تاریخ : پنجشنبه, ۲۹ شهریور , ۱۴۰۳ Thursday, 19 September , 2024
1
هفته نهم

رشد جنین و مراقبت های هفته به هفته در بارداری

  • کد خبر : 27181
  • 09 مهر 1402 - 13:40
رشد جنین و مراقبت های هفته به هفته در بارداری
هفته نهم بارداری یعنی شما وارد سومین ماه بارداری شده‌اید و شرایط شما نسبت به چند ماه قبل تغییر کرده است. ویژگی‌های بدنی جنین می‌توانند نشان‌دهنده تولد یک کودک سالم باشند؛ اما هنوز هم باید شرایط خود را بررسی کنید تا ببینید همه‌چیز طبق روال و بدون کوچک‌ترین مشکل در حال انجام است. برای کسب اطلاعات بیشتر در هفته نهم بارداری با ما همراه باشید.

«صبح من» با بانو: هفته نهم بارداری یعنی شما وارد سومین ماه بارداری شده‌اید و شرایط شما نسبت به چند ماه قبل تغییر کرده است. این تغییرات اغلب شامل رشد بیشتر جنین، تغییر بدن مادر، تغییر علائم و موارد دیگر است. در هفته نهم بارداری جنین شما تمام اجزای ضروری بدن ازجمله انگشتان پا، آرنج و زانو را دارد.

به گزارش مجله خبری صبح من، ویژگی‌های بدنی جنین می‌توانند نشان‌دهنده تولد یک کودک سالم باشند؛ اما هنوز هم باید شرایط خود را بررسی کنید تا ببینید همه‌چیز طبق روال و بدون کوچک‌ترین مشکل در حال انجام است. برای کسب اطلاعات بیشتر در هفته نهم بارداری با ما همراه باشید.

وضعیت جنین در هفته نهم بارداری

در هفته نهم بارداری اندام‌های جنین نسبت به هفته‌های قبلی کامل‌تر شده و اکنون شبیه یک نوزاد در ابعاد کوچک‌تر است. حتی دم رویانی جنین که در هفته‌های قبل وجود داشت در هفته نهم ناپدید می‌شود. اجزای صورت از جمله بینی و پلک‌ها برجسته‌ و نمایان‌تر از قبل شده و همچنان به تکامل خود ادامه می‌دهند تا در هفته‌های آتی به تکامل کامل برسند و انگشتان پا نیز اکنون قابل مشاهده هستند. در این هفته، سر نسبت به بدن بزرگ‌تر است اما با تکامل بیشتر چنین در چند هفته بعدی، سر و بدن به تناسب طبیعی نزدیک‌تر می‌شوند.

اندام‌های داخلی از جمله دستگاه گوارش و تولیدمثل در حال شکل‌گیری هستند، به این معنی که روده‌ها و تخمدان‌ها در حال رشد هستند. به لطف تقویت ماهیچه‌های دست و پا در این هفته، جنین قادر است حرکات ظریف و ریزی را از خود نشان دهد. البته این حرکات تا سه ماهه دوم قابل احساس نیستند. در هفته نهم بارداری، اندازه کودک شما تقریباً ۲.۵ سانتی‌متر و هم اندازه یک زیتون و وزن آن کمتر از ۲ گرم است.

 علائم هفته نهم بارداری

افزایش دور کمر

شکم شما در هفته نهم بارداری ممکن است ظاهری گرد و برجسته نداشته باشد اما لباس‌های شما تنگ‌شده‌اند! این اتفاق به دلیل ضخیم شدن دور کمر، نفخ و هورمون‌های بارداری رخ می‌دهد.

لکه بینی در هفته نهم بارداری

خونریزی خفیف یا لکه بینی در دوران بارداری به‌خصوص در سه‌ماهه اول شایع است اما اگر بیش از چند قطره خون در لباس‌زیر خود مشاهده کردید پزشک را در جریان علائم قرار دهید. خوشبختانه بیش از ۵۰ درصد از زنانی که در دوران بارداری دچار لکه بینی و یا خونریزی می‌شوند، خطری حاملگی آن‌ها را تهدید نمی‌کند و نوزادان سالمی به دنیا می‌آورند. پزشک در بیشتر مواقع می‌تواند این مشکل را با ارائه روش‌های درمانی برطرف کند.

