بوده است که پس از فتوحات مهرداد دوم اشکانی، رو به غرب در حال حرکت بودند. ابتدا قدمت و سابقه سکونت یا استفاده از این غار را بر اساس این کتیبه و معماری موجود به دوران سلوکی، اشکانی و اسلامی نسبت داده بودند؛ اما پس از پژوهشهای علمی و باستانشناسی در این محل و محوطههای اطراف مشخص شد که کرفتو به مانند غارهای و پناهگاههای دیگر این منطقه، مانند غار کانی میکائیل، از اواخر هزاره پنجم پیش از میلاد مورد استفاده بوده است.
غار کرفتو یکی از دیدنی های استان کردستان است که در ۶۷ کیلومتری شهر دیواندره قرار دارد. این غار آهکی و باستانی در دوران مزوزوئیک شکل گرفته و در طی زمانهای مختلف مورد سکونت و استفاده انسان قرار گرفته است. از دلایل اهمیت غار کرفتو وجود کتیبهای ارزشمند به خط یونانی در طبقه سوم است که بر اساس آن، این مکان را به هرکول، یکی از خدایان یونان باستان نسبت میدهند. غار کرفتو در سال ۱۳۱۸ در فهرست میراث ملی کشور قرار گرفته است.
بالای سر در ورودی یکی از اتاقهای طبقه سوم، کتیبهای یونانی وجود دارد که بر اساس آن، برخی این غار را معبد هراکلس یا هرکول میدانند و عدهای نیز معتقدند که احتمالا این غار مدتی بهصورت موقت مورد سکونت سلوکیان قرار گرفته است. ترجمه کتیبه اینچنین است:
این خانه هراکلس است؛ هر کس در آن وارد شود، در امان است. آنجا که هراکلس سکونت دارد، باشد که پلیدی در آن راه نیابد.
در ادامه، تصاویری از قدیمیترین آپارتمان جهان با قدمتی دو هزار ساله را خواهیم دید: