«صبح من» با سلامتی: خارش، یکی از علایم آزاردهندهای است که در زندگی روزمره با آن روبرو میشویم. انواع خارش، دلایل و مدت ابتلا به آن، متفاوت است که در برخی موارد، نیاز به مداخلهی پزشکی دارد.
به گزارش مجلهی خبری «صبح من»، دکتر مختار فاتح بی دیلی، مدیر بخش بیماران و متخصص اطفال بیمارستان «مدیکال پوینت» ازمیر ترکیه، در زمینهی خارش در بزرگسالان و کودکان، اطلاعاتی را ارایه داده است که در ادامه میخوانیم.
به گفتهی دکتر دیلی، خارش پوست، باعث ایجاد احساس ناخوشایند در کودکان و بزرگسالان میشود و ممکن است گاهی منجر به خونریزی پوستی و عفونتهای ثانویه شده و به مرور زمان، پوست، قرمز و پوسته پوسته شود.
دکتر دیلی، علل خارش پوست را به شکل زیر، برمیشمارد:
ـ خشکی پوست، یکی از مهمترین دلایل خارش است که این امر، در بزرگسالان بیشتر شایع است. با افزایش سن، پوست، خشکتر میشود.
ـ انواع اختلالات پوستی به ویژه در کودکان به دنبال عوارض مصرف دارو یا مشکلات تغذیهای به وجود میآید که گاهی اوقات، منجر به خارش میشود.
ـ اختلالات سیستم عصبی: زمانی رخ میدهد که به عصب، فشار وارد میشود. این فشار ممکن است باعث خارش موضعی در بخشی از بدن که به این عصب متصل است، شود.
ـ برخی اختلالات روانی که نمیتوان برای آن علل فیزیک پیدا کرد، منجر به خارش پوست میشوند.
ـ آلرژیهای ناشی از مصرف داروها و مواد شیمیایی که به صورت مصرف داخلی یا خارجی، باعث ایجاد اثراتی بر روی پوست و در نتیجه خارش میشوند.
به گفتهی دکتر دیلی، شایعترین علل خارش عبارتند از:
- کهیر (تورمهای قرمز رنگ) ناشی از شرایط سیستماتیک یا داروها و مواد شیمیایی
- اگزما
- التهاب پوستی آلرژیک ناشی از تماس پوستی با یک مادهی خاص
- خشکی پوست
- نیش حشرات، مار و …
- عفونتهای انگلی پوست مانند گال
- عفونت قارچی پوست
به گفتهی دکتر دیلی، خارش پوست عوارضی همچون ایجاد لکههای خشن یا پوسته پوسته، توده، جوش و ترکهای پوستی را به دنبال دارد.
به گفتهی وی، بیشتر موارد خارش، نیازی به مراجعه به پزشک ندارد اما مواردی نادر که به دلیل اختلال کبد است، حتما باید بررسی پزشکی شود.
دکتر دیلی توصیه میکند هر کسی که از موارد زیر رنج میبرد، حتما به پزشک مراجعه کند:
- کاهش وزن، خستگی یا تعریق در شب
- خارش بیش از دو هفته بدون بهبودی
- ظهور ناگهانی و بیدلیل خارش
- پخش شدن خارش در تمام بدن
- شدت گرفتن خارش به صورتی که مانع از فعالیت روزانه و خواب شود.
در ادامه به هفت نکتهی ضروری که توسط دکتر دیلی برای رویارویی با خارش ارایه شده است، میپردازیم:
۱ـ در برخی از انواع خارش که به مدت طولانی و گاهی بیش از ۶ هفته طول میکشد، بیمار باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کند تا عارضهای که فعالیت او را تحت تأثیر قرار دهد، پیش نیاید.
۲ـ اگر خارش گسترده باشد و فقط با مصرف مختصر یک دارو به وجود آمده باشد، باید مصرف دارو، قطع شده و به پزشک اطلاع داده شود.
۳ـ اگر خارش همراه با بثورات جلدی، محدود به ناحیهای باشد که با مادهای در تماس بوده، احتمالا این خارش به دلیل استفاده از همان ماده است.
۴ـ گاهی پزشکان برای پی بردن به دلیل خارش، آزمایشات پزشکی و خون را توصیه میکنند.
۵ـ درمان خارش پوستی شامل مراقبت از پوست، درمان سیستماتیک و موضعی است که به صورت خوراکی و یا در صورت خارش گسترده، تزریقی یا موضعی، توصیه میشود.
۶ـ در بیشتر موارد مصرف آنتیهیستامینهایی مانند هیدروکسیزین، سیپروهپتادین و کلستیرامین برای درمان خارش ناشی از اختلالات کبدی، توصیه میشود.
۷ـ مهمترین نکته در درمان خارش بزرگسالان و کودکان، تحقیق و مقابله با علل آن ضمن انجام اقداماتی است که به کاهش شدت خارش، کمک میکند.