گرفتگی خفیف رحم

هفته نهم بارداری زمان تغییرات سریع در بدن شماست. در این زمان دچار گرفتگی خفیف در رحم خود می‌شوید. اگر گرفتگی شدید بود یا اگر درد دیگری مثلاً در کمر خود احساس کردید، با پزشک خود تماس بگیرید.

گرسنگی زیاد

ممکن است احساس گرسنگی بیش‌ازحد معمول داشته باشید، بنابراین مقداری تنقلات اضافی میل کنید. همچنین، در نظر داشته باشید که فقط باید حدود ۳۰۰ کالری در روز دریافت کنید. غذاهایی مانند میوه، غلات و ماست انتخاب‌های فوق‌العاده‌ای هستند.

خستگی

با افزایش سطح هورمون پروژسترون در سه‌ماهه اول بارداری، ممکن است خوابتان بیشتر از حد معمول باشد. تا جایی که می‌توانید در طول روز استراحت کنید، به‌ویژه اگر در خواب شبانه مشکل دارید.

سردرد

سردرد بارداری یکی دیگر از علائم بارداری است که ممکن است بسیاری از مادران آن را تجربه کنند. تجربه سردرد در هفته نهم و به‌طورکلی در سه‌ماهه نخست بارداری بیشتر به علت نوسانات هورمونی است که در بدن اتفاق می‌افتد. سعی کنید بیشتر مایعات بنوشید و گرسنه نمانید این کار به تسکین سردرد کمک می‌کند. درصورتی‌که سردردهای شما شدت یافتند برای مصرف هرگونه دارویی ابتدا باید با پزشک مشورت کنید.

آکنه یا جوش

اگر در حال حاضر آکنه را تجربه می‌کنید و قبل از بارداری آن را نداشتید یا اگر آکنه شما اکنون بدتر از قبل شده است، باید بدانید این مشکل یکی از علائم رایج هفته نهم بارداری است. به یاد داشته باشید که آکنه تنها یکی از علائم مربوط به هورمون بارداری است که باید بلافاصله پس از تولد نوزاد، برطرف شود.

تکرر ادرار

رفتن به دستشویی پی‌درپی ممکن است هنوز بخشی از کارهای روزانه شما باشد زیرا جنین بزرگ شده است و رحم شما به مثانه‌تان فشار وارد می‌کند. نیاز به ادرار کردن بیشتر نیز ممکن است ناشی از افزایش حجم خون در بدن و کار کردن بیش‌ازاندازه کلیه‌ها باشد. به اندازه کافی آب بنوشید زیرا هیدراته ماندن مهم است. اما سعی کنید قبل از بیرون آمدن از خانه به دستشویی بروید. اگر هنگام دفع ادرار احساس سوزش یا درد کردید، با پزشک خود تماس بگیرید زیرا می‌تواند نشانه عفونت مجاری ادراری باشد.

تهوع صبحگاهی

اگر تابه‌حال حالت تهوع صبحگاهی را تجربه نکرده‌اید، می‌توانید یکی از خوش‌شانس‌ترین بانوان بارداری باشید که مبتلا به این علامت شایع نشده است. اگر دچار حالت تهوع صبحگاهی هستید، احتمالاً اشتهای شما کمتر از حالت طبیعی است. در چنین شرایطی توصیه می‌شود که وعده‌های غذایی کم‌حجم و منظم باشد و تعداد وعده‌ها را افزایش دهید. سعی کنید میان وعده‌های سالم مصرف کنید و مقدار زیادی آب بنوشید. رعایت این نکات به کاهش حالت تهوع کمک می‌کند.

هوس و بیزاری از غذا

حس بویایی شما در بارداری افزایش می‌یابد و شاید غذاها و بوهایی که قبلاً از آن‌ها لذت می‌بردید، برایتان ناخوشایند به نظر برسند. ممکن است اکنون متوجه شوید که هوس خوردن غذاهای خاصی را دارید. شما می‌توانید با خیال راحت هرگونه هوس غذایی که تمایل دارید را (به شرط اینکه سالم باشد) نوش جان کنید. اگر هوس چیزهای غیرغذایی مانند خاک یا گچ می‌کنید، با پزشک خود مشورت کنید.

