«صبح من» با بانو: هفته بیست و نهم بارداری شروع سهماهه سوم بارداری است. در این هفته از بارداری، شما شش ماه و یک هفته باردار هستید و کودک شما به اندازه کدوسبز است؛ یعنی حدود ۳۸.۶ سانتیمتر قد و حدود ۱۱۵۳ گرم وزن دارد. برای آشنایی با علائم، شرایط جنین و مادر و سایر نکات در این هفته با ما همراه باشید.
جنین در هفته بیست و نهم بارداری
به گزارش مجله خبری صبح من، ممکن است در این هفته متوجه ضربان و چرخشهای بزرگی شوید که ازنظر کیفیت با ضرباتی که قبلاً حس میکردید، متفاوت باشد، زیرا سر جنین پایین است و احتمالاً ضربات را در بالای رحم که ناشی از حرکت پاهای جنین است، احساس میکنید. از این لحظه تا آخر بارداری و زمان زایمان ، اندازه جنین دو برابر میشود!
در هفته بیست و نهم بارداری سر جنین کمی بزرگتر میشود تا با رشد مغزش هماهنگ شده و درواقع جایی برای مغز در حال رشد داشته باشد. همچنین سکسکههای جنین بیشتر شده و به افزایش ظرفیت ریهها و آماده کردن آنها برای تنفس کمک میکند. در هفته بیست و نهم ورنیکس (مادهٔ سفید و موممانند) و لانوگو (موهای نرم ابریشمی)، شروع به محو شدن میکنند و تا زمان تولد مقدار بسیار کمی از آنها روی پوست جنین باقی میمانند.
ادامه تکامل جنین
در هفته بیست و نهم بارداری جنین سعی میکند با چشمهای خود به اطرافش توجه و تمرکز کند. مژههای جنین در این هفته تشکیل میشود. جوانههای دندان در حال تکامل هستند؛ غدد آدرِنال جنین مادهای شیمیایی تولید میکنند که توسط جفت به استریول (نوعی از استروژن) تبدیل میشوند. استریول منجر به تحریکِ تولید پرولاکتین در بدن مادر شده که درنهایت باعث تولید شیر میشود. پوست جنین در حال صافتر شدن است. در سه ماه سوم بارداری، استخوانسازی یعنی تبدیل غضروفهای جنین به استخوان ادامه دارد. در جنینهای پسر بیضهها از درون شکم به سمت کیسههای بیضه (اسکروتوم) حرکت میکنند تا درون آنها جای بگیرند.
هفته بیست و نهم بارداری را باید نقطه عطفی در رشد جنین دانست. اکنون جنین شکل و شمایلی شبیه به یک انسان را دارد و هرروز بیشتر از روز گذشته رشد میکند و برای تولد آماده میشود.
حرکات جنین
جنین در هفته بیست و نهم بارداری میتواند سر خود را تکان دهد؛ ریهها و ماهیچههای جنین هنوز در حال رشد است. جنین در هفته بیست و نهم میتواند سرفه کند و قدرت مکیدنش نیز کامل شده است. او در این هفته حدود نیم لیتر ادرار میکند و دوباره آب اطراف خود را میبلعد.
زمانی که فرزندتان آب اطرافش را میبلعد در رودهٔ او مادهای به نام مکونیوم پر میشود که درواقع اولین مدفوع جنین بهحساب میآید و چند ساعت پس از تولدش از روده او خارج میشود. حتماً حرکات جنین در هفته بیست و نهم بارداری را پیگیری کنید و اگر تغییر خاصی در حرکات جنین احساس کردید، حتماً پزشک خود را در جریان قرار دهید.
پایین آمدن جنین
اگرچه وضعیت همه مادران در هفته بیست و نهم بارداری یکسان و مشابه نیست، اما همه آنها در هفتههای آخر بارداری برای تولد فرزند خود لحظهشماری میکنند؛ این لحظهشماری هم ازآنجهت است که از وضعیت خاص بدنی خود خسته شدهاند و هم اینکه نمیتوانند اشتیاق خود را برای دیدن نوزاد کنترل کنند.
در هفته بیست و نهم بارداری سنگینی جنین در شکم و رحم مادر بهخوبی احساس میشود.. راه رفتن، نشستن، بلند شدن، دراز کشیدن و خوابیدن برای مادر سختتر شده و احتمالاً از شدت تکرر ادرار در شب و روز دفعات زیادی باید به دستشویی مراجعه داشته باشد. اینها بخشی از سختیهایی است که همه مادران باردار در هفته بیست و نهم بارداری تجربه میکنند. سختیهایی که تحمل کردن آنها ساده و راحت است و نوید شیرینی لذتبخشی را میدهد.
زایمان در هفته بیست و نهم بارداری
اگر جنین در این مرحله از بارداری به دنیا بیاید، برای تنفس نیاز به مراقبتهای خاص دارد، گرچه در این مرحله از زندگی جنینی ریهها به بلوغ کافی رسیدهاند و شانس زنده ماندن در خارج از رحم به طرز قابلتوجهی نسبت به هفتههای پیش افزایش یافته است، اما حتماً نیاز است که جنین مدتی در دستگاه بماند.
