«صبح من» با دانستنیها: این روزها استفاده از آسانسور به ویژه برای ساختمانهای چند طبقه بسیار مرسوم است اما شاید برای شما هم این پرسش پیش آمده باشد که استفاده از آسانسور بهتر است یا راه پله؟ پژوهشگران کدام یک را توصیه میکنند؟
به گزارش مجلهی خبری «صبح من»، استفاده از آسانسور صرفا برای راحتی در جابهجایی عمودی نیست. همه دانشجویان رشتههای علوم پایه و مهندسی در درس فیزیک، اصل همارزی نسبیت عام را خواندهاند که حرکت شتابدار در آسانسور معادل حضور در میدان گرانشی است و زمان در حضور میدان گرانشی، کندتر میگذرد. این یافته اینشتین در آثار علمیتخیلی برجستهای مانند «میانستارهای» اثر کریستوفر نولان نیز بهزیبایی نشان داده شده است.
استفاده از آسانسور هیچ کمکی به طول عمر شما نمیکند و درمقابل، انتخاب راهپله میتواند به شما کمک کند تا زندگی طولانیتری داشته باشید. به طور مشخص، بالا رفتن از چند پله در روز، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و مرگ را کاهش میدهد حتی اگر سابقه مشکلات قلبی داشته باشید.
دکتر سوفی پادوک(Sophie Paddock)، نویسنده این مطالعه از دانشگاه آنگلیا شرقی و بنیاد بیمارستان دانشگاه نورفولک و نورویچ میگوید: «اگر هر دو گزینه پلهها یا آسانسور را دارید، به سراغ پلهها بروید، زیرا این کار به قلب شما کمک میکند. حتی فعالیتهای بدنی کوتاهمدت تأثیرات مفیدی بر سلامتی دارد، و دورههای کوتاه بالا رفتن از پلهها میتواند یک هدف دست یافتنی برای فعالیتهای روزانه باشد».
بیماریهای قلبی عروقی علت اصلی مرگومیر در بسیاری از کشورهای جهان ازجمله ایالات متحده هستند، اما محققان میگویند که ورزش منظم میتواند به پیشگیری از آن کمک کند. متأسفانه، مطالعه جدیدی که در مجله ESC Preventive Cardiology ۲۰۲۴ ارائه شد، نشان میدهد که از هر چهار فرد بزرگسال در سراسر جهان، یک نفر از سطوح توصیه شده فعالیت بدنی برخوردار نیست.
در ایالات متحده، بزرگسالان باید هر هفته حدود ۱۵۰ دقیقه ورزش با شدت متوسط داشته باشند که این میزان، معادل ۳۰ دقیقه پیادهروی سریع روزانه در ۵ روز از هفته است. همچنین اضافه کردن دو روز فعالیتهای تقویت عضلانی توصیه میشود که در آن، همه گروههای عضلانی اصلی از جمله پاها، باسن، پشت، شکم، سینه، شانهها و بازوها درگیر شوند.
جزئیات پژوهش
دکتر پادوک خاطرنشان میکند که بالا رفتن از پلهها، ورزشی آسان و قابلدسترس است که افراد میتوانند در هر مکانی انجام دهند، از ساختمان آپارتمانی خود گرفته تا پارکهای شهری. با در نظر گرفتن این موضوع، این مطالعه جدید به بررسی تأثیر بالا رفتن از پله بر طول عمر و سلامت قلب پرداخته است.
این گروه ۹ مطالعه قبلی را در مورد بالا رفتن از پلهها با بیش از ۴۸۰ هزار شرکتکننده جمعآوری کرد. این مطالعات مجموعه وسیعی از شرایط را مورد بررسی قرار داد و درمورد تعداد پلههایی که شرکتکنندگان از آن بالا رفتند یا سرعتی که از آن پلهها بالا رفتند، تفاوتی قائل نشد. این ۹ گزارش شامل افراد سالم و همچنین افراد مبتلا به بیماری شریانی محیطی یا سابقه حملات قلبی بود. شرکت کنندگان از ۳۵ تا ۸۴ سال سن داشتند.
به طور کلی، این مطالعه جدید نشان داد که بالا رفتن از پلهها با کاهش ۲۴ درصدی خطر مرگ به هر دلیلی ارتباط دارد. شرکت کنندگان همچنین ۳۹ درصد کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی قرار گرفتند. علاوه بر این، بالا رفتن از پلهها به این شرکتکنندگان کمک کرد تا از برخی از عوارض عمده بیماریهای قلبی عروقی، از جمله حمله قلبی، نارسایی قلبی و سکته جلوگیری کنند.
دکتر پادوک میگوید: «بر اساس این نتایج، ما مردم را تشویق میکنیم که پلهنوردی را در زندگی روزمره خود بگنجانند. مطالعه ما نشان داد که هرچه فردی از پلهها بیشتر بالا برود، مزایای بیشتری دارد. بنابراین، چه در محل کار، چه در خانه و چه در جای دیگر، از پلهها استفاده کنید».
اخبار «صبح من» را در بله و ایتا دنبال کنید:
کانال «صبح من» در بله:
https://ble.ir/sobheman
کانال «صبح من» در ایتا:
https://eitaa.com/Sobheman