تغییرات روحی و خلق‌وخو

تغییرات خلق‌وخو از علائم هفته نهم است و بیشتر بانوان باردار آن را تجربه می‌کنند. در این مرحله از زندگی زن حالات و تغییرات به‌خصوصی را تجربه می‌کند، به همین علت ممکن است دچار احساسات ناخوشایندی شود. البته علائم دیگر بارداری نیز می‌تواند در تغییر خلق‌وخوی مادر تأثیرگذار باشند.

سردرد، حالت تهوع صبحگاهی، تکرر ادرار، خستگی مفرط، کمردرد و سرگیجه به‌خودی‌خود می‌توانند خلق زن را تنگ کنند. بنابراین اگر شما در دوره بارداری دچار این حالت شدید، باید به خود در زمان دهید و با استفاده از روش‌های مؤثر اوضاع روحی خود را بهبود ببخشید.

دوقلوها در هفته نهم بارداری

در سونوگرافی اول بارداری یعنی بین هفته‌های ۶ تا ۹ بارداری می‌توان با اطمینان دوقلو بودن بارداری را تشخیص داد. علاوه بر این، در آزمایش hCG در هفته ۵ بارداری هم اگر مقدار هورمون بیش‌ازحد نرمال باشد می‌تواند نشانه‌ای از بارداری چندقلویی باشد. در هفته نهم، دوقلوهای شما حدود ۲ گرم وزن دارند و به‌اندازه یک گیلاس هستند.

بدن آن‌ها به‌ سرعت در حال تکامل است و به‌زودی بسیاری از اندام‌ها شکل واقعی خود را به دست می‌آورند. دست‌ها و پاهای دوقلوها در این هفته بسیار کوچک هستند و ممکن است حرکات ظریفی نیز داشته باشند. در هفته نهم قلب در حال تپیدن است و تصویر آن را می‌توان در سونوگرافی هفته نهم مشاهده کرد.

سونوگرافی در هفته نهم بارداری

اولین ویزیت بارداری معمولاً بین هفته‌های ۸  تا هفته ۱۲ بارداری انجام می‌شود. در این ویزیت پزشکی معمولاً اولین سونوگرافی بارداری انجام می‌شود و ممکن است حتی ضربان قلب کودک خود را در سونوگرافی مشاهده کنید. سونوگرافی در این هفته معمولاً از طریق واژینال انجام می‌شود زیرا رحم هنوز پشت استخوان لگن قرار دارد. در این روش پزشک یا تکنسین سونوگرافی یک پروب را به واژن وارد می‌کند.

هدف از سونوگرافی هفته نهم بررسی وضعیت جنین و همچنین بررسی صحت و سلامت بارداری است به این معنی که احتمال نواقصی مثل بارداری خارج رحمی منتفی شود. علاوه بر این پزشک ممکن است ساک حاملگی و کیسه زرده جنین را نیز ارزیابی کند. تا هفته نهم تا حدودی خطر سقط‌جنین وجود دارد اما با شنیدن و یا دیدن ضربان قلب جنین خطر سقط به میزان ۹ درصد کاهش پیدا می‌کند و در هفته‌های آینده این خطر به کمترین مقدار خود خواهد رسید.

تعیین جنسیت در هفته نهم بارداری

بسیاری از والدین مشتاق هستند که هرچه زودتر جنسیت فرزند خود را بدانند اما هفته نهم برای تعیین جنسیت زود است و باید چند هفته دیگر نیز صبر کنید. بین هفته هفتم و هفته دوازدهم بارداری، پایه‌های اندام‌های جنسی نوزاد شما شکل می‌گیرند. هفته نهم بارداری نیز در این حد فاصل قرار دارد.

