«صبح من» با سواد زندگی: آیا «نه» گفتن برای شما سخت است؟ اگر چنین است، بهتر است بدانید شما، تنها نیستید! بسیاری از مردم از گفتن این واژهی دوحرفی به دلیل ترس از ناراحتی دیگران، آسیب رساندن و … خودداری میکنند.
به گزارش «صبح من»؛ برخی ممکن است «نه» گفتن را خودخواهانه بدانند به ویژه اگر از جانب کسی باشد که نیازهای خود را بر نیازهای دیگران ترجیح میدهد.
«راما العاسف»، مشاور و کارشناس آداب معاشرت در این زمینه میگوید: واژهی «نه» به توانایی افراد در ایجاد تعادل بین موقعیتها و رویدادها در چارچوب درست خود بین آنچه مهم و آنچه مهمترین است، مربوط میشود.
«نه» گفتن در زمان مناسب
به گفته این کارشناس، هیچ کس دوست ندارد واژهی «نه» را بشنود و بیشتر مردم برای رد یک موضوع، تردید میکنند. این افراد، در آرزوی جلب نظر رضایت دیگران هستند و حتی ممکن است در این زمینه، چیزی را بپذیرند، که موجب آسیب به آنها شود.
آداب «نه» گفتن
«نه» واژهای است که دافعه ایجاد میکند. به تعبیر «العاسف»، استفاده از این واژه ممکن است باعث ایجاد سوءتفاهم و یا حتی عصبانیت شود. بنابراین دانستن برخی از قوانی و آداب «نه» گفتن با ظرافت و بدون رودربایستی، ضروری است. در ادامه، به این موارد میپردازیم:
- برای پاسخ دادن، عجله نکنید.
- به موقعیتی که در آن هستید بیاندیشید گاهی ممکن است یک مخالفت واضح و صریح، مهم باشد.
- جایگزینهایی را برای «نه» گفتن مستقیم در کلام خود قرار دهید.
- برای درخواستها، سوال و یا کمکی که از شما خواسته میشود، کمی زمان گذاشته و سپس پاسخ دهید. در عین حال، سعی کنید پاسخ را زیاد به تأخیر نیاندازید.
استفاده از «نه» درون خانواده
«سوسان کیلانی»، مدرس مهارتهای زندگی در این زمینه میگوید: واژهی «نه» از فرهنگ لغت بسیاری از زنان و مادران به خاطر عزیزانشان حذف شده است.
وی میافزاید: ادامه دادن مادران و همسران به این روش، باعث میشود تنبلی و خودخواهی، در بین افراد خانواده رواج یافته و به میزان غیرقابل تحملی برسد.
به گفته کیلانی، مادر در این زمینه با دو راه روبروست؛ یا پاسخ «نه» قاطع بدهد و یا در عشق به خانواده، آب شود و سخنی نگوید.
کارشناسان بر این باورند، مادر باید در مواقعی، از واژه «نه» استفاده کند تا از پرورش نسلی وابسته و تنبل، جلوگیری کند.
استفاده از «نه» در محل کار
کیلانی در مورد استفاده از واژهی «نه» در محل کار بر این باور است که این واژه با معادلی نامناسب همچون «نمیدانم» جایگزین شده است.
به گفته این مدرس، این کار برای کارمندی که به اصول اخلاقی پایبند است، مناسب نیست چرا که هر کس، متعلق به مکانی است که در آن کار میکند.
کیلانی میافزاید: در گذشته برخی از کارمندان وظایف سختی را بر دوش میکشیدند و رد کردن این کارها، جزء شروط کاری نبود. بنابراین، از کارمندان سوءاستفاده میشد. اما اکنون طفره رفتن و استفاده از واژهی «نمیدانم» باعث شده که انگیزهای برای کمک به دیگران باقی نماند.
به گفته وی، فرقی نمیکند این روش خوب باشد یا بد، اما نتیجه آن قطعا به ضرر محلی است که این کارمند، در آنجا کار میکند. زیرا باعث از بین رفتن آداب معاشرت و عدالت شده و در پایان، به ضرر مجموعه و اعتماد مردم خواهد بود.
چگونه با درایت، «نه» بگوییم؟
نشریهی «سوشیال سیلف» راهکارهایی را منتشر کرده است که به شما کمک میکند، محترمانه درخواست کسی را رد کرده و بدون شرمساری، «نه» بگویید:
- از شخص به دلیل اعتمادش، تشکر کنید با گفتن جملاتی چون: «متشکرم که به من اعتماد کردید». این کار به شما کمک میکند، مودب ظاهر شوید و حتی اگر طرف مقابل از شما «نه» بشنوند، ناامید نشود و به گفتگوی دوستانه خود، ادامه دهد.
- شخص را به کسی ارجاع دهید که میتواند به او کمک کند. ممکن است کسی از شما کمکی بخواهد که نتوانید کاری برای او انجام دهید. در این هنگام، ارجاع او به فردی که کمکش کند، بهترین کار است.
- به شخص درخواستکننده نشان دهید که مشغلهی زیادی دارید. خودداری از کمک به دلیل نداشتن زمان کافی، بهانهای کافی و معقول است.
- یک «بله» جزیی ارایه دهید. اگر میخواهید به کسی کمک کنید اما دقیقا نمیتوانید کمکی که از شما خواسته است را انجام دهید، یک رضایت نسبی بدهید و به او بگویید چه کارهایی از دست شما ساخته است تا بتوانید کمکش کنید.
- بدون رودربایستی بگویید که شما فرد مناسبی برای این کار نیستید. این کار نیاز به بحث و جریحهدار کردن احساسات دیگران ندارد بلکه یک تاکتیک موثر است.
در پایان باید گفت: استفاده از واژهی «نه» با توانایی افراد در ایجاد تعادل بین موقعیتها و رویدادها در ارتباط است. گاهی ممکن است فرد، مجبور شود «نه» بگوید تا مرزهای روابط شخصی خود را مشخص کند.