«صبح من» با دانستنیها: کره زمین بیشتر از ۴ میلیارد سال قدمت دارد و تعجبی ندارد که گونههای بسیار مختلفی روی آن زندگی کرده اند که یکی از آنها ما انسانها هستیم. با این حال، انسان قدیمیترین این گونهها نیست. از حیوانات امروز کره زمین، هنوز هم هستند گونههایی که دایناسورها را دیده اند و حتی از پنج انقراض جمعی اصلی این سیاره جان سالم به در برده اند.
به گزارش «صبح من»؛ در ادامه با حیواناتی آشنا میشویم که از خیلی قبلتر از انسان روی کره زمین بوده اند و هنوز هم وجود دارند. در انتها هم خواهیم دید که انسان مدرن چند سال است که روی زمین زندگی میکند.
۲۰- اسبهای آبی: ۱۶ میلیون سال
تحقیقات نشان داده اسبهای آبی از خویشاوندان نهنگها در میان پستانداران هستند. قدمت اولین نهنگهای قطعی به حدود ۵۳ میلیون سال قبل بازمی گردد. اما اسبهای آبی تنها ۱۶ میلیون سال قدمت دارند. ۴۰ میلیون سال میان اسبهای آبی و اجداد نهنگها فاصله وجود دارد.
۱۹- کانگوروها: ۲۰ میلیون سال
استرالیا ۲۰ میلیون است که زیستگاه کانگوروها است. اولین خویشاوندان دور کانگوروها در جنگل زندگی میکردند، زمانی که آب و هوای استرالیا رطوبیتر بود. اما آنها ۱۰ تا ۱۵ سال قبل منقرض شدند. یک نکتهی جالب توجه دیگر دربارهی این اجداد کانگوروها این است که آنها روی دو پا جست نمیزدند، بلکه چهار دست و پا راه میرفتند.
۱۸- کفتارها: ۲۲ میلیون سال
کفتارها اولین بار ۲۲ میلیون سال قبل ظهور کردند و بسیار شبیه به گربه زباد آفریقایی امروزی بودند که آنها را تا به امروز قدیمیترین گونهی کفتار میدانند. اجداد کفتارها پاهای بلندتر و آوارهی نوک تیز تری داشتند.
۱۷- کلاغ ها: ۳۰ میلیون سال
قدیمیترین امضای دیاِناِی اجداد کلاغها ۳۰ میلیون سال قدمت دارد که آن را در جزیرهای در شمال استرالیا یافتند.
۱۶- کوالاها: ۳۰ میلیون سال
کوالاها ۳۰ میلیون سال است که روی زمین زندگی میکنند. آنها از زمانی که استرالیا یک قارهی جداگانه بود وجود داشته اند، که این بدان معنی است که به احتمال زیاد کوالاها فقط در آنجا زندگی میکردند. در سالهای اخیر گمانه زنیهایی شده در اینباره که گونههای مختلفی از کوالا وجود داشته است.
۱۵- شترمرغ ها: ۴۰ میلیون سال
اجداد شترمرغها از پرندگانی مشتق شدند که امروزه آنها را با نام Palaeoits میشناسند. قدیمیترین فسیلهای آنها در دههی ۱۹۳۰ در اروپای مرکزی کشف شد، فسیلهایی که نشان داد این پرندگان نزدیک به ۴۰ میلیون سال است که روی زمین زندگی میکنند. با این حال، قدمت فسیلهای به دست آمده از شترمرغهای امروزی به ۲۰ تا ۲۳ میلیون سال قبل بازمی گردد.
۱۳- خفاش ها: ۵۲ میلیون سال
خفاشها استخوانهای ظریفی دارند به همین دلیل فسیل آنها سخت پیدا میشود. با این حال، همان تعداد فسیل اندکی که تا به حال کشف شده یک دید نسبتاً قطعی در مورد قدمت حضور این حیوان بر روی کره زمین به ما داده است. قدمت قدیمیترین فسیل کشف شده از خفاشها به بیش از ۵۲ میلیون سال قبل بازمی گردد. این فسیل در سال ۲۰۰۳ در ایالت وایومینگ آمریکا کشف شد.
۱۳- فیل ها: ۵۵ میلیون سال
فیلها هم یکی از منعطفترین گونههای حیوانی هستند. از ۵۵ میلیون سال قبل، بیشتر از ۳۰۰ گونه فیل روی کره زمین زندگی کرده اند. قدیمیترین گونهی شناخته شده تصور میشود جثهای به اندازهی خوک داشته و در محیطهای باتلاقی زندگی میکرده است.
۱۲- پنگوئن ها: ۶۲ میلیون سال
قدمت قدیمیترین فسیل کشف شده از پنگوئنها به ۶۲ میلیون سال قبل بازمی گردد. با این حال، اجداد پنگوئنهای امروزی چند ده میلیون سال قبل قدمت دارند. اختلافی که میان قدمت آنها وجود دارد سؤالات زیادی، به ویژه دربارهی آنچه بر گونههای قدیمیتر گذشته، ایجاد کرده است.
۱۱- گوریل ها: ۶۵ میلیون سال
نخستی سانان که گوریلها هم شامل آن میشوند ۶۵ سال است که روی کره زمین هستند، اما چند میلیون سالی طول کشید تا اجداد آنها تبدیل به گوریلهای امروزی شوند. در حال حاضر ۵۰۰ گونه نخستی سان یا شاید حتی بیشتر وجود دارد.