در هفته نهم اندام‌های جنسی جنین تازه در ابتدای راه هستند و تمایز چندانی در اندام‌های جنسی پسر و دختر وجود ندارد. در هفته‌های آتی با ترشح شدن هورمون‌های مرتبط با جنسیت ازجمله تستسترون، اندام‌های جنسی به‌خوبی تکامل پیدا می‌کنند به‌طوری‌که در ویزیت هفته ۱۸ تا هفته ۲۱ بارداری می‌توان در سونوگرافی جنسیت جنین را تشخیص داد.

اندام جنسی پسر

اگر هورمون مردانه تستوسترون نبود، همه نوزادان اندام‌های جنسی زنانه داشتند. حدود هفته هفتم، زمانی که کروموزوم Y شروع به تولید تستوسترون می‌کند، دستگاه تناسلی مردان شروع به رشد می‌کند. حدود هفته نهم بارداری، دستگاه تناسلی نوزاد پسر روند کامل شدن را آغاز می‌کند. لبه تناسلی شروع به طولانی شدن می‌کند تا آلت تناسلی شکل بگیرد. بااین‌حال آلت تناسلی تا حدود ۱۴ هفته به یک اندازه باقی می‌مانند.

اندام جنسی دختر

در دختران، ابتدا تخمدان‌ها در حدود هفته‌های ۱۱ تا ۱۲ بارداری ظاهر می‌شوند و تا هفته بیستم، یک جنین دختر تقریباً هفت میلیون تخمک اولیه دارد. این تعداد چشمگیر تا زمان تولد او به حدود دو میلیون کاهش می‌یابد.

علت سقط جنین در هفته نهم بارداری

در اوایل بارداری یعنی در سه‌ماهه اول، خطر سقط جنین زودهنگام حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد است اما پس از سه ماه اول خطر سقط جنین به‌طور چشمگیری کاهش پیدا می‌کند. عوامل مختلفی در سقط ‌جنین زودهنگام دخیل هستند که در ادامه مطلب به مهم‌ترین آن‌ها شاره می‌شود:

ژنتیک

وقتی اسپرم و تخمک به هم می‌رسند و لقاح صورت می‌گیرد سلول‌ها شروع به تقسیم کرده و توده سلولی جنین شکل می‌گیرد. هر سلول جنین به‌طور نرمال باید حاوی ۴۶ کروموزوم باشد که ۲۳ کروموزوم آن مادری و ۲۳ کروموزوم پدری است. اگر زمان تقسیم سلول مشکلی رخ دهد، ممکن است یک کروموزوم حذف و یا اضافه شود و منجر به ناهنجاری‌های کروموزومی شود که عامل حدود ۵۰ درصد از سقط‌های جنین سه‌ماهه اول بارداری است. البته این حالت بیشتر در مادران بالای ۳۵ سال سن دیده می‌شود.

عفونت‌ها

عفونت رحم یا دهانه رحم می‌تواند برای جنین در حال رشد خطرناک باشد و منجر به سقط‌جنین شود. هر عفونتی که امکان انتقال به جنین یا جفت را داشته باشد بر سلامت بارداری تأثیر منفی دارد و ممکن است منجر به سقط جنین شود. بعضی از این عفونت‌ها عبارت‌اند از:

  • لیستریا
  • پاروویروس B۱۹
  • توکسوپلاسما گوندی
  • سرخجه
  • هرپس سیمپلکس
  • سیتومگالوویروس
مشکلات آناتومیک

اگر مادر به‌طور مادرزادی دچار مشکلات آناتومیک رحمی باشد جنین به‌درستی نمی‌تواند در رحم رشد کند بنابراین احتمال سقط جنین افزایش پیدا می‌کند.

اختلالات لخته شدن

اختلالات انعقادی وضعیتی هستند که در بدن بیش‌ازحد معمول لخته‌های خونی تشکیل می‌شود. در صورت بارداری، این لخته ممکن است در جفت ایجاد شوند و از رسیدن غذا و اکسیژن به جنین جلوگیری کنند.

