تاریخ : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳ Friday, 22 November , 2024
5

آیا ترمیم بافت قلبی پس از سکته، در انسان نیز امکان‌پذیر می‌شود؟

  • کد خبر : 49253
  • 29 اردیبهشت 1403 - 11:00
آیا ترمیم بافت قلبی پس از سکته، در انسان نیز امکان‌پذیر می‌شود؟
تحقیقات علمی زیادی در این زمینه صورت گرفته که این جانوران، چگونه می‌توانند بافت آسیب‌دیده‌ی قلب خود را بازسازی کنند اما انسان نمی‌تواند این کار را انجام دهد. با هم نتایج این تحقیقات را بخوانیم.

«صبح من» با دانستنی‌های علمی: همانگونه که می‌دانید، حمله‌ی قلبی باعث ایجاد مشکل در قلب انسان می‌شود، اما جالب است بدانید برخی مهره‌داران از جمله ماهی‌ها و دوزیستان، می‌توانند با برداشتن بافت آسیب‌دیده‌ی قلب و رشد مجدد ماهیچه، قلب را به طور کامل بازسازی کنند.

به گزارش مجله‌ی خبری «صبح من»، تحقیقات علمی زیادی در این زمینه صورت گرفته که این جانوران، چگونه می‌توانند بافت آسیب‌دیده‌ی قلب خود را بازسازی کنند اما انسان نمی‌تواند این کار را انجام دهد اما به دلیل تفاوت فیزیولوژیکی انسان و ماهی‌ها، این امر بسیار دشوار است.

گورخرماهی و مداکا دو نوع ماهی هستند که آناتومی قلب مشابهی دارند اما از نظر توانایی بازسازی بافت‌های آسیب‌دیده‌ی قلب، متفاوت هستند؛ به گونه‌ای که گورخرماهی قادر به احیای بافت آسیب‌دیده‌ی قلب خود است اما مداکا، این توانایی را ندارد.

هر دو ماهی مورد استفاده در این مطالعه از یک خانواده هستند؛ ماهی‌های پرتودار. هر دو حدود ۱٫۵ اینچ طول دارند و در آب شیرین زندگی می‌کنند و دارای قلب دو حفره‌ای هستند.

مداکا، بومی ژاپن است و گورخرماهی، بومی حوضه‌ی رودخانه گنگ هند است.

گورخرماهی نوعی ماهی زینتی است که به دلیل خطوط افقی متمایزش بسیار محبوب است و در دهه ۱۹۷۰ زیست شناسان از آنها به عنوان ارگانیسم نمونه برای مطالعه رشد جنینی مهره‌داران استفاده کردند.

این مطالعه مکانیسم‌های مولکولی و سلولی را که در بازسازی قلب گورخرماهی نقش دارند، روشن کرده است و تیم تحقیقاتی، برخی از توضیحات احتمالی را شناسایی کرده‌اند که بیشتر مربوط به سیستم ایمنی بدن است.

اسکن رنگی از سر گورخرماهی که بطن و حفره‌ی بطنی قلب آن به رنگ قرمز در پایین سمت راست نشان داده شده است. مولکول‌های اطراف سلول‌های قلبی آن، هنگامی که به موش با قلب آسیب دیده تزریق می‌شود، می‌تواند به ترمیم بافت قلبی کمک کند.

اسکن رنگی سر گورخرماهی (گتی)

برای ایجاد شوک به قلب ماهی‌ها شبیه به سکته‌ی قلبی در انسان، محققان از دستگاهی به نام کاوشگر سرد استفاده کردند. محققان برش‌های کوچکی را در شکم ماهی‌ها ایجاد کردند تا قلب آن‌ها نمایان شود، سپس کاوشگر را به مدت ۲۳ ثانیه روی لبه قلب قرار دادند. پس از مدت معینی، آنها قلب‌ها را خارج کردند تا ببینند این دو نوع ماهی، چگونه واکنش متفاوتی نشان می‌دهند.

فرآیند مقایسه‌ای به دنبال نشانه‌هایی است که نشان می‌دهد ماهی چگونه به آسیب واکنش نشان می‌دهد.

گورخرماهی پاسخ ایمنی مشابهی دارد که هنگام قرار گرفتن در معرض عفونت ویروسی رخ می‌دهد که به آن «پاسخ اینترفرون» می‌گویند، اما این پاسخ در مداکا وجود ندارد.

این مطالعه همچنین تفاوت بین این دو ماهی را در جذب، پاسخ و رفتار سلول‌های ایمنی و تفاوت در سیگنال‌های سلول‌های اپیکارد و اندوتلیال که از فرآیند بازسازی پشتیبانی می‌کنند، مستند کرد، زیرا این سیگنال‌ها در ماهی مداکا وجود ندارد.

این مطالعه همچنین تغییرات در ساختار و ترکیب قلب را ثبت کرد. به عنوان مثال، ماهی مداکا فاقد نوع خاصی از سلول‌های ماهیچه‌ای است که در گورخرماهی یافت می‌شود.

این مطالعه همچنین نشان داد، توانایی گورخرماهی برای بازسازی سلول‌های آسیب‌دیده‌ی قبل، به سیستم ایمنی بدن آنها مربوط می‌شود، اما درک دقیق چگونگی وقوع این اتفاق نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.

«جیمز گانیون»، محقق این مطالعه، در مورد چگونگی بازسازی بافت آسیب‌دیده‌ی ناشی از این شوک به گورخرماهی می‌گوید: «ما معتقدیم که پاسخ اینترفرون منجر به ورود ماکروفاژهای ایمنی تخصصی به محل آسیب می‌شود و شروع به ترویج رشد رگ‌های خونی جدید می‎کند».

به این ترتیب، با گذشت زمان، عضلات جدید جایگزین بافت آسیب دیده قلب می‌شوند و قلب بهبود می ‌ابد.

گاگنون معتقد است که با کسب اطلاعات بیشتر در مورد چگونگی بازسازی بافت‌های برخی از حیوانات و اینکه چرا برخی دیگر این مزیت را از دست می‌دهند، می‌توان مطالعات و آزمایش‌های دقیقی را بر روی پستانداران و شاید روزی در انسان‌ها انجام داد.

ترجمه و تنظیم: مجله‌ی خبری «صبح من» ـ استفاده از مطلب تنها با ذکر منبع، مجاز است.

اخبار «صبح من» را در بله و ایتا دنبال کنید:
کانال «صبح من» در بله:
https://ble.ir/sobheman
کانال «صبح من» در ایتا:
https://eitaa.com/Sobheman

لینک کوتاه : https://sobheman.com/?p=49253

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.