علائم هفته بیست و نهم بارداری
سندروم پای بیقرار بیماری است که در آن احساس ناخوشایندی و آزاردهندهای مثل مورمور شدن یا حرکت حشره روی پا را تجربه میکنید. این مشکل باعث میشود بخواهید مدام پایتان را حرکت دهید. این حالتها اغلب به شکل احساس قلقلک، سوزن شدن، تیر کشیدن، کشیدن پا یا حالت خزیدن توصیف میشوند. ترشح مادهای به نام دوپامین باعث ایجاد این حالت میشود. این مشکل معمولاً هنگام شب و هنگامیکه سعی در شل کردن پا برای خواب دارید، پیش میآید.
پایین بودن سطح آهن موجود در خون و اختلال جریان خون در پاها، اختلال اعصاب ناحیه نخاع یا پاها، اختلالات عضلانی، اعتیاد داشتن به الکل و کمبود ویتامینها یا مواد معدنی خاص از علل این اتفاق است.
ظهور رگهای واریسی که یکی از علائم بارداری است، در این مرحله از بارداری دور از انتظار نیست؛ البته رگهای واریسی در طول بارداری ظاهر میشوند و تقریباً ۴۰ درصد از خانمهای باردار را گرفتار میکنند. اگر پیش از بارداری واریس داشته باشید، این وضعیت در طول بارداری بدتر میشود. در غیر این صورت در برخی مراحل بارداری با آن مواجه میشوید. البته ممکن است اصلاً در طول بارداری دچار واریس نشوید.
افزایش فشار بر رگهای لگن، شل شدن عضلات با تغییرات هورمونی و ایستادن برای مدت طولانی عمدهترین دلایل ظهور رگهای واریسی در طول بارداری هستند. با توجه به اینکه رگهای واریسی دردناک هستند، لذا بهتر است با انجام ورزشهای منظم و جلوگیری از نشستن یا ایستادن به مدت طولانی از این اتفاق جلوگیری کنید و به جریان خون در رگها اجازه دهید آزادانه چرخش داشته باشند.
مراقبتهای هفته بیست و نهم بارداری
همچون قبل باید ملاقات با پزشک خود را بهصورت روتین و تقریباً هر ۱۰ روز یک بار انجام دهید و از انجام چکاپهای بارداری غافل نشوید. باید بدانید که پرهاکلامپسی یکی از عارضههایی است که ممکن است طی این زمان از بارداری به سراغ شما بیاید. فشارخون بالا و وجود پروتئین در ادرار دو عامل اصلی برای ابتلا به پرهاکلامپسی است. با توجه به اینکه هیچیک از این دو عامل، نشانه مشهودی ندارند، مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات غربالگری سوم بارداری اهمیت زیادی پیدا می کند.
برای کاهش تورم و کم کردن از گرفتگی عضلات پا، از ایستادنهای طولانی پرهیز کنید و پس از تأیید پزشکتان بهصورت روزانه و منظم پیادهروی داشته باشید. برای بهبود کمردرد نیز میتوانید تمرینات تقویت عضلات کمر را انجام دهید. اگر انقباضات کاذب براکستون هیکس رحم را طی این هفته تجربه کردید، با تغییر در وضعیت بدنتان، نوشیدن آب کافی و استراحت میتوانید این انقباضات را آرام کنید.
تغذیه در هفته بیست و نهم بارداری
استفاده از مکمل کلسیم در این هفته از بارداری و معمولاً تا پایان بارداری هنوز ادامه دارد. کلسیم به تشکیل استخوانها و دندانهای جنین کمک میکند. در صورت ابتلا به یبوست بهتر است از مواد غذایی حاوی فیبر که منابع غنی آنتیاکسیدان نیز هستند مثل انواع لوبیا، غلات و میوهها استفاده کنید. توجه داشته باشید که حتماً یبوست خود را جدی بگیرید تا به مشکل حادی برای شما تبدیل نشود و نیاز به درمانهای پیشرفته نداشته باشد. از یک رژیم غذایی مغذی و متعادل استفاده کنید تا رشد سریع مغز و اندامهای جنین با مشکل روبهرو نشوند.
علائم نگرانکننده هفته بیست و نهم بارداری
- سردرد شدید و مداوم
- درد در ناحیه زیر دندهها یا شکم
- ورم ناگهانی در صورت یا دستها
- اختلالات بینایی، تاری دید، جرقه زدن چشم، حساسیت به نور و از دست دادن موقت بینایی
- انقباضات رحمی
- خونریزی از واژن یا لکه بینی
- فشار غیرمعمولی در لگن یا کمردرد
- دردهای کرامپی شبیه قاعدگی
- بیشتر یا رقیقتر شدن حجم ترشحات واژن
- تغییر رنگ در ترشحات واژن؛ مایل به صورتی یا قهوهای روشن
کلام آخر
هفته بیست و نهم بارداری را همانند سایر هفتهها با آرامش و توجه به سلامتی خود سپری کنید و برای تولد نوزاد خود شمارش معکوس را آغاز کنید. از سه ماه سوم به بعد، بیشتر استراحت کنید و مدام با جنین خود صحبت کنید و او را صدا بزنید. این کار آرامش جنین را فراهم میکند، زیرا او صدای شما را دوست دارد.
اخبار «صبح من» را در بله و ایتا دنبال کنید:
کانال «صبح من» در بله:
https://ble.ir/sobheman
کانال «صبح من» در ایتا:
https://eitaa.com/Sobheman