علائم سقط جنین در هفته نهم بارداری

سقط جنین که در هفته نهم اتفاق می‌افتد اغلب شبیه به یک قاعدگی معمولی است. در برخی موارد، اتساع و کورتاژ برای حذف تمام مواد جنین و جلوگیری از بروز عوارض بیشتری موردنیاز است. احتمال سقط شدن جنین در این هفته تنها ۳% است. در حالت نرمال مادر پس از انجام سونوگرافی و شنیدن صدای قلب فرزندش نگرانی‌اش از بابت سقط‌جنین برطرف می‌شود. اما اگر علائم پرخطر این دوره را داشتید باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

عدم وجود علائم بارداری

در صورت سقط جنین فرد علائم بارداری مانند خستگی یا تهوع صبحگاهی که تا قبل از این تجربه کرده بود را ندارد. یکی از دلایل این اتفاق، عدم رشد جنین و جفت است. علاوه بر این، هورمون‌های بارداری به‌اندازه اوایل حاملگی قوی نیستند.

خونریزی و ترشح واژن

خونریزی واژینال که ممکن است خفیف و لکه‌دار یا بسیار سنگین باشد، نشانه سقط جنین در هفته نهم بارداری است. هرگونه خونریزی واژینالی که حداکثر یک شب با در یک ساعت رخ دهد، موردی اورژانسی است. در برخی موارد، عبور ماده جنین ممکن است به‌عنوان مشکل اصلی ذکر شود. این ماده صورتی مایل به خاکستری است و باید در ظرفی تمیز برای معاینه در بیمارستان جمع‌آوری شود.

گرفتگی در رحم

این گرفتگی درست مانند گرفتگی معمولی در دوران قاعدگی ممکن است در سقط جنین هم رخ دهد. گرفتگی معمولاً در قسمت تحتانی شکم و کمر ایجاد می‌شود و ممکن است گاه‌به‌گاه رخ دهد یا همیشه وجود داشته باشد. بااین‌حال، شدت گرفتگی معمولاً به ‌اندازه انقباضات زایمان نخواهد بود.

عفونت داخلی

هر بانویی که در حال سقط است، در معرض خطر عفونت نیز قرار دارد، به‌ویژه اگر سقط ناقص باشد! سقط ناقص به این معناست که هنوز مواد جنینی در رحم وجود دارند. علائم عفونت شامل ترشحات غلیظ و کثیف واژن، تب، لرز و نشانه‌هایی شبیه آنفولانزا هستند.

در هفته نهم در واقع در اوایل ماه سوم بارداری قرار دارید، بنابراین ورزش‌هایی برای شما مناسب است که اختصاصی و مناسب برای سه‌ماهه اول بارداری باشند. در سه‌ماهه اول ورزش‌های هوازی و کاردیو مفیدترین تمرینات برای تقویت سلامت جسمانی است.

این نوع ورزش‌ها به قلب کمک می‌کنند که خون و اکسیژن را آسان‌تر در اختیار اندام‌های مختلف قرار دهد. طبق انجمن زنان و زایمان ایالات متحده، ۱۵۰ دقیقه ورزش هوازی در هفته ایده‌آل است. چند نمونه از بهترین تمرینات کاردیو عبارت‌اند از:

  • پیاده‌روی
  • دوچرخه‌سواری
  • بالا رفتن از پله‌ها
  • شنا کردن
  • رقص
  • یوگا

علت نزدن قلب جنین در هفته نهم بارداری

قطعاً یکی از هیجان‌انگیزترین لحظات در بارداری، شنیدن ضربان قلب کودک برای اولین بار است. در اولین ویزیت پزشکی پس از بارداری، پزشک یا ماما ممکن است از سونوگرافی داپلر برای تشخیص ضربان قلب جنین استفاده کند. اما گاهی اوقات ممکن است ضربان قلب جنین در این زمان مشخص نباشد. عدم‌تشخیص صدا و دیدن ضربان قلب در سونوگرافی هفته نهم همیشه نشانه سقط جنین نیست. دلایل مختلفی برای چنین حالتی در اوایل بارداری وجود دارد که در ادامه مطلب به آن‌ها اشاره می‌شود.