۱۰- موشهای صحرایی: ۶۶ میلیون سال
موشها همه جای کره زمین هستند، به خصوص جایی که انسانها باشند. در مجموع ۲،۲۰۰ گونه موش وجود دارد، اما معروفترین آنها سگهای آبی، خوکچه هندی، سنجاب و موشهای خانگی هستند. این موجودات جونده مانند نزدیک به ۶۶ میلیون سال است که روی کره زمین زندگی میکنند، یعنی درست بعد از انقراض دایناسورها ظهور کردند.
۹- تمساح ها: ۸۰ میلیون سال
اجداد تمساحها نزدیک به ۲۴۵ میلیون سال قبل به وجود آمدند، با این حال، نزدیکترین خویشاوند تمساحها یعنی کروکودیلینها ۸۰ میلیون سال قبل ظهور کردند که آنها با سوسمارها هم خویشاوند هستند. با اینکه بسیاری از حیوانات در این دورهی زمانی منقرض شدند، هنوز معلوم نیست تمساحها چطور جان سالم به در بردند.
۸- مارها: ۱۰۰ میلیون سال
مارها احتمالاً از رپتیلینهای چهارپا به وجود آمدند، مارمولکهای خشکی زی یا خزندگان آبزیای که میدانیم ۱۰۰ میلیون سال قبل روی کره زمین ظهور کردند. همچون خفاش ها، اغلب مارها کوچک اند و استخوانهای شکنندهای دارند به همین خاطر فسیل آنها سخت پیدا میشود.
۷- اختاپوس ها: ۱۳۵ میلیون سال
گرچه برخی معتقدند اختاپوسها به واسطهی یک شهاب سنگ یخی و به شکل تخم از فضا به زمین آمدند، اما بعضی دانشمندان اعتقاد دارند این حیوانات ۱۳۵ میلیون سال است که روی کره زمین زندگی میکنند. اختاپوسها از خویشاوندان نزدیک ماهیهای مرکب هستند و تنها تفاوت شان دستگاههای عصبی آنها است.
۶- مورچه ها: ۱۴۰ تا ۱۶۸ میلیون سال
اولین مورچهها ۱۴۰ تا ۱۶۸ میلیون سال قبل ظهور کردند و این بدان معنی است که در دوران دایناسورها وجود داشتند. با این حال، قبل از گیاهان، گلها وجود داشتند، اما به فراوانی امروز نبودند. با آغاز گسترش گل ها، جمعیت مورچهها رو به افزایش گذاشت.
۵- مارمولک ها: ۲۰۰ میلیون سال
امروزه هنوز مارمولکهایی وجود دارد شبیه به خزندگان باستانیای که در دوران دایناسورها زندگی میکردند، هستند. با این حال، مارمولکها نزدیک به ۲۰۰ میلیون سال است که روی کره زمین زندگی میکنند و امروزه بیش از ۴،۶۷۵ گونه از آنها وجود دارد، از جمله سقنقورها، بزمجه ها، هیولای هیلا، مارمولکهای خانگی، آفتاب پرستها و ایگواناها.
۴- لاکپشت ها: ۲۰۰ میلیون تا ۳۰۰ میلیون سال
لاکپشتها ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون سال است که روی کره زمین هستند و این ویژگی از آنها حیواناتی بسیار باستانی، به ویژه در مقایسه با نوع بشر میسازد. قدیمیترین فسیل کشف شده از لاک پشتها ۲۲۰ میلیون سال قدمت دارد. این فسیل در سال ۲۰۰۷ در استان گوئیژوی چین کشف شد.
۳- قورباغه ها: ۲۶۵ میلیون سال
قدیمیترین فسیل کشف شده از قورباغهها ۲۶۵ میلیون سال قدمت دارد. این فسیل در کشور ماداگاسکار کشف شد. امروزه قورباغهها در همه جای دنیا هستند، اما جمعیت آنها در جنگلهای باران خیز استوایی بیشتر است.
۲- هزارپاها: ۴۲۰ میلیون سال
هزارپاها هم مخلوقات منعطف و موفقی هستند. آنها ۴۲۰ میلیون سال است که از پسماند گیاهان تغذیه میکنند. در حقیقت، آنها اولین موجوداتی بودند که روی خشکی حرکت میکردند. امروزه بیش از ۱۳ هزار گونه هزارپا در همهی قارهها جز قطب جنوب وجود دارد.
۱- کوسه ها: ۴۵۰ میلیون سال
قدیمیترین فسیل کشف شده از کوسهها نزدیک به ۴۵۰ میلیون سال قدمت دارد. این بدان معنی است که کوسهها حتی از قبل از دایناسورها روی کره زمین بوده اند. ظرف ۴۳۹ میلیون سال گذشته ۵ انقراض بزرگ بر روی کره زمین رخ داده که کوسهها از همهی آنها جان سالم به دربردهاند.
۰- انسان: ۶ میلیون سال
انسانها نزدیک به ۶ میلیون سال است که روی کره زمین زندگی میکنند. با این حال از زمان ظهور انسانهای امروزی تنها حدود ۲۰۰ هزار سال میگذرد.