اشتباه در محاسبه سن بارداری

یکی از رایج‌ترین علت‌های ندیدن ضربان قلب جنین در هفته نهم بارداری محاسبه اشتباه سن حاملگی است. اگر تاریخ دقیق بارداری شما نامشخص باشد، پزشک ممکن است از سونوگرافی که روش مطمئن‌تری برای تعیین سن بارداری است، استفاده نماید و یا ممکن است از شما بخواهند که برای دومین ویزیت زودتر از تاریخ مقرر مراجعه نمائید. ضربان قلب جنین قبل از اینکه در داپلر شنیده شود در سونوگرافی قابل‌مشاهده است.

کج شدگی رحم

نحوه قرارگیری رحم در لگن می‌تواند بر دقت انجام داپلر جنینی برای شنیدن صدای ضربان قلب تأثیر داشته باشد. تقریباً در ۲۰ درصد زنان، درجاتی از کج شدگی رحم دیده می‌شود. در کج شدگی رحم (رحم رتروورس)، رحم تا حدودی دورتر از حالت معمول از دیواره شکم قرار گرفته است.

اضافه‌وزن بالای مادر

اگر شاخص توده بدنی یا BMI مادر بالا باشد احتمال دارد لایه چربی توانایی دستگاه داپلر برای دریافت صدا را با اختلال مواجه کند. بنابراین در چنین مواردی پزشک از سونوگرافی به‌عنوان روش جایگزین برای دیدن ضربان قلب جنین استفاده می‌کند. اگر ضربان قلب در سونوگرافی معمولی نیز قابل‌مشاهده نباشد، ممکن است از سونوگرافی ترانس واژینال استفاده شود.

جفت بین جنین و داپلر قرار گرفته باشد

یکی دیگر از دلایلی که پزشک ممکن است نتواند ضربان قلب جنین را در اولین ویزیت قبل از زایمان بشنود این است که جفت طوری قرار گرفته است که مانع از دریافت صدا توسط داپلر می‌شود. اگر جفت در دیواره قدامی یا جلوی رحم رشد کند، داپلر ممکن است فقط قادر به تشخیص جریان خون جفت شود.

تغذیه در هفته نهم بارداری

در این هفته ممکن است علائم جدیدی مانند نفخ، گاز معده و سوزش سر دل همراه با افزایش وزن احتمالی را تجربه کنید. این امر اهمیت پیروی از عادات تغذیه‌ای خوب را بیشتر می‌کند. سالم خواری بهترین کاری است که شما می‌توانید در تمام دوره بارداری انجام دهید. البته لازم است از مصرف برخی از مواد غذایی بپرهیزید و در عوض مصرف گروه دیگری را افزایش دهید.

غذای شما باید حاوی مقدار زیادی ویتامین و مواد مغذی باشد. غذاهای خوب شامل سبزیجات، نخودفرنگی، غلات کامل و میوه‌ها هستند. بااین‌حال، از مرکبات و هر چیز خیلی تند که ممکن است سوزش سر دل را بدتر کند، خودداری کنید. خوردن بیش‌ازحد کالری برای شما و جنین خوب نیست اما باید کالری کافی دریافت کنید تا انرژی اضافی موردنیاز برای حمایت از جنین را داشته باشید.

از انواع گوشت و ماهی استفاده کنید، اما محصولات فرآوری شده را حذف کنید. اگر به خوردن ماهی علاقه‌مندید انواعی را انتخاب کنید که سطح جیوه آن‌ها پایین‌تر است.  بیشتر از دوبار در هفته ماهی مصرف نکنید. بعضی از مطالعات درزمینهٔ بارداری نشان می‌دهند که مصرف ویتامین B۶ به بدن کمک می‌کند که حالت تهوع را کاهش دهد. ویتامین B۶ همچنین برای سوخت‌وساز بهتر بدن و تولید گلبول‌های قرمز مفید است.

موز، برنج قهوه‌ای، گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، آووکادو، غلات کامل، ذرت و آجیل منابع غنی از ویتامین B۶ هستند. ویتامین B۱۲ در بارداری مهم است و سطح متعادل آن در بدن برای عملکرد اندام‌های داخلی اهمیت دارد. اگر سطوح این ویتامین در بدن کاهش پیدا کند، منجر به‌نوعی کم‌خونی به نام کم‌خونی فولات می‌شود. این عارضه می‌تواند باعث بروز احساس خستگی شدید، ایجاد زخم‌های دهانی یا سوزن سوزن شدن و بی‌حسی در دست‌وپا شود.

آزمایش‌های هفته نهم بارداری

تعدادی از آزمایشات بارداری مختص سه‌ماهه اول بارداری هستند. در جلسه اول ویزیت، پزشک برنامه کامل آزمایشات را برای شما بیان می‌کند. غربالگری سه‌ماهه اول شامل یک آزمایش خون و یک سونوگرافی برای بررسی سلامت جنین است و سایر جوانب سلامتی و نقایص مادرزادی مانند سندرم داون و نقایص قلبی نیز چک می‌شوند.

غربالگری بیماری‌های ژنتیکی یکی دیگر از آزمایش‌های اختیاری در هفته نهم بارداری است. در این آزمایش غربالگری، خون یا بزاق شما برای تشخیص اختلالات ژنتیکی احتمالی بررسی می‌شود تا مشخص شود که آیا شما ناقل برخی بیماری‌های ژنتیکی تأثیرگذار بر جنین هستید یا نه. این آزمایش غربالگری را هم می‌توان قبل از بارداری و یا در هفته‌های اولیه بارداری انجام داد.

یکی دیگر از آزمایشات آزمایش DNA است. هدف از انجام این آزمایش غربالگری، بررسی DNA جنین و تشخیص زودهنگام مشکلاتی مثل سندرم داون است. آزمایش DNA معمولاً بعد از هفته نهم بارداری انجام می‌شود. آزمایش نمونه‌برداری از پرزهای کوریونی (CVS) با بررسی بافت جفت و به‌منظور بررسی بیماری‌های ژنتیکی انجام می‌شود. معمولاً CVS در هفته‌ ۱۰ تا هفته ۱۳ بارداری صورت می‌گیرد. البته این آزمایش بیشتر برای زنانی تجویز می‌شود که سن آن‌ها بالاتر از ۳۵ سال است و سابقه خانوادگی بیماری‌های ژنتیکی دارند.

اگر خونریزی داشتید و همراه با آن درد شدید شروع شد، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید و یا اینکه با ارائه‌دهنده خدمات پزشکی تماس بگیرید.

بایدها و نبایدهای هفته نهم بارداری

در هفته نهم بارداری مانند هفته‌های گذشته لازم است نکاتی را جهت حفظ سلامت خود و جنین داخل رحم رعایت کنید. این بایدها و نبایدها شاید در مواقعی انجامشان دشوار به نظر برسد، اما رعایت آن‌ها به نفع شما و فرزندتان خواهد بود:

  • در هفته نهم از مصرف الکل و استعمال دخانیات اجتناب کنید
  • به میزان کافی آب بنوشید
  • ویزیت پزشک و رعایت توصیه‌های پزشکی را جدی بگیرید
  • مواد غذایی مضر را از رژیم غذایی خود حذف کنید و در عوض مواد غذایی مفید را بیشتر مصرف کنید
  • مصرف ویتامین‌ها و مکمل‌ها بخصوص اسیدفولیک را تحت نظر پزشک ادامه دهید
  • مصرف میوه، سبزیجات و لبنیات را افزایش دهید
  • اگر دچار سردرد و گرفتگی بدن می‌شوید مسکن مصرف نکنید و توصیه‌های پزشک را عملی کنید
  • اگر حالت تهوع دارید وعده‌های غذایی را کوچک کنید و لقمه‌ها را به‌خوبی بجوید
  • فعالیت بدنی و ورزشی خود را تحت نظر پزشک ادامه دهید
  • اجازه ندهید وزنتان بیش از حدود نرمال افزایش پیدا کند
  • اگر دچار علائم خطرناک مانند لکه بینی شدید به پزشک مراجعه کنید
  • سعی کنید میوه‌ها و سبزیجات از رنگ‌های متنوع را در برنامه غذایی خود بگنجانید
  • گروه غذایی غلات کامل نظیر کینوآ، ماکارونی از آرد کامل، نان سبوس‌دار، جو دوسر یا برنج قهوه‌ای برای سلامت بارداری مفید هستند
  • مصرف پروتئین‌های باکیفیت شامل تخم‌مرغ، لوبیا، ماهی، مرغ، گوشت بدون چربی، کره بادام‌زمینی، شیر، ماست و پنیر را در برنامه غذایی خود قرار دهید
  • مواد غذایی حاوی چربی سالم مانند آجیل، دانه‌های خوراکی، آووکادو، ماهی و روغن زیتون را مصرف کنید
  • غذاهایی که حاوی کلسیم، آهن و فولات هستند برای رشد مناسب جنین اهمیت زیادی دارند
  • اگر در منزل گربه دارید پاک کردن لانه آن‌ها را به یکی از اعضای خانواده بسپرید و خود از انجام این کار اجتناب کنید چراکه مدفوع گربه حاوی باکتری‌هایی است که می‌تواند به جنین آسیب بزند
  • دمای بالای بدن برای جنین مناسب نیست. بنابراین اگر تصمیم دارید که از سونا یا جکوزی استفاده کنید، حتماً با پزشک خود در مورداستفاده ایمن از آن‌ها مشورت نمائید

چه زمانی در هفته نهم به پزشک مراجعه کنیم؟

علائم هشداردهنده بارداری محدود به هفته خاصی نیستند و بنابراین آگاه بودن از نشانه‌های بالینی می‌تواند در پیشگیری از مشکلات بارداری مفید باشد. هرگاه هر کدام از علائم زیر را در خود مشاهده کردید توصیه می‌شود به پزشک خود مراجعه کنید:

  • سردرد مزمن و آزاردهنده
  • سرگیجه یا غش
  • اختلال در بینایی شما
  • تب بالا
  • مشکلات تنفسی
  • درد قفسه سینه و ضربان قلب بالا
  • درد شدید شکم
  • حالت تهوع و استفراغ شدید (منظور حالت تهوع صبحگاهی نیست)
  • خونریزی واژینال یا نشت مایعات در دوران بارداری
  • تورم، قرمزی یا درد پا
  • ورم شدید دست یا صورت
  • خستگی مفرط

 سفر در هفته نهم بارداری

در هفته نهم بارداری که اوایل ماه سوم است مشکلی برای پرواز در این فاز بارداری وجود ندارد، بااین‌حال، ماه سوم اغلب با حالت تهوع و استفراغ همراه است که ممکن است با افزایش ارتفاع تشدید شود. از آنجا که اکنون رحم می‌تواند بر مثانه شما فشار آورد و تکرر ادرار ایجاد شود بهتر است در صندلی کنار راهرو بنشینید تا در صورت نیاز، دسترسی آسان به توالت فراهم باشد.

سفر هوایی برای زنان باردار سالم در ۷ ماه اول بی‌خطر است باوجوداین در سه‌ماهه اول بارداری سفر هوایی توصیه نمی‌شود، چراکه ممکن است دردهای معمولی ماه‌های اولیه بارداری تحت نیروی جاذبه صفر تشدید شود. علاوه بر این، پرواز در سه‌ماهه آخر بارداری به‌خصوص در ماه آخر ممکن است خطراتی به دنبال داشته باشد و ازاین‌رو بهتر است از سفر هوایی ماه‌های آخر بارداری خودداری کنید.

توصیه‌ای برای هفته نهم بارداری

هفته نهم بارداری ازاین‌جهت مهم است که می‌توانید ظاهر یک نوزاد واقعی را مشاهده کنید. در این هفته باید مدام تحت نظر پزشک کنید و توصیه‌های او را یکی پس از دیگری اجرا کنید. یادتان باشد فقط مراقبت‌های بدنی و رژیم غذایی را در اولویت خود قرار ندهید، توجه به احساسات و آرامش ذهنی ضروری است. باید سعی شود فضای خانه مملو از آرامش و عشق باشد. پس با همسر خود در مورد ایجاد یک فضای ایده‌آل صحبت کنید.

لینک کوتاه : https://sobheman.com/?p=27181

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.